Peisaje de iarna.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Florinn

Administrator
Membru personal
Super Moderator
Trenulist
17 Ianuarie 2006
5.547
16
Cluj Napoca / Bucuresti
www.trains-addicted.ro
WEBSITE
http://www.trains-addicted.ro
YAHOO
bogdannf
LOCATION
Cluj Napoca / Bucuresti
Salut,

stiu ca s-a mai discutat pe forum despre realizarea peisajelor de iarna.

As dori sa stiu daca exista printre noi oameni care au realizat peisaje de iarna. Doresc sa stiu ce tehnici se pot folosi.

Din cate am inteles o solutie este utilizarea bicarbonatului de sodiu. As vrea sa stiu cum se poate folosi si daca se poate folosi temporar. Adica peisajul de iarna sa nu fie "permanent", sa poata fi de exemplu "aspirat" iar diorama sa revina la starea initiala.
 
Florinn, din cate stiu eu bicarbonatul are un mare dezavantaj: este sensibil la umezeala! Deci daca presari asa ceva pe diorama ta, exista riscul sa descoperi ca dupa catva timp a absorbit umiditatea din atmosfera si eventual a distrus iremediabil finisajul de pe acele parti ale dioramei care sunt sensibile la randul lor umezeala.

Exista un soi de praf care poate fi utilizat drept zapada. Eu l-am vazut anul trecut in decembrie la Hamley's, cel mai mare magazin de jucarii din Londra, pe Oxford Street. Dar ceva asemananator am vazut acum doi ani si la un magazin de jucarii de pe Graben, la Viena. Sunt niste granule cam de 2-3 mm diametru realizate dintr-un soi de cauciuc alb. E probabil un pic cam prea "granulat" pentru scara H0 dar din cate stiu exista si "zapada" speciala pentru diorame, niste granule potrivite scarii dintr-un material similar, care se pot aspira dupa nevoie.

Totusi, o diorama cu atmosfera veridica nu poate fi facuta "de iarna" numai in felul acesta, prin adaugarea zapezii! Mai trebuie sa umbli si la multe alte aspecte, de exemplu foliajul copacilor, culoarea ierbii, atmosfera pozei de fundal, imbracamintea personajelor, suprafata apei etc. Cred ca in practica e muuult mai simplu sa te fixezi un anume anotimp pentru diorama ta si sa ramai fixat mereu acolo, indiferent de anotimpul real!
 
Salut,

ai dreptate in ceea ce zici legat de fixarea pe un anumit anotimp.

De ce am intrebat daca se poate inlatura? Cei de la TVR ne-au solicitat sa pregatim ceva peisaj de iarna ca sa faca un reportaj, de aceea trebuie sa ne miscam repede, cu solutii la indemana, iar modificarile asupra peisajului sa fie minore, daca se poate peisajul sa revina la starea initiala dupa "inlaturarea zapezii".
 
Asta mi-a iesit la prima cautare pe google:

http://shop.deckmaster.ro/war-games/accesorii-hobby/modelling-snow-flock.html

1 kg de zapada sintetica fulgi.

Nu stiu daca e ceea ce va trebuie voua, luati legatura cu proprietarii site-ului inainte de a cumpara. Este un site pentru alt soi de diorame (games) dar cred ca produsul respectiv v-ar ajuta si pe voi sa transformati rapid diorama intr-una de iarna ;-)

Nu uitati: zapada nu va arata autentic decat daca lasati sa se vada un pic substratul. Este esential deci sa lasati niste "petice" de pamant sa se vada prin zapada, altfel va arata ca manjita cu var!
 
Zic si eu: spray-urile cu zapada pt Craciun nu sunt bune ?

Stiu insa ca se sterge destul de greu...
 
Intervin si eu pentru ca m-am confruntat la un moment dat cu aceiasi problema:
NU spray-urilor din comert, cele pentru decorare. Nu mai scapi de ele si diorama e compromisa total ! Nu mai vorbesc de granulatie...

Incercati pulberea speciala de zapada, produsa de Noch si care se aplica la fel de usor precum se aspira.
http://www.noch.de/en/produktkatalog/artikel_detail.php?noch_artikelid=0008750
Asa cum scria Victorian, asta e totusi partea cea mai usoara pentru ca adevarata provocare ramane asezonarea peisajului, vegetatie, turturi, apa inghetata, poteci printre troiene etc....

Doar pulberea speciala iti permite un asemenea efect (scara HO):

sursa www.railhoo.de
 
Iata ceva cu peisaj de iarna:
http://www.schwellenhopser.de/Winteranlage2.htm
http://mec01.muenchberg.de/wan.htm
 
Salut,

Eu am facut ceva incercari cu zapada. Am avut la dispozitie 2 optiuni:

zapada Noch (sau Woodland Scenics) - 1 borcan
bicarbonat de sodiu - cantitati nelimitate.... :lol:

Ca si aspect, bicarbonatul este mult mai realist decat zapada de la Noch.
Marea problema este sensibilitatea la umiditate a bicarbonatului. Sinele din zona vor oxida superficial si trebuiesc curatate imediat dupa uscare cu o bagheta din lemn moale - bradul este perfect - urmata de lustruire cu o bucata de pasla.

Daca aplici bicarbonatul fara apa/aracet nu ai probleme - foloseste o solnita si presari pana obtii stratul dorit.
Se pot simula urme de pasi, dune de zapada etc... bicarbonatul se "fixeaza" natural in toate zonele plane.
Pentru copaci trebuie folosit aracetul altfel nu prea sta...

La circuitul din jurul bradului am aplicat primul strat umed si cel de-al doilea uscat.
Trebuie atentie sporita in zona macazelor.
 
Zapada pe diorame

<r>As vrea sa stiu ce idei si sfaturi imi puteti da pentru a avea zapada artificiala pe diorama , cat mai reala.<br/>
Multumesc <E>:wink:</E></r>
 
EXISTA LA NOCH,ZAPADA PT DIORAME,EU AM FOLOSIT ASA CEVA SI ESTE OK,PRETUL UNUI BORCAN ESTE IN JUR DE 40LEI
 
:D Daca tot e in ton zapada la greu, un filmulet cu realizarea unui peisaj de iarna:zapada, gheatza, turturi, troiene la greu. Filmul e nou zic ei. :D
http://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/video/wintertips