Programe pentru proiectare/randare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tudor_corbul

Well-Known Member
Trenulist
9 Mai 2007
498
2
Iasi
LOCATION
Iasi
Privind din perspectiva faptului ca s-au stabilit normele de module si o sa se inceapa sa se faca asfel de module,va fi nevoie si de proiectarea caldirilor prezente pe diorame.
Programe de proiectare/constructie sunt multe,pornind de la AutoCad,Solid Works,Catia si pana la Google Sketchup.Si lita poate continua.
Insa la cate din ele ai optiunea de a rescala?.Sau de a randa/trasforma cladirea construita in piese de sine statoare,sau mai bine zis de a-ti desfasura cladirea in plan.
Si alt lucru folositor,cu ce programe poti desena si tipari pe foaie acelasi lucru cu aceleasi dimensiuni.Luam ca exemplu un patrat desenat cu marimile de 12x12.Aceleasi marimi le-as dori si pe foaie,pe care numai sa o pot decupa si apoi lipi pe materialul de constructie.
Apoi cu ce programe poti face texturi la scara?
Sper ca am fost destul de clar in exprimare si ca am acoperit o parte din informatiile necesare construirii unei cladiri din punct de vedere al proiectarii.

Poate cunoscatorii ne pot da mai multe informatii si daca au timp si rabdare,niste mici tutoriale.

P.S:Acum nu zic ca varianta linie si creion nu mai e buna,insa ceea ce se poate face cu un program se poate generaliza si poate avea mult mai multa lume acces la planuri.
 
Eu folosesc AutoCAD si isi face treaba de minune.
In primul rand, randarea inseamna ceearea unei imagini, nicidecum a pieselor.
Indiferent de program, piesele trebuie sa ti le proiectezi singur, pe fiecare individual, pornind probabil de la un releveu facut inainte. Bineinteles, unde ai mai multe piese de acelasi fel, se pot copia.
Orice program din cele enumerate mai sus are optiunea de a scala.
Pentru texturi, recomand Photoshopul. Modalitatea de a compune o textura buna, la scara o afli folosind programul.
 
Salut,
Autocad + Photoshop.
In primul rand vreau sa explic de ce este nevoie de doua programe:
Pentru ca e nevoie de creearea a doua tipuri de desene: vectoriale(acad) si raster(ps).

Eu folosesc in meseria mea aceasta solutie pentru raster+vector pentru ca aceste doua programe s-au "lipit" mai bine de mine. Exista o multime de alte solutii, unele chiar integrate cum ar fi Corel Suite (Draw+Photopaint). Toate acestea sunt unelte. Inclusiv creionul, echerul si compasul. Deci cea mai buna unealta este aceea pe care stii s-o folosesti.

Vectorial iti vei dori sa proiectezi piesele cladirii, separat asa cum spune si Radu, iar in mod raster texturile.

E nevoie sa creezi piesele separat si nu sa cauti o comanda de desfasurare a suprafetelor pentru ca, in proiectarea unei piese sau a unui subansamblu la un model, este foarte important materialul din care vei executa modelul, modul de imbinare si nivelul de detaliere la care vrei sa ajungi. Ce vreau sa spun este ca proiectezi diferit o sarpanta / invelitoare care se va vedea in diorama, la o casa in constructie, in prim plan si altfel aceeasi sarpanta / invelitoare la o casa de umplutura intr-un colt. Si de asemenea e o mare diferenta intre a folosi carton la crearea unei ferme de lemn la un acoperis cand proiectezi o elevatie a piesei respective pe care apoi o decupezi si a folosi baghete din balsa unde o lista cu lungimile necesare pentru debitat fiecare piesa este suficienta.

Texturi la scara obtii prin a printa o imagine (raster) dintr-un program de desen vectorial, cu o scalare prealabila a imaginii. In oricare din programele de desen vectorial ai optiunea de scalare a desenului la printare.

Exista multe alte avantaje la CAD - Computer Aided Design, in afara de posibilitatea de publicare a unui desen de o anumita calitate. As vorbi aici de posibilitatea de transformari multiple a subansamblelor (copiere, mutare, rotatie si scalare).

Cat despre tutoriale... trebuie sa te hotarasti mai intai din ce material vei face modelul si prin ce procedee tehnice, in ce program faci proiectarea si apoi te rog sa pui intrebari mai la obiect si incerc sa te ajut.