Constructii modele din kituri

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
89
-
S-a amintit adeseori de constructia de modele feroviare din kit-uri.

Una din variantele acestora, sunt kiturile din alama.

Iata cum arata initial cabina celebrei Flying Scotsman:



De mentionat ca este un model la scara 0 sau 7 mm (1:43.5).
 
Salutare Vali,

Multumesc de poza!

Constructiile din alama sunt o alternativa deosebit de interesanta la modelele RTR (Ready-to-run).

Bineinteles ca sunt interesante numai pentru cei cu multa indemanare, rabdare si pricepere in a construi asemenea modele.

Am si doua intrebari:

Intai, cam ce grosime are tabla modelului pe care ni-l arati acolo?

Mai apoi, ar fi bine daca ne-ai detalia putin modul de lipire al acestor modele. Din cate stiu ele trebuiesc cositorite, ceea ce aparent nu e o mare problema pentru cine s-a ocupat un pic de electronica.

In realitate, odata piesa incalzita la temperatura de topire a cositorului, risti ca odata cu lipitura pe care tocmai o realizezi sa dezlipesti si piesa alaturata care a fost lipita un pic mai inainte! De aceea e nevoie sa iei masuri suplimentare pentru "racirea" zonei respective, care se poate face spre exemplu cu niste tampoane de vata imbibate in apa rece.

De asemenea, din cate am auzit, pentru lipire se poate folosi un soi de "pasta" speciala ce contine decapant si praf foarte fin de aliaj, care se aplica cu ajutorul unei pensule si odata incalzit produce topirea aliajului continut in aceasta.

Nu in ultimul rand, sistemul acesta de constructie din tabla de alama e extrem de util pentru cei care isi dezvolta propriile modele. Tot ce trebuie este sa aiba acces la un computer performant si priceperea de a-si desena placile necesare dupa nevoi. Apoi, in ziua de azi exista ateliere specializate unde fisierele respective, in format bitmap sau chiar .dwg compatibil AutoCAD sunt transpuse pe placa de alama si fotodecupate cu tehnici specifice.

Clientul primeste apoi placa decupata acasa prin posta, totul la un pret de circa 30 de euro pentru o placa format A4.

Pentru cine nu se incumeta la asemenea tururi de forta, exista aceste minunate kit-uri gata realizate la diverse scari, incepand de la Nm pana la 0, 1 sau chiar G. Desigur, munca la un asemenea model este deja de ordinul anilor, dar satisfactia de a-ti realiza propriul model functional cu toate detaliile este imensa...

Spor la treaba si mai arata-ne!
 
Lipirea se va face cu Super Glue!

Oricum, voi ajunge si acolo si vor fi si poze / indicatii...
 
nu vei folosi letconul?cositorirea mi se pare cea mai indicata in cazul kit-urilor de
alama...
 
Acest kit se vinde pe bucatele, impreuna cu un magazin care se numeste chiar Flying Scotsman. Detaliile si pretul le ai aici: http://www.hachettepartworks.co.uk/product.php?proID=1198160918.

Eu nu am cumparat decat primele 3 numere, de curiozitate.

Altfel, un kit la scara N pentru o locomottiva care a apartinut South Eastern & Chatham Railway costa 44.50 lire, inclusiv costul expediei (http://www.nbrasslocos.co.uk/Nloco.html.

@cosmin78: si eu ma gandeam ca ar fi solutia cea mai buna este cositorirea dar in instructiuni spune numai de Super Glue. La alte kituri am vazut ca spune si de Super Glue si de cositorire.
 
Am terminat de asamblat tot ce aveam. Adica doar ce am primit in primele 3 numere. Am renuntat la a primisi restul de 122 din cauza faptului ca modelul este, totusi, la scara 0, a pretului dar si a timpului mare de finalizare a modelului (in total 125 de saptamani, pretul fiind de 4.99 lire pentru fiecare numar, acestea venind prin posta in transe de cate patru numere).

Iata ce a iesit:



De mentionat ca toate componentele cabinei au fost lipite numai cu Super Glue.

Cabina si partea stanga a sasiului nu sunt lipite de "footplate".