Ce lipici sa folosesc?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

XName

Active Member
6 Decembrie 2008
76
0
Arad
www.georomania.ro
WEBSITE
http://www.georomania.ro
YAHOO
claudiu_balici
LOCATION
Arad
Am inceput si eu recent lucru la diorama mea, visata de atata timp.
Am construit suportul si placa de OSB peste. Vreau sa ridic sinele la nivel de 2 cm de blat, ca sa pot trage fire, motoare de macaz si altele pe sub ele. Si mai scap si de sunet acele de rulaj pe lemn.

Am niste extrudat. Am incerca sa il lipesc cu prenadez de blat... esuat. Prenadezul ataca extrudatu. O sa incerc cu aracet. Intrebare mea este cu ce voi lipi sinele de extrudat??

Imi puteti recomanda cateva lipiciuri.
 
XName a spus:
Vreau sa ridic sinele la nivel de 2 cm de blat, ca sa pot trage fire, motoare de macaz si altele pe sub ele.
Imi puteti recomanda cateva lipiciuri.

2 CM ? poate 2 mm, si sub blat sa construiesti un cadru din lemn de brad as zice minim 4 cm sa ai loc pentru ce vrei tu. daca montezi si alimentator roco spre exemplu iti recomand sa faci blatul de minim 6cm.

Aracetul de care vorbeste andreiul este Moment. Foooaaarte bun. Ti-l recomand cu toata inima, se pune in orice si lipeste orice. eu l-am folosit la terasament, la lemn, la iarba, la boscheti, la copaci.. e vreo 20 de lei, face toti banii crede-ma.
 
sogard_2003: Nu, am scris bine 2cm. Eu am extrudat de 5mm, voi lipii cate 4 sub forma de caramida, asta ii va da o elasticitate in plus, ceea ce am nevoie deoarece eu sunt cel cu macheta de deasupra patului :D

Sunt pe scara N, ca si tine de altfel. Am niste motorase pas cu pas... de dimensiuni ft mici, numai perfect pentru a schimba macazele. O sa deschid un topil ca constructie cat de caurand.

Multumesc pentru sfaturi... Maine o sa il am pe masa de teste.
 
Daca te-ai hotarat la varianta cu blat, ar fi bine sa lipesti o placa de polistiren de 2cm grosime pe toata suprafafa blatului, astfel vei putea face sub cota zero pe langa lucrarile la macaze si alte lucrari precum canale, albii de rau, podete. Peste aceasta placa de polistiren pui strat de pluta de 2mm pe tot traseul sinelor. Toate lipiturile le poti face cu adeziv Moment pentru lemn sau cu adeziv special pentru polistiren (se gaseste la galetusa in magazinele de amenajari).

Daca faci diorama suspendata (deasupra patului cum inteleg :confused: ) ar fi bine sa fie fara blat, practic doar un cadru de lemn cu cateva grinzi transversale care vor sprijini suportul viitoarei caii ferate, pentru reducerea greutatii!
Acest suport se face din fasii de placaj gros de 3-4 mm decupate la traforaj pe conturul traseului sinelor si de latimea traseului evident . Golurile dintre cadru, grinzi si suportul caii ferate se acopera cu plasa de aluminiu din care se formeaza relieful brut, eventual folosindu-se alti suporti din scanduri de lemn ancorate de cadru, apoi se lipesc deasupra ziare cu aracet sau tifon cu ipsos pentru finisare. Va rezulta o structura rezistenta si ultra-usoara care nu-ti va provoca insomnii :D
 
Apropos, sa ma bag si eu in seama, ca in curand gata cu documentarea incepe partea practica.
Nu stiu cum e extrudatul dar cu expandat parca e si mai rau, parca amplifica cumva orice miscare.
Cu extrudatul cum e ? Mai absoarbe din zgomote sau e la fel ca frati-su ?
Cred ca pana la urma, in afara de terasament preformatat de la noch, ar mai ramane burete de ala de parchet la 3 mm (ca deja ala de 5 nu mai e la rola, e direct la 'caramida').
 
Cu buretele de parchet atentie la prinderea sinei sa nu-ti flambeze. Eu as recomanda in loc de buretele de la Noch, polistiren izolant pentru tavan. E putin mai tare si reduce riscul de flambare a liniei. La mine cel putin s-a comportat super :) Grosimea lui e aproximativ aceeasi cu a buretelui de la Noch.
 
Sulzer1150 a spus:
Cu buretele de parchet atentie la prinderea sinei sa nu-ti flambeze.
translate pls :p
Sulzer1150 a spus:
Eu as recomanda in loc de buretele de la Noch, polistiren izolant pentru tavan. E putin mai tare si reduce riscul de flambare a liniei. La mine cel putin s-a comportat super :) Grosimea lui e aproximativ aceeasi cu a buretelui de la Noch.
te referi la ala gen tavan fals sau care anume?
 
Pai o sa-ti faca linia niste valuri de o sa ai impresia ca esti pe CFF , din cauza ca buretele de parchet e moale. E din experienta :D

Da, ma refer la cel gen tavan fals. Cel putin am testat asa ceva si se comporta super, urmand sa aplic aceasta metoda. Pentru consistenta se poate pune un strat de silicon sau prenadez pentru a prinde de modul polistirenul.
 
cristi_m a spus:
In afara de terasamentul de la Noch si de burete de parchet mai exista si pluta de 3mm la rola :idea:

Exact, iar aceasta pluta amelioreaza foarte bine zgomotul, este flexibila taiata chiar si in fasii. Eu asa am procedat si zgomotul s-a redus considerabil. Ba chiar mai mult poti pune primul strat de 2-3 mm pe toata macheta, si pe urma pe traseul liniilor montezi inca un strat, elimina in dubla masura zgomotele neplacute.
 
Salutare

Am lipit in cele din urma extrudatul cu aracet clasic de constructii (ERATA: aracetul este de lemn nu de constructii). Eu am 4 straturi de extrudat de 5mm. De acesta am dispus in mod gratuit, de aceea nu am cumparat unul de 2cm. Pe deasupra chiar imi place idea de 4 straturi, pentru cand voi avea nevoie sa trag fire pe sub, voi putea sa-l tai usor.

Am cautat respectivul aracet Moment, precum si alt aracet care dupa uscare sa ramana incolor (transparent). Din pacate nu am gasit nimica la cele 20 de magazine pe la care am fost. Am gasit intr-un singur loc o cutie de lipici Moment, dar prenadez.
"Moment"ul acesta este de tip aracet sau prenadez? Banui ca exista si aracet doar ca nu l-am gasit eu...
Acest aracet are propietati mai speciale comparativ cu aracetul clasic pentru constructii... adica ramane incolor dupa uscare? Si cel normal devine mat...
 
Cred ca ai fost derutat de faptul ca nu sti cum arata ceea ce cautai, il gasesti la orice magazin sau raion din hipermarket de articole sanitare/constructii:
http://www.henkel.ro/cps/rde/xchg/SID-0AC8330A-63BAFF5E/henkel_ror/hs.xsl/brands-1050.htm?iname=MOMENT+Parket+%26+Laminates&countryCode=ro&BU=cons_crafts&parentredDotUID=000000QVUS&redDotUID=0000011ZZQ

Succes
 
Salutare, uite cateva sfaturi care poate te ajuta.
- pentru lipirea polistirenului se foloseste adeziv special de polistiren, care pe de o parte nu ataca materialul (de exemplu adezivii cu solventi de tip prenadez topesc aproape instantaneu acest material), iar pe de alta parte asigura o lipitura de durata (lucru care nu se poate obtine intotdeauna cu aracet)
- lipirea diverselor subansambluri din lemn se face doar cu aracet pentru lemn, in diferite variante, cel pentru constructii nefiind bun, deoarece avnd o alta compozitie, dupa uscare devine sfaramicios, aracetul pentru lemn este de regula transparent dupa uscare, ceea ce de asemenea este foarte important

Adezivii pentru polistiren se gasesc in diferite variante, in tot felul de ambalaje. fara prea multa tevatura, in orice magazin de scule si chimicale, citesti pe eticheta pentru a te convinge ca acel adeziv este destinat polistirenului. Iti recomand adezivii de la Moment, foarte buni, sau cel de hobby de la bison, care lipeste polistirenul si se gaseste in flacoane transparente cu obisnuita eticheta verde. Eu am folosit acest adeziv universal (in sticluta din plastic) atat pentru lipirea fasiilor de polistiren de 4 mm sub sine, cat si pentru prelipirea sinelor.
Dupa cca un minut a facut o priza buna, durata totala de uscare fiind de asemenea mica. Nu il recomand pentru lipirea bucatilor mari de polistiren destinate reliefului, fiind neeconomic.
 
Salut,

o mica completare, din experienta lucrului la diorame,

aracetul moment este la fel de bun pentru polistiren ca si adezivul special de polistiren, doar ca e mai ieftin si nu se termina asa repede, alta diferenta ar fi ca ai nevoie de ceva mai mult timp pt uscare/lipire.

Aracetul de constructii nu este bun la lipit lemn cu lemn sau "altceva" cu lemn!

spor la treaba.
 
ca sa nu deschid alt thread, cum pot lipi folie de aluminiu pe plastic, astfel incat pe viitor, daca ma razgandesc, sa o pot da jos si curata zona respectiva?

aracet foarte diluat cu apa merge?
 
Aracetul nu lipeste aluminiu, nici plastic!

Cureti bine locul si lipesti cu clei siliconic din ala sanitar sau, ca varianta, cu adeziv neoprenic, numit popular "prenadez". Cleiul sanitar ramane putin elastic si se poate jupui jos pe urma cu un cutit bine ascutit. Adezivul neoprenic se poate dizolva cu diluant nitrocelulozic, insa, atentie mare, verifica intai pe plastic, sunt anumite categorii de plastic care se dizolva in diluant!