Incepator -diorama modulara HO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

olteanugeo

New Member
27 Mai 2017
6
0
Salut,

Sunt nou in tot ceea ce priveste diorame.
Mi-am pus in cap sa fac o diorama HO , dar spatiul din apartament nu imi permite sa fac ceea ce mi-as dori.

Am achizitionat (e pe drum ) un set de inceput de la Roco, digital 51293 si extensiile B si C de sine.Astfel incat traseul meu arata asa (vezi link).
http://www.roco.cc/cz/product/23147-0-0-0-0-0-0-005001/products.html

Am de gand sa fac o diorama modulara,dar nu prea stiu care sunt regulile si pasii de urmat.

Va rog sa ma indrumati. Spatiul meu este de 1500 x 800mm.

Multumesc
 
Salut.

Pentru scara HO 1500x800 este suficient ... pentru un oval. Nu inteleg ce anume vrei sa fie modular la diorama ta, dar poate ne poti ajuta cu o schita sa intelegem si noi?

Felicitari pentru initiativa si nu te lasa descurajat de spatiul mic! Cu putina ingeniozitate poti incropi ceva frumos acolo.
 
Vreau ca in spatiul de 1500 x 800 sa pot sa strang si sa depozitez diorama atunci cand nu ma joc cu ea.
In rest as dori sa o fac undeva la 2500 x 1000mm.
O sa incerc sa o impart in asa fel incat sa o pot demonta si depozita atunci cand am nevoie.
Cam asta incerc sa spun prin "modulara".
Astept sa vina setul de la Roco sa vad exact cum as putea imparti diorama, astfel incat sa arate cat mai bine.
 
Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Vreau sa fac o diorama pe segmente. Exista niste cuple pentru sinele Roco Geoline pt capetele segmentelor de diorama? Astfel incat atunci cand montez si demontez diorama sa nu fiu nevoit sa demontez sinele de fiecare data.
 
olteanugeo post_id=163307 time=1496931052 user_id=82719 a spus:
Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Vreau sa fac o diorama pe segmente. Exista niste cuple pentru sinele Roco Geoline pt capetele segmentelor de diorama? Astfel incat atunci cand montez si demontez diorama sa nu fiu nevoit sa demontez sinele de fiecare data.

Salut.

Din cate stiu eu nu exista cuple pentru sinele Geoline. Poti incerca sa folosesti insa niste bucati de sina flexibila in apropierea imbinarilor respective. Daca ai cum sa faci imbinarile intre module foarte precise autunci poti folosi imbinare dintre sinele Geoline, cu conditia sa nu le mufezi.demufezi toata ziua. Am rulat ceva vreme sine Geoline si desi sunt galagioase ca naiba mi-a placut modul fest de imbinare. Am avut bucati de sina mufate/demufate de vreo 30 de ori si daca umbli cu ele cu grija nu o sa ai probleme cu cuplele prea curand.

Pregateste planul layout-ului si gandeste-te cum il imparti in bucati. Poti sa folosesti programul S.C.A.R.M. pe care il poti descarca gratuit de pe net. Nu pun site-ul oficial dar daca scri in goagle scarm si dai search primul link o sa fie cel oficial. Apoi de duci la sectiunea download, il downloadezi si il instalezi.

Sfatul meu ar fi sa faci modulele suficient de mici incat sa le poti muta cu usurinta. In functie de diorama pe care vrei sa o realizezi inaltimea acesteia poate varia de la cativa centimeri pana la 30-35 cm inaltime sau chiar mai mult, in functie de relieful si structurile pe care vrei sa le folosesti, asa ca poate o solutie pliabila nu este neaparat cea corecta si atunci ramane doar o constructie modulara, cu module care pot fi cumva suprapuse pentru reducerea spatiului ocupat atunci cand nu folosesti diorama.

Am vazut la cineva o diorama de ~ 1,5x3,5m, din doua bucati fixate de perete, care puteau fi ridicate cu un sistem de scripeti in asa fel incat sa se ridice pe perete la aproximativ 20 de cm de acesta atunci cand nu folosea diorama.

Solutii sunt multe, unele mai bune altele mai putin bune, insa este foarte important sa stii ce vrei si mai ales de ce buget dispui, pentru ca trenulitul la HO, chiar cu Geoline si cu o diorama modesta poate sari de cateva zeci de milioane... Evident aici nu am inclus costul garniturilor!

Daca ne dai mai multe detalii poate gasim impreuna o solutie.

Ca sa iti faci o idee, uite cum arata in SCARM planul unei diorame pe care am schitat-o din fuga folosind sine Geoline. Diorama are un minim de 1100x2500mm si este constituita din 3 bucati de aproximativ 875x1100mm.

plan_2.jpg


Plan_3.jpg



Toate bune.
 
Multumesc alias .

Stiti cumva cam de cate ori pot sa imbin si sa desfac sinele Roco Geoline fara a se deteriora cuplele.

Pana o sa ma apuc de diorama , ma tot joc cu trenul prin casa, dar in fiecare seara sunt nevoit sa il strang. (am copii mici :p ).
 
Dupa cum am mai spus am avut bucati de sina Geoline mufate/demufate de peste 30 de ori si nu au existat probleme cu ele atat din punct de vedere mecanic cat si electric, cu conditia sa le mufezi/demufezi cu grija.

Daca nu iti este prea incomod sa le stochezi asa, poti sa le desfaci in bucati de cate 2-3, atat dreptele cat si curbele, iar cand le simti ca incep sa devina mai "largute" schimbi locul de unde la desfaci.

Bafta!
 
Salut,

Am facut un layout cu sine Roco Geoline.
Arata cam asa http://test.olteanugeo.com
Va rog sa imi spuneti daca este si functionala. Am un start set de la Roco cu centrala z21.
Stiu ca sunt ceva regului cu buclele, de aceea intreb!
O alta intrebare : sinele Geoline se pot taia acolo unde vreau sa impart diorama in segmente?
Multumesc
 
Salut.

Ce ai tu acolo nu este o bucla, este un simplu oval rasucit in ... 8, deci nu necesita o atentie deosebita.

Principala problema este alta - la o trecere supraetajata peste o cale ferata trebuie sa ai la scara 88mm (mai sigur 90mm) de la suprafata sinei pana la partea inferioara a podului, asta pentru a permite rularea locomotivelor electrice cu pantograful ridicat. Daca nu doresti acest lucru, trebuie sa ai o inaltime de trecere absolut minima de 66mm. Sub aceasta inaltime este posibil ca pantograful strans al unor locomotive electrice sa atinga partea inferioara a podului.

Aditional trebuie stiut ca atunci cand avem de-a face cu o succesiune de curbe in S dupa trecerea peste punctul de inflexiune, din cauza cuplelor si/sau prinderii acestora se pot produce deraieri spectaculoase. Pentru a evita aceasta problema de obicei introducem intre curbele in directii opuse o bucata de line dreapta. Lungimea acesteia trebuie sa fie ~ 1/3 din lungimea celui mai lung material rulant rigid, de exemplu daca ai vagoane de 303mm atunci introduci o bucata de linie dreapta de 110mm. Daca vagoanele respective sunt dotate cu sistem de cuplare kkk poti scapa cu 1/4 din lungimea lor, dar daca au cuple scurte e bine sa nu risti si sa menti 1/3.

Succes!