Prima diorama

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

luciancipi

New Member
28 August 2013
13
0
Slobozia, IL , RO
LOCATION
Slobozia, IL , RO
Salut !

Sunt un incepator in ceea ce priveste modelismul feroviar . Am primit cadou locomotiva BR 98 PIKO acum cateva luni si am cumparat setul de sine A si un variator de tensiune .
De ceva timp am hotarat sa ma apuc serios de treaba si am cautat planuri pentru o diorama . Imi doream o diorama care sa permita rularea continua a mai multor trenuri simultan , dar pe care sa pot face si manevre . Din pacate nimic din ce am gasit pe internet nu era pe gustul meu , asa ca am descarcat SCARM si mi-am proiectat diorama de vis :



Ma gandesc sa "mobilez" diorama cu depouri in zonele galbene , gari in zonele albastre si un mic spatiu industrial in zona verde .Sina gri ar trebui sa fie un pod . In spatiul gol din centru vreau sa amplasez un mic orasel . Bineinteles , acestea sunt fantezii , avand in vedere ca n-am cumparat inca nici sinele .



De asemenea , ma gandesc sa amplasez tuneluri in lateral ( Intrarile sunt marcate cu potcoave in imagine ) .

Deocamdata , am cateva intrebari legate de construirea dioramei :

1. In partea de sus a dioramei sunt doua macaze care leaga ovalul exterior de cel interior . Nu am reusit sa le conectez decat cu sina flexibila G940 . Cum poate aceasta sa fie taiata si legata la restul sinelor ? Este necesara o sina adaptoare ?

2. Este diorama potrivita pentru rulare continua ? Din cat imi dau eu seama ,cred ca ar putea rula 3-4 garnituri simultan , dar nu stiu cum sa verific asta ( poate doar prin practica ) .

Doua probleme majore pe care le-am intampinat sunt lipsa spatiului si lipsa banilor , iar la 15 ani , nu prea pot face rost nici de una , nici de cealalta . Am gasit un loc unde as putea sa pun diorama , dar trebuie sa fac masuratori . Diorama pe care am creat-o este un dreptunghi cu 2578 mm lungime si 1348 mm latime , cu 25.6 m de sina . Deocamdata insa , pretul sinelor este dublul bugetului , asa ca o sa le cumpar in transe .
 
copacel... copacel... hai sa le luam pe rand.
luciancipi a spus:
BR 98 PIKO acum cateva luni si am cumparat setul de sine A si un variator de tensiune .

asta inseamna din start ca ai un "virtual" circuit analog. sa rulezi mai multe trenuri in analog e mai complicat (nu imposibil). in digital e mai usor (cu costurile aferente decodoarelor).

1. planul pe calculator cam aproape niciodata nu bate cu ceea ce rezulta in teren, oricum exista clipsuri de legatura.

2. nu inteleg "rularea continua"... mai multe trenuri in acelasi timp? pe acelasi oval? eu vad 2 trenuri ruland non-stop. unul pe inelul cel mai exterior si unul pe cel interior cu trecere prin gara albastra dinspre centrul dioramei.
 
Eu iti recomand sa te gandesti si la lungimea trenurilor pe care doresti sa le rulezi/garezi pe diorama. Acum abia ai loc sa-ti pui start-setul, de ceva mai mare nici nu poate fi vorba. Si e pacat, pentru ca spatiul asa cum l-ai reprezentat acolo poate fi configurat mai bine.
Dar in primul rand trebuie sa-ti stabilesti spatiul disponibil si pe urma poti trece la proiectarea dioramei.
 
Am masurat spatiul pe care il pot folosi si este mai mult decat suficient . Latimea este cam la limita , inca putin si se intersecteaza cu un calorifer , dar lungimea nu este o problema . Din pacate , sinele R1 sunt prea stramte pentru unele locomotive si vagoane , dar nu am reusit sa fac traseul la fel de lung si de complex fara sa le folosesc . In orice caz , nu vreau sa iau o decizie pripita , asa ca voi cauta si alte planuri pentru diorama .
 
daca ne spui si dimensiunile disponibile, poate reusim sa te ajutam cu ceva planuri pentru diorame. Si eventual niste detalii cu ce ai vrea sa contina neaparat traseul tau.
 
Salut,
cateva opinii si din partea mea, cu caracter informativ.
In primul rand din ce vad io pe prima schita dimensiunea longitudinala este undeva la 2 m, spatiul fiind absolut insuficient pentru traseele din schita.

Referitor la raze, R1 o consider de neacceptat, in afara situatiilor unor mici expozitii cu caracter demonstrativ. Chiar si R2 duce la un comportament bizar, experimentat si de mine de altfel din lipsa de spatiu.

Pe spatiul desemnat nu ai cum sa pui atatea componente, fara a afecta imaginea printr-o aglomeratie vizuala. In rest, rularea analogica a unor trenuri, in mod simultan, in acelasi sens sau in sensuri diferite nu este o problema cu o schema de automatizare corespunzatoare. Totul e sa ai 2 bretele sau macar treceri cu macaz de la un circuit la altul, cu o izolare electrica corespunzatoare, care sa-ti permita alimentarea pe tronsoane a machetei.

Spor la lucru pe mai departe.
 
Am masurat cu exactitate spatiul pe care il pot folosi in prezent . Diorama o sa o pot amplasa intr-un dormitor de 9 metri patrati , al carui plan se poate vedea in imaginea urmatoare :

O sa scot dulapul si eventual masa din camera . Spatiul disponibil l-am marcat cu portocaliu , iar cu rosu am marcat zonele unde as putea extinde diorama . Am asezat sinele pe care le am pentru a da o idee despre spatiul de care dispun :

Zona portocalie este un dreptunghi cu lungimea de 1800 mm si latimea de 1200 mm . Daca scot noptiera , s-ar mai adauga 20 cm la lungime , insa tot va fi un spatiu restrans . Nu stiu ce ar incapea intr-un loc asa mic si s-ar putea sa ma rezum la un modul fara rulare non-stop , pe care sa pot face doar manevre .

Initial imi doream o diorama cu rulare neintrerupta si cu cateva linii secundare pentru manevre . De asemenea , as fi vrut sa construiesc si un mic orasel in centrul dioramei . O gara , o sosea principala si cateva casute . Telul meu principal era ca diorama sa para cat mai reala , fiind mai priceput la arta decat in ceea ce priveste partea electronica .
 
Daca scoti noptiera, umpli si zonele marcate cu rosu, si mai adaugi langa usa o bucata de 10 cm pe 90 cm, adica ai avea in total o lungime de 2,5 metri, ar putea sa inceapa distractia

uite aici un plan facut pe viteza. in imagine, jos o gara cu triaj sa te distrezi facand manevere, in mijloc un orasel cu drum, cu bariera, iar in stanga sus o mica fabricuta, unde intra in curte 2 linii

circuit dublu sa poti rula trenuri in continuu, cam tot ce iti doresti :)



zi-mi ce parere ai si mai putem ajusta :)
 
uite aici un plan facut pe viteza
Planul este excelent . Are destul spatiu pentru un mic orasel si o zona industriala . Singura modificare pe care as vrea sa o fac e sa inlocuiesc sinele curbe din dreapta jos cu linii drepte . Astfel , ar putea intra impreuna cu linia de jos intr-o remiza cu 2 linii sau pe sub o macara portal . In rest , cred ca aceasta ar putea fi proiectia dioramei ideale pentru mine .Daca se poate , as avea nevoie de dimensiunile dioramei si lista sinelor necesare .

In afara de asta, mai am cateva intrebari legate de cum functioneaza sinele :

-Am vazut diverse tipuri de motoare care actioneaza macazele . Am gasit unele care se pun sub sina si unele care se pun langa ea . Motoarele care se pun sub sina trebuie "ingropate" in diorama ? Banuiesc ca au nevoie de o adancitura in placa de baza a dioramei pentru a nu ridica macazul .

-Se poate folosi acelasi tip de motor la toate macazele ? Am vazut ca exista unele macaze complexe (cum sunt cele cu 3 cai sau Dkw).

-Este posibil ca o locomotiva sa fie oprita pe o linie secundara in timp ce un tren circula pe cea principala ? Este nevoie de clipsuri izolatoare sau sina poate fi izolata de macaz ?
 
Salut,

initial am pus linie dreapta acolo :) dar mi s-a parut mai interesant cu cea curba :)

modific planul si il postez, impreuna cu dimensiunile

iti trimit pe privat si necesarul sinelor

- motorasele care se monteaza sub placa (se monteaza direct pe placa pe dedesubt)
si se face o gaura mica in placa, pe unde intra o tija care se conecteaza la partea mobila a macazului. (macazele piko au o gaura mica chiar in mijlocul partii mobile si acolo se introduce tija)

- pentru macaze cu 3 cai sau DKW-uri trebuie 2 motorase. se pot folosi aceleasi tipuri de motorase

- este posibil daca izolezi liniile si faci automatizari.

sau mai simplu treci pe digital si ai scapta de toate grijile. controlezi fiecare locomotiva in parte fara segmente de linie alimentate separat
si alte complicatii.

da stiu ca e putin mai scump dar eu zic ca merita investitia.

revin cu planul
 
Am citit cate ceva despre diferentele intre analog si digital , dar nu prea inteleg . Pot folosi sinele PIKO pe care le folosesc la locomotiva mea analog si la una digitala ?
Din cate-am inteles , locomotivele digitale se controleaza cu o telecomanda . Asta inseamna ca fiecare locomotiva digitala are o antena incorporata ? Sau rolul de antena revine decodoarelor ?
Pe scurt , as vrea sa aflu de ce am nevoie pentru a trece de la analog la digital .
 
Despe digital, cu lux de amanunte, in stilul caracteristic lui Mircea:

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5866&start=0

Multe raspunsuri pe care le cauti le gasesti chiar la subtopicul unde ai deschis subiectul, "De citit pentru incepatori", "Scheme diorame", "Link-uri utile pentru pentru cei care sunt la inceput de drum".
Nu-i nicio pierdere de timp citirea acestor subiecte , gasesti o multime de informatii utile.
Spor!
 


Am revenit cu planul modificat si cu dimensiunile

Pentru a trece pe digital ai nevoie de urmatoarele:

1. o centrala digitala (piko cu telecomanda, sau roco cu fir) - sunt cele mai uzuale, si la cele mai mici preturi, aproximativ 200 lei.

- centrala este compusa din: alimentator, o cutie neagra :) (care defapt este centrala) si un controler (telecomanda la Piko, multimouse la Roco), si bine inteles cabluri de conectare la sine, si de la centrala la multimouse in cazul Roco

2. decodoare digitale pentru locomotive. Exista decodoare si pentru vagoane (pentru a putea controla iluminatul interior) - asta e o poveste mai lunga, si decodoare pentru macaze, daca vrei sa digitalizezi diorama

Poti folosi orice sine, atat pe digital cat si pe analog. Poti folosi sistemul digital pentru a controla trenurile si macazele poti sa le schimbi cu ajutorul unei tastaturi sau a unui panou de comanda home made


Decodoarele se monteaza in locomotive, fie prin simpla conectare a mufelor, daca locomotiva este prevazuta cu mufa, daca nu, se taie mufa de la decodor si se lipesc firele la motor si la becuri.

Cu ajutorul centralei digitale se programeaza o adresa pentru fiecare locomotiva.

Mai apoi pentru a le controla, selectezi din centrala locomotiva pe care vrei sa o controlezi.

Eu personal recomand centrala Roco cu multimouse, deoarece are display si potentiometru.

Centrala Piko are o telecomanda ca pentru televizor, si nu are display, nu poti sa vezi ce locomotiva ai selectat pentru a o controla.


Acum mai citeste odata sau de 2 ori ce am scris, cu atentie, si daca ai nelamuriri, poti sa mai intrebi, deoarece e multa informatie de procesat :), si poate nu am fost eu suficient de clar .
 
Multumesc foarte mult pentru planul si informatiile primite .Cred ca am inteles cat de cat diferentele dintre analog si digital . In ceea ce priveste centrala digitala , am citit pe forum ca cea de la piko este mult mai flexibila , iar cea de la Roco poate controla mult mai multe locomotive simultan . Un dezavantaj al centralei roco , din cate-am inteles (s-ar putea sa fi interpretat eu gresit) , este ca locomotiva la care treci capata viteza celei controlate anterior .
O problema ceva mai serioasa pe care o am este ca nu prea am gasit site-uri care vand aceste centrale . Din fericire , am gasit statia piko Digi 2 si statia Roco multimaus pe trennet , dar nu sunt sigur daca sunt complete ( alimentator , centrala , controller si cabluri ) . Am inclus link-uri mai jos :
http://www.trennet.ro/produs/1823
http://www.trennet.ro/produs/3197
Inca nu m-am hotarat care e mai buna , dar macar am decis ca o sa merg pe calea digitala . Totusi , cred ca lipsa unui display digital la telecomanda piko ar putea sa ingreuneze controlarea trenuletelor .

Legat de decodoare , am gasit modelul LokPilot V4.0 DCC cu 8 pini . Nu stiu exact ce alte tipuri mai exista , dar sper sa pot integra mai tarziu sunet la unele locomotive . Am citit despre decodoare si cele cu 8 pini au 2 functii auxiliare , ma gandesc ca acestea ar putea sa fie folosite pentru sunet .

Acum ca trec la digital , mica BR 98 nu va putea fi folosita ( decat daca as converti-o si pe ea , lucru pe care habar n-am cum sa-l fac ) . Ca urmare , am decis sa iau in viitorul apropiat locomotiva diesel BR 225 NBE Rail de la PIKO , iar , mai tarziu , BR 80 pentru manevre prin gara .

Inca odata , tin sa multumesc tuturor pentru ajutorul primit !
 
http://www.trennet.ro/produs/1823 produsul respectiv nu este ceea ce cauti. acesta te ajuta doar daca este insotit de centrala digitala digi1 si se foloseste pentru extinderea circuitului digi1 atunci cand circuitul de sine folosit este mai mare ori cand se folosesc mai multe locomotive simultan.
http://www.trennet.ro/produs/3197 aceasta este o centrala roco multimaus si are tot ce i-ti trebuie pt inceput.
decodoarele simple cu 8 pini nu te pot ajuta mai tarziu la sunet. cele 2 functii auxiliare se pot folsi pentru alte functii suplimentare (lumina in cabina,generatoare de fum .etc).
spor la trenulit in continuare
 
Salut,

Referitor la achizitia de locomotive, si vagoane, eu zic sa nu te grabesti ca apoi o sa iti para rau.

in primul rand trebuie sa iei in calcul urmatoarele aspecte.

vrei sa iti faci o diorama. ok, pana aici toate bune si frumoase. ai traseul, e ok.

DAR, trebuie sa te hotarasti:

1 ce tema va avea diorama

2 in ce epoca se incadreaza (I - VI) - cauta pe forum informatii despre epoci

3 ce inmatriculari vor avea trenurile (DB, OBB, NS, CFR etc.)

eu sincer recomand DB sau OBB adica Germania sau Austria deoarece e cea mai bogata oferta.


La pct. 1, sa te ajut putin, ai zis ca vrei sa pui o macara pentru containere, atunci, va trebui sa alegi epoca IV - VI

trebuie sa te gandesti daca vrei si locomotive electrice sau nu. daca cumperi locomotive electrice, atunci, ar trebui sa pui si catenare pe diorama (stalpi si sarma de curent), ca sa fie conform cu realitatea.

BR 98 se poate digitaliza, cred ca gasesti pe forum cum se face.

Si pe cat posibil, incearca sa cumperi locomotivele direct cu decodor inclus.

Pentru inceput eu te sfatuiesc sa iti iei decodoare fara sunet, si ulterior, poti sa le inlocuiesti cu decodoare cu sunte si sa le vinzi pe cele existente.
 
In privinta temei , m-am gandit la un orasel industrial montan situat intr-un cadru de primavara . Am citit despre epoci si prefer epoca V , dar cred ca o sa integrez si linii Heritage comemorative pentru ca sa pot rula si cateva locomotive cu aburi . In privinta inmatricularii , cred ca o sa merg pe DB . Eventual o sa adaug si catenare pentru locomotive electrice , dar vreau sa incep cu cele Diesel .

Am citit descrierile la cateva locomotive si nu stiu care au decodor inclus . La unele scria " Echipata NEM 652 " si la altele " Pregatita pentru Digital NEM 652 " . Alti termeni pe care nu i-am inteles sunt " cuple NEM 362 fara cinematica KK " si "motor cu 5 poli si volant " .
 
NEM 652 este standardul pentru mufa digitala cu 8 pini. E bine daca are.

NEM 362 este standardul pentru portcuple

KKK = Kurz Kupplungs Kulisse adica suporta cuple apropiate

"motor cu 5 poli si volanta" cred ca e cel mai bun motor la ora actuala :)