Cum NU TREBUIE sa arate o diorama

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
89
-
Observati cat de ne-natural arata aceasta diorama? Cred ca ar trebui data ca exemplu de "ASA NU" in toate cartile dedicate modelismului feroviar.

Incepand de la perfecta uniformitate a terasamentului, a ierbii, a drumurilor si aleilor (culoare, textura si aplicare - parca e trasat cu rigla) si terminand cu lipsa oricarui 'weathering' pe locomotive, vagoane si vehicule rutiere.

Pe de o parte consider un avantaj in achizitionarea unei astfel de diorame fiind acela ca cel care o cumpara o poate "aranja" dupa bunul plac.

Inca o data, cine are comentarii, va rog nu faceti niciun fel de referire la conditiile de vanzare. Atata vreme cat comentam in exclusivitate asupra tehnicilor de modelism folosite, consider ca fiecare din noi (incepator sau avansat) are cate ceva de invatat.
 
Salut Felippe

Si eu am vazut aceasta diorama si o consideram un bun start pentru un copil sau incepator. In primul ran lucrurile sunt foarte bine puse la locul lor pentru acea suprafata si , daca nu se doreste o imitatie a naturii, atunci este perfecta. Abstractul este considerat arta. La fel si weatheringul excesiv ducand catre atmosfere bacoviene...

Da, este ne-naturala...nu pot spune insa ca asa NU trebuie sa arate o diorama. Din anumite puncte de vedere, daca vrei ceva in culori sparte, ceva atragator prin culoare stridenrta...este perfecta

Si inca ceva: pretul mi se pare ok-isor... Dar nu asta era subiectul:)

Modelistic prin prisma lucrarilor voastre... nu este nici pe departe !
 
Mie mi se pare realistic㒠diorama.
Peisaje perfecte, gă’seşti prin Germania, Austria, Elveţia, unde un fir de iarb㒠cere voie dac㒠s㒠creasc㒠mai mult sau nu.
Atât c㒠e puţin cam încă’rcată’, mai bine zis înghesuită’.
 
De acord cu "interesantul"!
Si ar mai fi ceva: la urma urmei, o diorama/macheta/instalatie, indiferent cum o numim, reprezinta o lume in care ne "retragem", asa ca fiecare si-o face asa cu si-ar dori sa arate acea "lume virtuala".
 
Buna,

De acord cu PDI ca fiecare isi creeaza lumea sa mai mult sau mai putin virtuala si mai mult sau mai putin reala, insa este libertatea fiecaruia sa emita pretentiii de realism asupra operei unei alte persoane.

Cu alte cuvinte, daca diorama "perfect curata" pe care ai facut-o reflecta modul tau de gandire, lumea ta ideala si iti place asa cum este asta nu inseamna ca nu am dreptul de a spune ca mi se pare prea curata, prea perfecta si prea ideala - in ce masura opinia mea este relevanta sau nu pentru tine, asta e altceva... :D
 
Fara indoiala, topicul acestei discutii ridica o problema interesanta!

Intr-adevar, este cu totul discutabil cum isi doreste fiecare sa arate "mica sa lume ideala". Am vazut diorame care aratau pur si simplu ca un nod gordian de trasee incalcite fara nici cea mai mica legatura cu realitatea, dar si exemple, unele chiar de mici dimensiuni, unde trebuia sa te uiti cu atentie la o fotografie pentru a te convinge ca este diorama si nu poza reala. Un asemenea exemplu puteti vedea aici:

http://a133.idata.over-blog.com/600x410/4/18/95/24/axel/HPIM1728.JPG
http://a405.idata.over-blog.com/600x491/4/18/95/24/HPIM2689.JPG
http://a142.idata.over-blog.com/600x572/4/18/95/24/HPIM2692.JPG

Imagine reala? NU! Diorama!
http://a400.idata.over-blog.com/600x276/4/18/95/24/HPIM2666.JPG

De pe site-ul: http://fermodellismo.over-blog.net/
 
Felippe,

eu iti dau 100% dreptate insa mi-e teama ca ai deschis o discutie pe care mica lume modelistica romaneasca nu e suficient de maturizata sa o accepte.
Sunt aproape convins (si daca ma insel, accepta te rog scuzele mele) ca iti doresti pentru Romania acelasi nivel cu cel din lumea modelistica "buna".
Din fericire pentru mine, am avut ocazia in viata sa vad un altfel de modelism, la un alt nivel si stiu in sinea mea ca o sa mai curga multa apa pe Dambovita (sau orice alt rau din tara) pana cand noi putem atinge un anumit nivel (spre exemplu cel indicat de Victorian).

Momentan nu suntem suficient de "tari" sa acceptam ca suntem incepatori si ca mai avem muuuuuult de invatat. Ne deranjeaza rau cand ni se spune ca nu avem dreptate sau ca trebuie sa ne depasim plafonul autoimpus. Cand o sa acceptam ca mai avem de invatat si de perfectionat o sa inceapa drumul spre modelismul de alt nivel.

just for fun:

http://www.youtube.com/watch?v=KNRbocWYA5M&feature=player_embedded
 
Cred ca scapati din vedere anumite aspecte legate de "mana de lucru". Daca este construita de un incepator, atunci e ok, insa daca este cineva "avansat", atunci lucrarea o dezice.
Insa am vazut diorame cu muult mai inferioare, lucrari incepute de la coada la cap, fara un scenariu plauzibil, sau pur si simplu ,o gramada de linii ingramadite pe o suprafata prost gestionata, lucrari perfecte pentru "ASA NU".

Catalin, in clip-ul tau, pe langa animatia artificiala, exista un detaliu minor, insa extrem de important, care apare pe toata durata, si anume, modelele "imbatranite", si ma refer atat la materialul rulant cat si la cladiri. Ori, atata timp cat exista frica (sau refuzul) de a murdari un vagon sau o casa, atunci batalia este pierduta inca de la inceput.Bineinteles, mai sunt si alte considerente
Totusi, opinia mea, nu oricine are "mana" sa redea unui ambient reprodus la scara, realismul de la 1:1, iar eu consider drept arta modelismul de genul prezentat de Dorin, cat si din urmatoarele link-uri:)

http://forums.e-train.fr/viewtopic.php?f=14&t=34481&sid=81b4a5e48684387a55621dd0c2dc2e18&start=0

http://forums.e-train.fr/viewtopic.php?f=14&t=59312&start=0
 
Buna,

De acord si cu Cosmin, insa cred ca mai trebuie adaugat un element pe langa "calitatea mainii de lucru": sensibilitatea fiecaruia fata de anumite detalii.

Am avut nu demult iarasi ocazia sa particip la o "sesiune" de circulatie pe una din cele mai frumoase (dupa parerea mea, cea mai frumoasa) diorame din lume, macheta realizata de Josef Brandl pentru Dieter Bertelsmann avand ca subiect linia Höllental Freiburg HBf / Wiehre - Neusadt/Schw. cu linia secundara spre Lenzkirch si Bonndorf catre 1935. Vorbim de o diorama pe H0 care umple o sura intreaga de la sfarsitul Evului Mediu, cu calea de rulare pe baza de sine Finescale de la Bahnsinn si RST, cu material rulant Weinert si Micro, cu unele cu sasiuri Teichmann, vegetatia de la Silflor si Sihlouette si cladiri realizate toate cu laserul de Thomas Oswald (care le vinde acum usor modificate prin marca sa MBZ). Este o diorama de Brandl, si una din cele mai bune diorame ale lui Brandl, si fotografiile realizate pe ea care au aparut in presa pot fi usor confundate cu cele reale.

Pentru cei care nu o cunosc deloc, exista 3 brosuri avand ca tema aceasta diorama de la Eisenbahn Journal, si cateva poze (din pacate de calitate proasta) se gasesc aici:
http://www.railware.de/doku/tiki-index.php?page=Bericht+95

Intr-un cuvant, este o lucrare care este compusa dintr-o multitudine de scene si scenete, de la magarul care sta pe camp si priveste trenul trecand la turistul din Berlin cu Opel Olympia cu acoperis de panza care asteapta pe Höllental cu aparatul foto in mana sa vina trenul de la Freiburg pe Ravennaviadukt, trecand prin motociclistul vitezoman oprit la control de politistul satului, batranii care joaca carti la masa sau veteranul de razboi invalid in carcuciorul sau cu doua manete pe post de sistem de propulsie. Este o lume virtuala, reprezentarea perfecta a unei lumi cat se poate de reala care a existat acum 80 de ani in Padurea Neagra si este pentru mine exemplificarea perfecta a sensibilitatii de care vorbeam mai inainte.

Nu regasesc aceasta sensibilitate in multe alte lucrari si nici in cea data ca exemplu de Vali la inceputul acestui subiect. Nu este o critica, ci o constatare.
 
Cele trei brosuri EJ de care vorbeam mai sus:
http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/lm/e2n_zm13.jpg
http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/lm/e2n_zm14.jpg
http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/lm/e2n_zm15.jpg

Si inca ceva fotografii:
http://www.baehnleradweg.de/Modellbau/DSC06276c.jpg
http://www.baehnleradweg.de/Modellbau/DSC06290a.jpg
http://www.eisenbahnfreunde-breisgau.de/jugendgruppe/foto-aktivitaeten/bertelsmann-viadukt.jpg
http://www.eisenbahnfreunde-breisgau.de/aktuelles/aktuell-2010/bertelsmann-19.02.2010/Bilder-bertelsmann%20014.jpg

Intrucat e vorba de o diorama privata, numarul fotografiilor disponibile pe Internet este limitat si e bine si asa.
 
Salut, pana la urma care sunt asteptarile de la o diorama preformata ? (exista evident si exceptii de preformate de nerecunoscut) Adica ma gadesc la faptul ca proprietarul a achizitionat-o in ideea de a-si "face mana" la asamblat casute, plantat iarba, pietris, personaje, lucruri de baza - e o etapa pe care probabil a depasit-o si la care altii n-au ajuns inca. Da, felippe, ai dreptate, nu asa ar trebui sa arate o diorama, conteaza "mana de lucru" cum spunea cosmin78 insa conteaza si destinatarul. Nu degeaba producatorii si-au plasat produsele pe categorii de adresabilitate - de ex. Roco: hobby, professional, platinum. E usor pentru un consumator de produse expert sa judece produse hobby insa si cele din urma au utilitatea lor - ca punct de plecare. Datoria noastra este sa privim, evoluam spre un nivel superior plasand borne care sa constituie referinta pentru cei ce vin din urma. Ca exercitiu de imaginatie, cum ati privi aceasta diorama daca ati afla ca a fost facuta de un pusti ?
 
Salut,

Ati cam "distrus" munca omului cu sa fara intentie si nu cred ca stie nimeni de fapt ce a urmarit respectivul construind aceasta diorama. Daca ati fi stiut intentia lui de la inceput ati fi putut judeca apoi rezultatul. Eu de exemplu pentru spatiul si produsele avute la dispozitie consider ca este foarte bine facuta: este o zona de deal unde spatiu de constructie este destul de redus pentru infrastructura, din Elvetia unde nu avem poluare si totul este impecabil, primavara, atunci cand culorile sunt vii la vegetatie, etc...
Si legat de faptul ca e prea curata: cred ca toti ar trebui sa ne dam jos de pe site modele prea curate din colectie - cca 99% - si sa rugam producatorii sa ne faca modelele (material rulant sau nu) putin mai realiste, nu-i asa? :p

Comparatiile facute cu alte diorame ar trebui facute la acelasi nivel, nu cu specialisti din strainatate care au la dispozitie alte resurse si care poate din asta traiesc, asa cum nici noi nu ne comparam cu Messi la fotbal.
Daca e sa fim corecti, o dioarama realista poate ar trebui 4-500 de m de sina, altfel unde in realitate un tren merge 15 sec. intre statii sa zic ? Cati au astfel de diorama? Deci treaba e discutabila...

Oricum, poate si cei care au criticat ar trebui sa-si expuna aici propriile diorame, sa vedem si un asa zis "ASA DA".

Iar daca se vroia neaparat criticata diorama, era mai elegant si diplomatic spus era "eu asa as fi facut.." si toata lumea intelege ca nu esti de acord. Asa aproape ca dai cu pietre in ea.

Si daca vroiati sa nu atingeti intentia omului legat de vanzare, trebuia sa aratati alt link. Nu stiu cum de v-ati gandit ca nu afecteaza comentariile. Sau sa fi fost ceva personal.... ?
 
Cosmin si gid si all:
Da, nu exista acel touch emotional, este prea perfecta si nu e murdara. dar este OK. Nu imita realitatea...dar este o compozitie ludica...

Cred ca ar trebui sa modificam insa numele topicului. Omul nu a pus-o la criticat, ci la vanzare...
 
Buna,

Candva veti creste suficient ca sa acceptati si critica fara a striga imediat "ati distrus munca omului". De ce nu este permis sa spui ca o diorama este prea curata, prea ingramadita, prea putin realista?

In acceptia mea diorama despre care se vorbeste este prea curata, prea ingramadita si prea putin realista. Nu imi place mie, chiar deloc, insa in ce masura opinia mea afecteaza vanzarea acestei diorame? La nivelul din Romania cei mai multi oameni vor considera ca arata chiar bine si ca este peste ce ar putea realiza singuri.
Oricum, poate si cei care au criticat ar trebui sa-si expuna aici propriile diorame, sa vedem si un asa zis "ASA DA".

Mi se pare un comentariu absolut inaceptabil. In ce masura calitatile de modelist ale unei persoane ii influenteaza modul de gandire? Chiar si un om care nu e capabil sa puna doua sine impreuna poate avea o opinie despre gradul de realism al unei diorame.

Exemple de "ASA DA" se gasesc mai sus, chiar mai multe. Ca sa raspund la provocarea sau mai degraba intrebarea retorica a lui gid, conceptia mea despre constructia unei diorame este binecunoscuta aici pe forum, asa ca mi se pare superflu sa o repet, insa daca-i face placere:

http://www.forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1652
 
Horia_Radulescu a spus:
Buna,
Exemple de "ASA DA" se gasesc mai sus, chiar mai multe. Ca sa raspund la provocarea sau mai degraba intrebarea retorica a lui gid, conceptia mea despre constructia unei diorame este binecunoscuta aici pe forum, asa ca mi se pare superflu sa o repet, insa daca-i face placere:

http://www.forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1652

Este frumusica, in mare realista si totusi destul de curatica, dar cu mici imperfectiuni (ex: soseaua care se termina brusc in vegetatie, sau spatiul de sub cladiri in care intra un bat de chibrit - adica un trunci de copac la scara 1:1, sau indicatorul rutier de la om din curte ?!) dar te poti chiar inspira ce sa faci si ce nu, de pe ici pe de pe colo. Per total este OK, asta si din cauza spatiului generos pus la dispozitie, a resurselor, dar nu in ultimul rand a talentului (fara de care cele enumerate nu se pun in valoare).

Legat de afirmatia: La nivelul din Romania cei mai multi oameni vor considera ca arata chiar bine si ca este peste ce ar putea realiza singuri. : eu nu as fi asa sigur, sunt multi oameni talentati in Romania, problema e repet, de resurse. Eu imi mentin parerea prin alt exemplu: nu putem face praf Loganul nostru din Romania si pe cei care-l au, adica majoritatea, asta doar pentru ca am avut sansa sa fim pe undeva prin vest si sa avem ferrari.

Si nu a zis nimeni ca cineva nu poate sa-si exprime parerea, dar conteaza mult felul (tonul, cuvintele chiar si momemtul) in care o faci.
 
Buna,

Daca la modulele mele te referi, nu avem nici
soseaua care se termina brusc in vegetatie
nici
spatiul de sub cladiri in care intra un bat de chibrit - adica un trunci de copac la scara 1:1
nici
indicatorul rutier de la om din curte
:roll:

"Soseaua" este replica exacta a unei fundaturi existente in fata unei gari austriece care a servit de model, "spatiul pentru un bat de chibrit" de sub cladiri masoara cam 0,3mm (diorama este scara N, adica de 2 ori mai mica decat H0 pe care le cunosti) iar "indicatorul de la om din curte" este ce se intalneste pe orice drum fie el public sau privat in Austria la intersectarea cu calea ferata si situatia are un prototip cat se poate de real, care iti este din pacate necunoscut dupa cum vad.

Asa ca iti multumesc pentru gaselnitele care sunt cam... gasite insa scopul era de a-ti arata conceptia mea despre cum ar trebui sa arate - inca o data, in acceptia mea - o diorama si nu altceva. :-?
Legat de afirmatia: La nivelul din Romania cei mai multi oameni vor considera ca arata chiar bine si ca este peste ce ar putea realiza singuri. : eu nu as fi asa sigur, sunt multi oameni talentati in Romania, problema e repet, de resurse.

Nu sunt de acord cu aceasta parere. Romania este acolo unde este pentru ca de zeci de ani ne multumim cu parerea slaba si blanda "mai mult nu putem pentru ca nu avem cu ce". Capitalul si resursele exista, si faptul ca acestea sunt prost distribuite nu schimba treaba. Exista oameni care au cu ce, insa in lipsa talentului, a imaginatiei si a clarviziunii nu se poate face nimic. Romanii - si asta o spun ca roman, nu ca extraterestru - traiesc inca si azi in mare parte cu ochelari de cal si refuza sa vada lumea asa cum este ea. Este si asta tot o constatare si nu o critica.

Iar cei care au
avut sansa sa fie pe undeva prin vest
nu au ajuns acolo parasutati de bunul Dumnezeu, ci prin forte proprii. Nu este o sansa pe care au avut-o, ci in multe cazuri - printre care al meu - pe care si-au creeat-o singuri prin munca si sudoare. Nu cred ca nici Vali (felippe) si nici Cosmin ma vor contrazice.
 
Lipsa resurselor nu le vad ca o cauza obiectiva care sa te impiedice sa faci o diorama realistica. Poate lipsa resurselor intelctuale...

Ce iti trebuie sa faci o diorama realistica? Casute de plastic ? Linii, pietris, vegetatie, figurine?Culori, pigmenti( sau prafuri, cum le mai zic unii)? Un pic de talent sa stii sa le combini? Daca pentru linii, figurinesi pentru ultimul ingredient nu prea exista alternativa (ieftina), toate celelalte sunt de inlocuit.

Casele, daca esti talentat si nu ai bani sa ti le cumperi (sau nu vrei, nu corespund etc), atunci ti le faci singur. Am exemplificat forumul francez LR PRESSE, insa faptul ca este "de afara" nu are nimic de a face cu prefectura, are de aface faptul ca, oamenii aceia construiesc in polisitren extrudat (material ieftin si versatil, o spun din proprie experienta) si coloreaza cu tempera sau guase.
Pietrisul se poate gasi la granulatiile necesare , mai rotund sau mai colturos, la magazinele pentur animale, la florarii, la magazinele pentru decor. Nu vrei sa cumperi, il faci si pe asta, spargi piatra, maruntesti coji nuca, samburi de piersici, migdale, caise etc.
Vegetatia, idem, mare parte se poate realiza acasa, ieftina si de efect. Ca trebuie sa cumperi iarba, nu-i mare paguba, o punga de cativa euro te tine cel putin 1 mp. Arborii si boschetii se pot realiza foarte realistic.Link pentru asa ceva:

http://www.modelrailroadforums.com/forum/showthread.php?t=5015

Tipul din link-ul de mai sus este olandez, insa este irelevant, iar la o parcurgere a subiectului veti afla si costurile unor astfel de copaci, intre 50 centi si cativa euro, in functie de dimensiune, tip de copac, etc.

Culorile se gasesc ieftine, nu zic "la kil", insa trebuie stiut ce si unde sa cumperi. De la acrilice, email-uri si culori in ulei ( desi , personal pre nu le vad cu ochi buni, prefer culorile mate). Pigmentii, daca se vrea economie cu orice pret, se pot obtine din pasteluri (nu cele in ulei), prin razuire, maruntire, frecare cu smirghel etc.

Alternative sunt, se poate face modelism de calitate cu resurse minime, insa atunci cand nu iti permiti chiar nimic... :(

Ca trebuie sa stii cum sa faci o casuta de plastic sa arate a casa "adevarata" este alta poveste...si pana acolo, mai intai trebuie sa stii s-o montezi, nu-i suficient sa o scoti de pe culee si sa o lipesti. Ca trebuie sa stii cum sa folosesti culorile si "prafurile" sau cum sa aranjezi elementele de decor, iarasi este evident.
Si ca mai trebuie sa stii cum sa evidentiezi diorama construita, este si aici o treaba serioasa, se numeste prezentare si se iau in calcul multe variabile.

Ca o paranteza, si fara sa il periez pe Horia, as fi foarte multumit daca atmosfera de pe module s-ar regasi si pe diorama mea (mai putin locomotivele stralucitor de curate :D), insa deocamdata , mai am mult pana acolo.
 
gid a spus:
[...]

Ati cam "distrus" munca omului cu sa fara intentie si nu cred ca stie nimeni de fapt ce a urmarit respectivul construind aceasta diorama. Daca ati fi stiut intentia lui de la inceput ati fi putut judeca apoi rezultatul.[...]

Prin deschiderea acestui topic, nu am avut intentia de a "distruge munca omului" si nu cred ca eu sau alt comentator de aici a facut-o. Intentia mea a fost sa atrag atentia asupra a ceea ce eu consider a fi o diorama ireala.
gid a spus:
Si legat de faptul ca e prea curata: cred ca toti ar trebui sa ne dam jos de pe site modele prea curate din colectie - cca 99% - si sa rugam producatorii sa ne faca modelele (material rulant sau nu) putin mai realiste, nu-i asa? :p

Sunt producatori care vand variante "imbatranite" a unora din modele. Dar nu asta e ideea; un "weathering" de calitate se poate obtine cu bani putini, in cateva ore, de catre orice modelist (repet, modelist, NU colectionar). Fara sa doresc sa critic sau sa doresc sa supar pe cineva dar pentru mine exista modelisti si colectionari. Fiecare cu "pasarica" lui. Nu am nimic impotriva colectionarilor de modele feroviare dar domeniul nu prezinta pentru mine niciun interes.
gid a spus:
Comparatiile facute cu alte diorame ar trebui facute la acelasi nivel, nu cu specialisti din strainatate care au la dispozitie alte resurse si care poate din asta traiesc, asa cum nici noi nu ne comparam cu Messi la fotbal.

Nu ai inteles intentia mea; eu nu doresc sa fac nicio comparatie ci, asa cum spune si titlul subiectului, doar sa imi exprim parerea despre cum nu trebuie sa arate o diorama.
gid a spus:
Daca e sa fim corecti, o dioarama realista poate ar trebui 4-500 de m de sina, altfel unde in realitate un tren merge 15 sec. intre statii sa zic ? Cati au astfel de diorama? Deci treaba e discutabila...

Aici gresesti. Exista diorame superbe construite in spatii foarte mici. Imi lasa impresia ca nu ai vizitat vreodata website-ul lui Carl Arendt.
gid a spus:
Oricum, poate si cei care au criticat ar trebui sa-si expuna aici propriile diorame, sa vedem si un asa zis "ASA DA".

Subscriu aici la parerea lui Horia.
gid a spus:
Iar daca se vroia neaparat criticata diorama, era mai elegant si diplomatic spus era "eu asa as fi facut.." si toata lumea intelege ca nu esti de acord. Asa aproape ca dai cu pietre in ea.

Si daca vroiati sa nu atingeti intentia omului legat de vanzare, trebuia sa aratati alt link. Nu stiu cum de v-ati gandit ca nu afecteaza comentariile. Sau sa fi fost ceva personal.... ?

Si ce ai fi vrut sa copiez pozele si sa le pun la subiectul asta? Repet, nu am avut intentia de a critica munca cuiva; mi-am exprimat parerea despre cum nu trebuie sa arate o diorama.

Ca sa inchei, apreciez efortul si munca de creatie depusa de oricine, indiferent cat de bine sau de rau arata dar asta nu ma impiedica sa imi dau cu parerea. Dupa tine, ar trebui sa pun numai mesaje de genul "Bravo", "Super", "Felicitari"?...
 
Horia, sa stii ca ii dau dreptate lui Cosmin. Prea curate sunt modelele tale. In schimb, diorama este una din cele care imi plac.

Ce mi-ar place cu diorama care face subiectul acestui topic ar fi ca cineva (sau o asociatie sau sa impartim suma ceruta de cumparator la toti membrii activi ai forumui si sa contribuim cu totii) sa o cumpere si, alegand din metodele si ideile propuse de membri, sa o aduca la o forma la care cu totii sa putem spune: ASA DA!
 
S-a pus problema mai accentuat pe 3 aspecte:
- prea curat;
- prea putin realist.
- prea aglomerat;

1. prea curat: folosind produse prefabricate nu are cum sa nu fie curat, nici un comerciant en-gros nu vinde cu "imbatranire" mai nimic aproape. Doar cei de ocazii, pseudo-producatorii mai imbatranesc; Si nu vad nimic rau in a le folosi astfel.

2. prea putin realista: daca muntele nu e verde, daca iarba nu e albastra, etc... daca in general prefabricatele nu sunt puse cu susu in jos, consider ca o doza de realism exista in orice diorama. Daca peisajul chiar nu exista in realiate nu inseamna ca e ireal (ilogic). Producatorii nu fac peisaje nepamantene banuiesc. Doar de avut grija cum le combini eventual.

3. prea aglomerat: daca dati jos sina de pe diorama spuneti-mi va rog care elemente sunt aglomerate. Senzatia de aglomerat probabil o da sina (lungimea circuitului) si nu peisajul.
dar hai sa vedem cateva zone aglomerate, reale, deci ele exista:
a. http://www.gandul.info/magazin/cea-...te-miliarde-de-locuitori-8929377/galerie?p=11
b. Sau sa ne gandim la nodul Coslariu, o fi ceva ireal, sau atunci consideram nu e aglomerat?

Exista diferente intre colectionari si modelisti, dar sa stii ca modelistii folosesc aceleasi modele ca si cei care se opresc la a colectiona.
Si totusi nu e ilegic sa colectionezi ceva ireal? ca modelist de ce ai folosi modele curate daca sunt ireale? eu zic ca nu are legatura curatenia in aceste cazuri...

Si nu contesta nimeni ca prin munca si sudoare ati ajuns unde ati ajuns, dar nu toti reusesc asta - prin munca si sudoare - dar aici intervine si soarta daca vreti...