Cyanolacril... adica?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

bogdanra

Well-Known Member
Trenulist
19 Martie 2012
1.283
106
Bucuresti
tt.bogdanra.ro
WEBSITE
http://tt.bogdanra.ro
LOCATION
Bucuresti
FACEBOOK
bogdanradu4tt
GOOGLEPLUS
bogdanra
salut... am întâlnit multe referiri ale voastre la acest lipici ca fiind un termen generalist pentru ceva substanţe bune...
Pentru ca am venit la locul potrivit si nu gă’sesc referiri îmi puteţi spune, va rog, cum ştiu ce denumiri comerciale au aceste lipiciuri ? Cum le pot identifica?

Mă’rturisesc ca în paralel cu întrebarea de aici caut şi google, dar trebuie filtrate rezultatele ca îmi da bă’lă’rii:)

Saaa traaaiti!
 
Toate cleiurile instant de genul "Super glue" sau "picatura". Alege totusi de preferinta o marca de calitate in locul unui "no name".

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate

Exista doua categorii: cianoacrilatul lichid instant, care daca nu esti atent iti lipeste degetele, si cianoacrilatul gel, mai bland, care permite re-pozitionarea piesei inainte sa prinda. Desigur ca fiecare are avantajele si dezavantajele lui.

Trebuie sa stii ca e un compus care polimerizeaza ca reactie la umezeala din aer si mai are si o reactie, pe care nu stiu sa ti-o explic foarte bine la grasimea de pe degete, motiv pentru care vaporii de cianoacrilat sunt folositi in criminalistica pentru a scoate in evidenta amprente latente. Dar efectul asta il poti obtine si tu in mod nedorit in modelism, daca incerci sa lipesti cu el niste geamuri transparente. Vei obtine pe marginea geamurilor niste pete matuite de toata frumusetea! :D
 
Mulţumesc frumos.
despre cel gel , în România, exista ceva referinţe de marca?

A propos de gră’simea umana... a nu se folosi cu haine de bumbac... reacţie exoterma puternica:) dar nu ştiam ca este vorba de "Pică’tura ce lipeşte nimic nimic nu dezlipeşte"
 
Buna Dorin,
Dar efectul asta il poti obtine si tu in mod nedorit in modelism, daca incerci sa lipesti cu el niste geamuri transparente. Vei obtine pe marginea geamurilor niste pete matuite de toata frumusetea!

Cu lipiciurile cianoacrilate de marca efectul este foarte limitat sau chiar inexistent. Exista o gramada de modele de precizie cu piese transparente lipite cu asa ceva. Nu este bineinteles cazul la "super glue" de duzina care se cumparau cu cartonul intreg imediat dupa 1989 de la orice chiosc de colt de strada :lol:
 
Efectul exista la orice adeziv cyanocrilat
.Exista insa o forma de evitare a acestor pete albe.Suprafata lipita trebuie expusa pe verticala, astfel incat sa nu se afle nimic in calea vaporilor.Incercati pe o bucatica de material, oricare,sapuneti o picatura si lasati materialul respectiv cu adezivul in sus.Repetati experienta, de data aceasta cu adezivul in jos si veti obtine un "nor" alb de toata frumusetea.

Folosesc UHU si Henkel (Loctite)...
 
@ Horia: eu am spus la modul generic, sa stie un incepator ca daca nu este atent poate obtine acest efect nedorit de albire a piesei. Si eu am invatat-o pe propria piele!

Aceste tipuri de cleiuri erau de regula necunoscute in Romania inainte de 1989, iar dupa deschiderea granitelor primele cleiuri de tipul asta pe care le-am cunoscut si le-am utilizat erau no-name-urile turcesti care apareau cu toptanul la colt de strada. Bineinteles ca acum folosim cleiuri adecvate care nu mai lasa urme si le folosim cu grija, asa cum spune Cosmin, faci in asa fel incat vaporii degajati din uscarea cleiului sa nu se depuna pe piesa. Dar din pacate eu nu cunosteam initial acest fenomen si de aceea Ferrari-ul meu Dino 1:24 Fujimi a ramas cu carcasele farurile patate din cauza necunoasterii acestui mic amanunt tehnic. :(

Cum spune Cosmin, gelul facut de Henkel este unul din cleiurile recomandabile.
 
In primul rand MULTUMESC FRUMOS pentru raspunsurile mai mult decat elaborate si sfaturi... Cred ca topicul va fi util multor modelisti novice ca mine.

In al doilea rand din textul de mai jos inteleg ca daca vreau efect de nori albi pufosi pe material pun obiectuil lipit cu fata lipita in jos ca sa nu arunc vaporii degeaba in atmosfera?:lautar: :lautar: :lautar:
cosmin78 a spus:
Repetati experienta, de data aceasta cu adezivul in jos si veti obtine un "nor" alb de toata frumusetea.
(Loctite)...
 
In al doilea rand din textul de mai jos inteleg ca daca vreau efect de nori albi pufosi pe material pun obiectuil lipit cu fata lipita in jos ca sa nu arunc vaporii degeaba in atmosfera?

Da, cam asa, insa daca vrei chiar nori pufosi si maaaaari atunci foloseste un lipici cianoacrilat de calitate inferioara! :D
 
Salut
Ideea este ca intodeuna sa ai la indemana o gama variata de adezivi, fiecare material reactionand diferit la adeziv.
Personal am aproape 10 tipuri de adeziv (Bison, Den Braven, Henkel, Picatura, Revell, Tamyia, Uhu, etc) si prefer ca inainte de a lipi un material fac cateva probe incercand sa gasesc adezivul care formeaza o lipitura calda sau pe aproape.

Cele mai mari probleme le am cu plasticul de la FLM pe care nu il ataca nimic :( .