Standard module H0e/H0m

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Radu161

Moderator
Super Moderator
Trenulist
25 Mai 2007
1.858
220
Bucuresti/Arad
r161trains.wordpress.com
WEBSITE
http://r161trains.wordpress.com/
YAHOO
radu161
LOCATION
Bucuresti/Arad
Hai sa diversificam un pic discutia.
Stiu ca sunt amatori la aceaste scari, dar materialul rulant romanesc este aproape inexistent. Problema asta se va rezolva in timp, si oricum avem cele straine. Asa ca poate e bine sa ne gandim din vreme la niste module pe care sa circule aceste trenuri mici.
Am aruncat un ochi peste niste norme:
http://www.jagsttalbahn-modelle.de/download/H0e-Norm.pdf (pag8)
Pentru H0m n-am gasit un document similar.

Avantajul acestor ecartamente este spatiul mic pe care-l ocupa. Si aici ma refer in special la gari/statii, ceea ce permite si modelistilor individuali sa faca module (ce nu cer mult spatiu) pe care sa le aduca la expozitii pe bancheta din spate a masinii personale sau in portbagaj.

Ca si la H0, intr-o prima faza, discutia se invarte in jurul latimii. Din ce am inteles din norma de mai sus, minimul ar fi 160mm (ceea ce mi se pare oribil de mic, chiar si pt H0e) Eu as propune undeva in jur de 30-40cm (de preferat 30). Si o inaltime de 1m - ca la H0 (ei zic 1,3 , ceea ce cred ca e prea mult). Asta ar permite la un moment dat conectarea modulelor de H0 cu H0e/m.

Astept si alte pareri si completari, pentru ca la ora asta nu am mai multa inspiratie, doar am vrut sa deschid discutia. :)
 
sincer mi se pare mult prea putin, sa nu uitam ca totusi vorbim de HO (1:87)
ca sinele au ecartament de tt sau de n, asta e alta mancare de peste, dar totusi nu poti pune direct curbe care pe scarile mai mici sunt perfect normale, si sa te astepti ca merge ok pe ho; si nu ma refer neaparat la chestii fizice, care pana la urma se pot rezolva usor, ci si la cum arata pe diorama (exemplu: si la ho un tgv arata destul de creepy pe o curba r2 sau chiar si r3)
 
Referitor la modul mixt h0- h0e/h0m , ar fi de dorit sa se stabileasca modul in care putem iesi din modul doar cu sina de ecartament ingust ( ma refer la un modul gen Y in care sina h0 sa nu iasa din modul in paralel cu h0e/h0m) Banuiesc ca se doreste utilizarea sinelor mixte h0- h0e tillig pentru a se pastra compatibilitatea cu restul modulelor.

DAR...eu am renuntat la h0 in favoarea h0e. Probabil ca si altii au facut la fel, au segmente construite exclusiv cu h0e. La h0e nu s/a pus problema unui standard, pana dupa expozitia de la Cluj. Inital am crezut ca va fi standardul de la scara N. Pana acum eu am incercat sa lucrez dupa un stadard propriu (sunt in lucru 3 segmente de diorama, nu am loc sa fac o diorama unitara ). Nu am pozitionat sina pe mijlocul modulului tocmai pentru ca doream sa utilizez cele 3 segmente conectate in acelasi fel de fiecare data ( au aceiasi tema si trebuie sa fie continuitate intre segmente). Lungimea unui segment e de appx 1m latime 30cm inaltime rama 7cm (refac dupa ce masor exact ) si nu are prevazute picioare, daca se doreste voi prezenta schita capatului de segment. deocamdata nu exista spatiu pentru cuplarea segmentelor intr-o diorama, dar se vor cupla pe langa pereti fara picioare. deoarece pe segmente exista doar sina h0e se exclude conectarea lor directa la module h0 construite dupa standarul romanesc de module.
Daca vo fi isi alti doritori cu module sau segmente la h0e va trebui sa cadem pe un standard comun de conectare intre h0e - h0e si sa construim module dupa standard. Ar fi binevenit daca am sti fiecare ce are de gand sa construiasca si sa verificam tot timpul compatibilitatea modulelor, asta ca sa nu se mai repete povestea dinaintea expozitiei de la Cluj.
 
@Florinn
Oricum iesirea H0e dintr-o gara H0 nu va fi pe axa modulelor H0, asa ca se face o adaptare la standardul H0e, oricare ar fi el.

Hai sa stabilim de la inceput ce subiecte trebuie discutate:
dimensiunile modulelor
modul de conectare intre ele
controlul in analogic
controlul in digital

Pentru ultimile 2 ne luam dupa standardele H0.
Primele 2 sunt de fapt problema.
 
Dimensiune...nu ma bag, ideal ar fi cat mai mic posibil, sa fie usor de transportat!
Mod de conectare....cred ca modul clasic, pe care l-am vazut si la unguri si la standard H0 normal ar merge, cu 2 suruburi, trebuie gasit numai pozitia, in functie de dimensiuni...
Controlul...aici intervine interminabila discutie, insa eu militez pentru analog. Mai ales ca modelele sunt usoare si pot avea probleme de contact, insa aici trebuie sa vedem cati ne adunam(sigur, nu dupa aia te retragi) si discutam dupa aia. Eu personal ma bag, si asa vroiam demult sa incerc ceva la H0e!
Cum ramane cu H0m(eu am cateva tramvaie pe ec. asta)?
 
analog + digital .... in loc de + si - ai A si B la sine ... atata timp cat nu exista scurt orice e posibil. as spune ca analog ar fi suficient pt ca sunet nu prea exista la h0e dar ce facem cand exista ecartamentul dublu gen h0-h0e ?
 
Eu zic ca standardul de H0m sa fie identic cu cel de H0e. E vorba tot de material rulant mic, gari mici, etc.
Eu sunt deschis la ambele optiune de control, dar am zis ca intai sa vedem ce iese din discutia despre digital la H0. Acelasi principiu poate fi aplicat la H0e, in momentul in care se incaleca cu H0.
In functie de expozitie (preferintele organizatorilor), ambele variante raman perfect valabile.
 
Radu161 a spus:
@Florinn
Oricum iesirea H0e dintr-o gara H0 nu va fi pe axa modulelor H0, asa ca se face o adaptare la standardul H0e, oricare ar fi el.

Corect, insa sunt chestii de care trebuie sa tineti cont, de exemplu inaltimea la care se afla modulele.

Spor.
 
Pai chiar am zis de la inceput ca inaltimea sa fie identica cu cea de la H0 (parca era 1000mm).

@macleod
Razele mici sunt exact ceea ce le place mocanitelor, pentru asta au fost facute, deci nu-i nici o problema. Oricum, la ecartamentul asta nu ai vagoane lungi, asa ca arata bine oricum.

O sa fac maine o schema de standard (deocamdata pentru dimensiuni), cu toate cele, pe care o sa o supunem discutiei. Pana atunci, dintre cei interesati de subiect, sa va exprimati opinia despre latime, 30 sau 40 cm?
 
Deci am stabilit latimea! Acum vin alte probleme...care e lungimea unui modul? Inca o intrebare...cat sa fie lungimea minima a unei linii intr-o gara? Din discutiile avute cu Radu am zis ca 1 metru ajunge...ce parere au ceilalti interesati?
Eu zic ca intai sa avem un anumit standard al modulelor dpdv fizic...si apoi ne putem concentra pe sistemul de control. Nu costa nimic in plus sa il pregatesti si pentru analog si pentru digital...insa lasam discutia asta pentru mai incolo...intai sa se stabileasca la H0.
Deci sa revin...lungimea modulelor si lungimea minima a unei linii intr-o gara...astept pareri!
Toate cele bune!
 
nu stiu ce sa zic , dar credeam ca ramanem pe fusta de inaltime 100mm de la h0. problema e ca daca facem fusta de inaltime mai mica vor fi probleme cu inaltimea ( vor trebui picioare de modul mai lungi ) . ca si latime 30cm ar fi ok dar vor fi probleme de adaptare la modulele h0 ( prinderi diferite ). va trebui sa inventam adaptoare de la module h0 la h0e ). daca facem modulul de 40cm latime si centram gaurile mari de 45mm diam. avem sanse sa pastram prinderea ca si la h0 (e la limita )

ar fi bine sa ne uitam si la ce au facut altii : http://www.jagsttalbahn-modelle.de/download/handbuch.pdf
 
Asta ii explicam lui Florinn mai devreme: "Oricum iesirea H0e dintr-o gara H0 nu va fi pe axa modulelor H0, asa ca se face o adaptare la standardul H0e, oricare ar fi el." Deci in afara inaltimii, restul poate fi diferit fata de H0.
Uite un exemplu din expozitia de la Balatonfured:

Marimea fustei poate sa varieze, daca tu consideri ca 10cm iti sunt ok, poti s-o faci asa. Conteaza pozitia gaurilor din capete. In fond, daca ai denivelari mari, vai cu poduri sau mai stiu eu ce idei, poti sa faci fusta pana jos daca vrei (am vazut asa ceva).
Ma gandeam acum...ca daca tot avem teren mai accidentat, poate totusi ar fi mai bine ca modulele sa aiba 10cm, ca in momentul in care faci un vad de rau de exemplu, sa nu afectezi prea rau structura. (una e sa sapi in grinda de 7.5, 3cm de vad, si alta e in cea de10cm)
Consider ca cea mai mica linie de stationare ar trebui sa aiba 1m. Nu cred ca o sa fie nevoie de mai mult. Astfel, garile (in general) n-ar depasi 2m.