Anunt important: [Local Link Removed for Guests]
In perioada 10-15 decembrie 2018, forumul poate sa functioneze cu intreruperi, se face upgrade.

Gara Targoviste Sud

Discutii generale si prezentari, despre garile din Romania
Avatar utilizator
valahul
Mesaje: 176
Membru din: Dum Aug 23, 2009 12:00 am
Localitate: Targoviste
Contact:

Gara Targoviste Sud

Mesaj de valahul » Dum Ian 22, 2012 9:05 am

[Link Removed for Guests]

Municipiul Târgovişte este situat in partea centra-sudica a Romaniei, in Campia Targovistei, la o altitudine de 287 m, pe cursul raului Ialomita. Declarat municipiu in 1968, in prezent Târgovişte are aproximativ 99000 locuitori, o localitate in subordine administrativa (Priseaca) si este resedinta judetului Dambovita.

Urmele de locuire descoperite pe raza municipiului Târgovişte indica prezenta omului in perimetrul localitatii inca din Neoliticul tarziu, respectiv Cultura Gumelnita. Prima mentionare documentara dateaza insa din 1396 in jurnalul de calatorie al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care mentioneaza ca domnul Tarii Romanesti, respectiv Mircea cel Batran a mutat capitala de la Curtea de Arges la Targoviste.

De asemenea se mentioneaza ca aici a fost construita o curte domneasca, asezarea capatand ulterior un aspect urban. In 1418 Târgovişte este atestat ca oras si capitala a Tarii Romanesti. In aceasta perioada orasul Targoviste a beneficiat de un statut privilegiat fiind cel mai important centru economic si cultural al Tarii Romanesti fapt favorizat si de pozitia sa la rascrucea unor importante drumuri comerciale.

Statutul de capitala este pierdut in 1659 cand domnul Gheorghe Ghica muta capitala la Bucuresti, unde va ramane pana in zilele noastre. Cu toate acestea dezvoltarea orasului continua fiind favorizate ulterior de formarea breslelor mestesugaresti. Curtea domneasca este distrusa in 1660 de Gheorghe Ghica din ordinul turcilor insa este reconstruita in 1695 de catre Constantin Brancoveanu.

Dupa anul 1800 asezarea cunoaste o perioada de decadere care dureaza pana la inceputul secolului XX. De istoria orasului Târgovişte se leaga cateva evenimente nefericite precum asasinarea la Târgovişte a lui Tudor Vladimirescu. De asemenea in 1989 in apropierea orasului sunt capturati sotii Elena si Nicolae Ceausescu cei care au condus dictatura comunista pana la caderea acestuia in anul 1989. Acestia sunt judecati iar dupa un proces sumar sunt executati.

In prezent orasul Târgovişte este un centru economic si cultural important al Munteniei si are un potential turistic insemnat prin numeroasele constructii cu valoare de monument si prin semnificatia istorica deosebita a unora dintre aceste cladiri.

[Link Removed for Guests]
Avatar utilizator
valahul
Mesaje: 176
Membru din: Dum Aug 23, 2009 12:00 am
Localitate: Targoviste
Contact:

Mesaj de valahul » Dum Ian 22, 2012 10:04 am

[Link Removed for Guests] In Spatele Garii

[Link Removed for Guests]
In Fata Garii
cosmin78
Mesaje: 5825
Membru din: Sâm Apr 28, 2007 12:00 am
Localitate: Porto/Craiova
Contact:

Mesaj de cosmin78 » Dum Ian 22, 2012 11:29 am

frumoasa prezentare, ca la carte! pozele sunt cam putine :P
Cosmin
[Link Removed for Guests]
Avatar utilizator
dantm
Mesaje: 1871
Membru din: Mie Mar 05, 2008 12:00 am
Contact:

Mesaj de dantm » Dum Ian 22, 2012 11:54 am

Dar de ce titlul e Sud?
Avatar utilizator
Dr2005
Mesaje: 1369
Membru din: Dum Mai 04, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti, Sect.6, Drumul Taberei
Contact:

Mesaj de Dr2005 » Dum Ian 22, 2012 4:09 pm

Oficial e Staţia Târgovişte. Neoficial e Gara Târgovişte Sud, pentru c㒠exist㒠şi Nord. La fel e şi la Piteşti (pentru staţia Piteşti îi zici taximetristului c㒠vrei la Gara de Sud).
Avatar utilizator
interesantul
Mesaje: 1584
Membru din: Dum Ian 24, 2016 8:06 pm
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de interesantul » Dum Ian 22, 2012 5:59 pm

@ valahul

Èťi-am editat pozele ca s㒠poat㒠fi mai uşor de vizualizat.
încearc㒠ca pe viitor s㒠verifici dac㒠funcţioneaz㒠corect şi rapid legă’turile pe care le pui.

Altfel, frumoas㒠descriere.
“Violenţa verbală şi non verbală este ultima armă a incompetenţilor!” - Исаак Азимов
------------------------------------------
Locomotive, vagoane, călătorii
Avatar utilizator
Dr2005
Mesaje: 1369
Membru din: Dum Mai 04, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti, Sect.6, Drumul Taberei
Contact:

Mesaj de Dr2005 » Dum Ian 22, 2012 6:30 pm

Pozele se vedeau.
Dac㒠ştergi din adresa lor ?action=view&current= le poţi pune fă’r㒠probleme între tag-uri [img].
Avatar utilizator
valahul
Mesaje: 176
Membru din: Dum Aug 23, 2009 12:00 am
Localitate: Targoviste
Contact:

Mesaj de valahul » Lun Ian 23, 2012 1:17 pm

@dantm - Oficial statia Târgovişte se afla situata in sudul orasului de aici si denumirea; un alt motiv a fost acela de a nu se face confuzie cu statia Târgoviştei:
Gara Târgovistei a preluat acest nume de la Calea Târgovistei, situata pe una din laturile garii. Dupa terminarea Razboiului de Independenta, in amintirea luptei pentru reduta Grivita, Calea Târgovistei si-a schimbat denumirea in Calea Grivitei, denumire pastrata pana astazi. De asemeni, si Gara Târgovistei, in anul 1888, si-a schimbat denumirea in Gara de Nord, denumire care este pastrata pana in zilele de astazi.

@interesantul - Asa cum spune si Dr2005 pozele se vedeau nu stiu cum tu nu le-ai putut vedea, acum prin gestul tau de a ajuta ai incurcat si mai mult, nu se mai vad DIRECT nici daca esti conectat pe site :?: :!:

PS... Te rog sa le asezi asa cum au fost :!: houston we have a problem 8O
Avatar utilizator
dantm
Mesaje: 1871
Membru din: Mie Mar 05, 2008 12:00 am
Contact:

Mesaj de dantm » Lun Ian 23, 2012 2:52 pm

Scuze, oare gara Tirgvistei nu a fost in Bucuresti? postind poze pe care se vede scris ,,Tirgoviste" cum aveam sa confund Tigovitea Dimbovitei cu fosta gara a Tirgovistei care a fost pe vremea lui ....? asa ca intrebare

Cum poate fi gara Tirgoviste confundata cu gara Tirgoviste Nord la nivelul unei localitati astfel incit sa trebuiasca a fi denumita Sud?

Pe cale de consecinta si gara Suceava ar trebui identificata de catre taximetristii locali prin Suceava Sud??

Ciudate sint obiceiurile in anumite zone, cu atit mai mult cu cit am mers cu taxiul din Micro 3 pina la ,,gara" fara sa stiu ca e de sud. Cind am circulat pe Tirgovite -Ploiesti Sud. Basca Tirgovite Nord era atunci aproape afara din oras.
Avatar utilizator
catalin
Mesaje: 2808
Membru din: Mar Apr 24, 2007 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de catalin » Lun Ian 23, 2012 3:44 pm

Gara se numeste Targoviste si nu stiu daca are rost sa o denumim altfel...
Asa scrie pe placuta garii, asa e trecuta in MT, personal nu vad rostul unui "botez".
Confuzia cu Gara de Nord (din Bucuresti) care s-a numit pana acum 120 de ani gara Targoviste mi se pare exagerata.

Sincer, textele de mai sus sunt confuze si mi-a luat ceva sa inteleg despre care gara e vorba: gara din Bucuresti sau cea din Targoviste. Plus un studiu asupra hartii orasului dambovitean sa ma lamuresc daca nu exista o Cale Grivita si acolo...

PS: textul iti apartine ? Dar pozele ?
Textul tau imi suna foarte cunoscut, asta si pentru ca apare pe mai multe pagini web de prezentare a orasului. Si fotografiile...
Daca sunteti d-ul Adrian Haisan, autorul de pe Flickr al pozelor de mai sus, scuzati-mi interventia. Daca nu, cred ca merita macar mentionata sursa, din respect fata de autor.
Ultima oară modificat Lun Ian 23, 2012 6:12 pm de către catalin, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
victorian
Consilier Istoric
Mesaje: 2227
Membru din: Dum Oct 21, 2007 12:00 am
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de victorian » Lun Ian 23, 2012 4:39 pm

@ Catalin:

Ce-mi poti spune despre structura cu totul speciala care acopera peronul? Pare sa fie o structura independenta care a fost adusa si plantata aici candva ulterior sau odata cu momentul in care s-a construit gara. Gara s-a construit cam odata cu momentul darii in folosinta a tronsonului Titu-Targoviste chestie care, dupa informatiile mele, se intampla in 1887. Deci si cladirea garii a fost terminata cel mai probabil in anul 1887 sau in cel dinainte.

Dar structura e cu totul unica si nu pare sa faca un corp comun cu gara, pare sa fi fost "transplantata" aici de undeva din alta parte. Ai cumva idei cu privire la locul de unde a fost adusa? O varianta posibila ar fi gara Constanta oras sau gara Constanta port... :grin:
Dorin

"Dezvoltarea unui stat se masoara si prin starea retelei sale feroviare". Camillo Benso, Conte di Cavour
Avatar utilizator
catalin
Mesaje: 2808
Membru din: Mar Apr 24, 2007 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de catalin » Lun Ian 23, 2012 5:50 pm

Victorian:

Structura metalica este adaugata mai tarziu. Stau marturie imaginile vechi care infatiseaza cladirea garii simpla, cu peronul descoperit. Nu stiu ce origine are constructia si recunosc ca nu am avut ragazul sa ma uit cu atentie. Un studiu atent al profilelor metalice (care poarta uneori stanta producatorului) poate dezvalui lucruri extraordinare. Pentru asta insa trebuie mers si cercetat cu spirit de raspundere.

Structura apare prima data in cliseele din anii '30. Deci, greu de spus cand exact si de unde a venit constructia, dar merita cercetat pentru ca se poate sa fie "transbordata".

Victorian, daca nu ma inseala memoria, aceasta nu este prima gara Targoviste. Cea originala, era alcatuita dintr-un corp central si doua aripi laterale simetrice. Sper sa nu ma insele memoria...

Later Edit:

gara originala, din 1884 si care a functionat pana in 1907, an din care dateaza actuala cladire:

[Link Removed for Guests]

Imaginea este din Enciclopedia garilor din Romania, lucrare pe care o recomand doar pentru poze pentru ca are multe greseli de datare.

Incinta statiei in vara lui 2008:

[Link Removed for Guests]

Off topic, pe linia Titu Targoviste inca exista cladirile originale (astazi tencuite) precum cea de la Nucet. Tinand cont de anul constructiei cred ca s-a inspirat mult din ce exista in Germania acelor ani. Un singur corp de cladire, magazie de marfa lipita, ehhh...un deliciu !
Avatar utilizator
victorian
Consilier Istoric
Mesaje: 2227
Membru din: Dum Oct 21, 2007 12:00 am
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de victorian » Lun Ian 23, 2012 7:23 pm

@ Catalin:

Multumesc frumos de raspuns! Chiar in timp ce scriam, ma gandeam ca data de 1887 este cumva "prea timpurie" pentru stilul cladirii, care parea sa fie mai degraba de dincoace de 1900. Pare mult mai plauzibila data de 1907 enuntata de tine!

Indraznesc sa spun ca nici cladirea initiala nu era lipsita de farmecul ei, iar probabil ca motivele pentru care au reconstruit-o au fost legate de functionalitate, dar si de prestigiu local.

In poza ta se vede foarte bine uimitoarea frema care acopera peronul si nu pare foarte dificil sa ne imaginam o gara mica terminus avand doar doua linii de acces, una pentru "sosiri" si una pentru "plecari", care ar putea sa fie acoperita de o asemenea structura. Ceva asemanator garii Filaret, dar la o scara un pic mai mica, avand numai doua linii in loc de trei.

Oricum, este clar ca e prea mare ca sa fi fost gandita initial numai pentru acoperirea unui peron si trebuie sa fie mai mult decat atat.

Asa cum spui, un cercetator cu o privire atenta ar putea sa descopere pe profilele respective vreo inscriptie ceva care sa ne ilumineze cu referire la originea respectivei structuri. Se ofera cineva? ;-)

In privinta garii Nucet, de acord cu tine! Seamana chiar un pic cu niste planuri de constructii nemtesti pe care le am intr-o serie de reviste Laenderbahn Report. Ai cumva mai multe poze, in special istorice, cu gara respectiva? Eu nu am decat o singura imagine contemporana...
Dorin

"Dezvoltarea unui stat se masoara si prin starea retelei sale feroviare". Camillo Benso, Conte di Cavour
Avatar utilizator
valahul
Mesaje: 176
Membru din: Dum Aug 23, 2009 12:00 am
Localitate: Targoviste
Contact:

Mesaj de valahul » Lun Ian 23, 2012 7:29 pm

<a href="[Link Removed for Guests]" target="_blank"><img src="[Link Removed for Guests]" border="0" alt="Photobucket"></a>

Statia Târgovişte este un nod feroviar important, fosta capitala a Tarii Romanesti fiind legata de Titu-Bucuresti, Titu-Gaesti-Pitesti-Craiova, Pucioasa-Pietrosita, I.L. Caragiale-Ploiesti. Gara din oras a fost deschisa in de 2 ian. 1884 impreuna cu calea ferata Titu-Târgovişte. Aceasta linie a fost construita de Compania a VII a a caii ferate din Regimentul I de Geniu. La data de 27 mai 1894 a fost inaugurata linia Târgovişte-Pucioasa. Linia Târgovişte-Ploiesti a fost data in exploatare la 29 iunie 1946, desi constructia ei fusese inceputa inca din 1929.

Orasul este deservit si de h. Teis (Târgovişte Vest), si Gara Târgovişte Nord si punctele de oprire de la Romlux si Valea Voievozilor.

Gara este deschisa atat traficului de calatori, cu sistem de vanzare, rezervare electronica de legitimatii de calatorie cat si traficului de marfa. Deserveste prin linii industriale mari operatori economici ai orasului: Mechel (fostul Combinat De Oteluri Speciale Târgovişte), Otelinox, UPET (fosta Infrastructura C.F.R.), Erdemir, Romlux, Rondocarton.
Avatar utilizator
Gam3
Site Admin
Mesaje: 5043
Membru din: Sâm Iun 18, 2016 8:06 pm
Localitate: Iași
Contact:

Mesaj de Gam3 » Lun Ian 23, 2012 8:19 pm

catalin scrie:...

PS: textul iti apartine ? Dar pozele ?
Textul tau imi suna foarte cunoscut, asta si pentru ca apare pe mai multe pagini web de prezentare a orasului. Si fotografiile...
Daca sunteti d-ul Adrian Haisan, autorul de pe Flickr al pozelor de mai sus, scuzati-mi interventia. Daca nu, cred ca merita macar mentionata sursa, din respect fata de autor.
@valahul
Daca textul si pozele nu sunt ale tale te rog sa mentionezi sursa.
Scrie răspuns

Înapoi la “Garile din Romania”