Remiza de locomotive Bucuresti Calatori H0

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut,

La capitolul consumabile, Proxxon rulez. sculele sunt solide si variate si suporta "tratamente inumane" la greu. Ce nu gasesti prin .ro se poate aduce la comanda la oricare dintre distribuitori.
Despre CNC:
Prima mea masina a fost o chestie DIY facuta din MDF de 15 rulmenti sine de sertar si suruburi de 1000x16 din BRICO. Stepperele le-am "recuperat" de la niste imprimante mai vechi matriciale si din unitati de floppy de 5.25". Daca mai gasesc animalul prin pod il dau jos si ii fac citeva poze ca e inca intreg. ( fara motoare dar intreg). Controller-ul de motor era linistep http://www.piclist.com/techref/io/stepper/linistep/index.htm modificat de mine ca sa se adpateze la cerintele mele. Soft-ul de control a fost este si va fi mereu http://www.dakeng.com/turbocnc.html. E scris in pascal si contra unei sume rezonabile obtii codul sursa sa faci ce vrei tu cu el. si merge perfect.( si da are si backlash compensation) Ca si pret, la momentul constructiei masina nu a costat mai mult decit 700 cu tot cu piesele pentru 3 controllere. Precizia 0.0125mm pentru ca mergeam cu motoarele in 1200 de pasi (microstepping). viteza de avans aprox 20CM/minut maxim ca apoi intrau motoarele in rezonanta. Suprafata de lucru 200x200 mm cu z-ul de 50 mm. Freza de la proxxon cea alimentata la 220 cu variator de turatie.
ca si inspiratie iti dau un link la ce a facut un nene din tevi de fier pentru instalatii: http://www.cnczone.com/forums/diy-cnc_router_table_machines/48428-mikes_pipe_cnc.html
lemn,forex,pcb,plexi se pot taia cu masina asta cu freze adecvate. ca sa nu mai spun de gravura si alte aplicatii.

DISCLAIMER! nu sunt afiliat in nici un fel cu cei pe care i-am mentionat mai sus sau cu societatile lor. Am prezentat doar sculele cu care eu la momentul respectiv (acum 5 ani) mi-am facut treaba.
 
Din pacate stau foarte prost cu timpul, promit ca am sa revin cu detalii despre tehincile implementate, sper ca va mai ajuta si pozele cat de cat sa mai observati anumite detalii constructive.

Intre timp am mai pus piese pe remiza si am inceput constructia luminatorului.













Revin pe masura ce avansez. PEntru constructia luminatorului am optat pentru folosirea lemnului de Balsa, este usor de prelucrat, se lipeste foarte bine cu aracet, si resultatul este unul excelent si rezistent.
 
Remiza este finalizata in proportie de 90%, ea se afla la locul sau in prezent.





Alte poze din timpul constructie nu mai am din pacate.
 
Felicitari, constructia arata splendid si se integreaza perfect in diorama. Inca odata numai laude.
 
Arata grozav, zici ca este cumparata. Te-as ruga daca macar ai putea explica un pic din ce si cum ai realizat acoperisul. Ma intereseaza acest tip de proiect. Spor in continuare! :D
 
Alegi placa pentru acoperis si o acoperi cu banda de zugraveala. O asezi cum vrei tu si o vopsesti. In cazul meu vopseaua s-a uscat mai greu deci a apucat sa prinda praf si aspectul este destul de interesant. Nu mai necesita imbatranire.
 
Mentiune putin Off Topic pentru interesantul:

Firma se numeste Dremel, nu Dremell. Iar ne apucam sa botezam firme? :(