Halta Dealu Robului - linia Craiova-Calafat

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

pres_mihai

Active Member
Trenulist
16 Iunie 2010
149
3
46
Craiova
LOCATION
Craiova
Salutari!

Pentru ca m-am antrenat cu colegii de modelism pe facebook intr-o discutie despre module la scara HO, mi s-a pus in cap o idee sa realizez si eu o incercare in acest sens. Mi se pare mai simplu sa incep cu un modul cu linie simpla pe mijloc, L=100 cm, l=50 cm, h=15 cm, similar cu modulele CFB:
http://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?t=13622
NEM%20906%20fata_zpsifgnxfbr.jpg

Modulul doresc sa reprezinte la scara HO Halta Dealu Robului, aflata intre statiile Salcuta si Segarcea de pe linia Craiova-Calafat. Am gasit pe net niste fotografii ale zonei, pe care imi permit sa le dau link-ul aici:
http://pisti91.myfreeforum.org/archive/linia-912-craiova-calafat__o_t__t_1842.html

DSCF4263.jpg

DSCF4264.jpg


si aici:
Linia 912 Craiova Calafat
IMG_0056_zps41469bb0.jpg

Photo credit: dantm

dealu_robului.jpg


O schita in SCARM a modulului:
modul_Dealu_Robului.jpg


Am inceput desigur lucrul cu realizarea elementului central, adica a cantonului haltei, la care din fericire exista schite realizate aici:
Canton dublu CFR
c0hyrssgd261xcn5d.gif


Multumesc contribuitorilor din topicul indicat pentru acest ajutor indirect (catalin, cosmin78, Victorian, dantm).

Am comandat placi de plastic imitatie caramida de la Auhagen si m-am apucat de lucru:

13346808_10154113175206083_4958406184951238908_n.jpg

13347016_10154113175426083_7926103387519050763_n.jpg

13319784_10154113175901083_4973876809302665842_n.jpg


Deocamdata cea mai mare problema cu care ma confrunt este dificultatea gasirii placajului de 10 mm necesar realizarii cadului modulului. Pur si simplu nu gasesc la mine in Craiova asa ceva.
Asa ca pana gasesc rezolvare la problema asta, ma concentrez pe realizarea cantonului. Revin cu fotografii legate de constructia acestuia.
 
Din ce am priceput eu de la colegi placajul este cel el mai indicat pentru modulele astea mici. Nici pal nu e bun. Pentru diorame mari merrge osb, exact cum ai spus structura laterala este lemn, pe cand la modul structura de rezistenta este chiar placajul. Mai caut...
 
Tocmai la Dealul Robului te oprisi! Imi place tema aleasa. :)

Pana ansamblezi cantonul, mai slefuieste un pic, pe ici-colo. Daca nu ai pile fine, poti infasura (lipi) smirghel fin pe betigase de diferite profile si grosimi, in functie de necesitate. Piesele mici verifica-le sub lupa inainte de lipire, insista asupra unghiurilor drepte

Daca nu gasesti placaj , poti construi si din OSB, insa aici recomand cu strictete o impermeabilizare a modulului , prin lacuire si/sau vopsire. Nu uita ca in decursul unui an lemnul nud "lucreaza" si eventuala umezeala absorbita numai bine nu ii face...Pe vremuri , cand aveam nevoie de placaj, apelam la cunostintele care lucrau la fabrica de mobila (IML) ...

Spor la treburi!
 
In stilul meu caracteristic, ma grabesc si nu sunt atent la finisaje si detalii. Cum indepartez un pic ochii de la model mi se pare ca arata ok si nu mai insist. O sa finisez la ferestre cand o sa fac giurgiuvelele. O sa vreau sa incerc sa ii dau un soi de vopsire cu acrilica diluata mult ca sa scot in evidenta rosturile dintre caramizi.
 
Dupa realizarea ferestrelor, am dat o prima vopsire a peretilor de caramida pentru a evidentia rosturile, apoi am trecut la imbinarea cladirii. Am folosit profil de PVC cu latura de 10 mm pentru realizarea fundatiei si in interior ca structura de rezistenta.

DSC_9176.jpg

DSC_9177.jpg

DSC_9178.jpg

DSC_9179.jpg

DSC_9180.jpg

DSC_9182.jpg

DSC_9184.jpg

DSC_9185.jpg


Urmeaza sa modelez si stalpii de colt din caramida, sa fac acooperisul, sa vopsesc de final tot modelul. Partea de fundatie nu va ramane alba, mai am de facut multe finisaje.
 
Foarte fain, dar lemnul de la zona intrarii eu unul l-as face alta culoare... poate un verde sters de vreme?
 
Peste culoarea galbena se poate aplica verde si sters putin cu smirghel fin...sau se poate aplica tehnica imbatranirii cu sare.

Spor in continuare!
 
Il fac si verde, cum am vazut si prin alte fotografii ale cantoanelor. Il facusem galben, in tonul culorii de la giurgiuvele. Si la acoperis capriorii o sa fie tot verde. Cred ca o sa stea bine un verde peste galbenul asta, chiar va aparea ca o vopsea veche. Partea asta de la intrare inca nu am lipit-o de structura cladirii, asa ca ma pot juca cu ea, are niste lacune, am facut-o din scobitori, poate iesea mai bine cu culoarea naturala a scobitorilor si dat un pic de verde ca sa arate ca vopseaua veche. Vedem ce iasa din pensula.

La aceasta lucrare pot puncta cateva lucruri(pentru mine, altii poate stiu deja aceste secrete :roll: ):
1. Placile de plastic de la Auhagen se lucreaza excelent! Se taie cu cutter-ul/bisturiul excelent chiar daca au 1mm grosime. Se lipesc foarte frumos cu adeziv Revell, care le topeste un pic. Asta m-a lamurit pentru viitoarele alegeri de materiale pentru gara Podari/Salcuta.
2. Vopsirea rosturilor caramizilor se face iarasi foarte frumos cu acrilica diluata, dand un efect realist al zidurilor de caramida.
3. La ferestre pentru a face treaba buna cred ca este indicata folosirea unor elemente laser-cut, altfel e munca multa si rezultatele pot fi nemultumitoare (unghiuri drepte care nu sunt drepte, ochiuri de geam inegale, incadrare defectuoasa a giurgiuveleleor. La Podari/Salcuta voi folosi cu siguranta decupare laser pentru ferestre, usi si decoratiunile de piatra.
 
Bravo pentru initiativa, bravo pentru ca ne faci partasi la proiectul tau, putere si rabdare sa mergi mai departe.

Daca te pot ajuta cu ceva legat de modelul real, intreaba. In masura in care am raspunsuri verificate, iti raspund.
 
Multumesc pentru sustinere, Catalin!

Am continuat lucrul la cladire, am schimbat culoarea antreului, sau cum ii zice, am facut si acoperisul. Cateva fotografii din timpul lucrului la acoperis:
DSC_9186.jpg

DSC_9207.jpg


Am vopsit acoperisul intr-o culoare care sa imite tabla zincata, apoi am incercat sa dau un weathering care sa imite rugina care apare pe majoritatea acestor acoperisuri in timp:

DSC_9210.jpg

DSC_9212.jpg

DSC_9213.jpg

DSC_9214.jpg

DSC_9219.jpg

DSC_9220.jpg


Am dat un strat de lac mat care va proteja weatheringul atat la pereti, cat si la acoperis.
Cladirea este cam 90% terminata, mai ramane sa adaug detalii cum ar fi capriorii de la marginea acoperisului, tabla de incheiere de pe coama, cosurile de fum ale sobelor, cleanta la usa, etc.
Am reusit sa fac rost si de un gard de beton laser-cut, dupa ce termin cu cladirea, urmeaza sa continui cu integrarea ei intr-un decor adecvat, asa cum am arata in posturile anterioare, pentru a crea atmosfera unei zile de vara in aceasta zona a viilor de la Segarcea.

Va urma...
 
A iesit frumos! Bravo!

Acoperisul arata foarte bine ruginit, desi in opinia mea ar mai trebui estompata rugina pe ici-colo cu putin praf negru , precum in realitate, insa daca deja l-ai sigilat cu lac, lasa-l asa.

Cosurile sunt putin mai migaloase , au multe brauri, insa sa nu disperi daca nu iti ies din prima, eventual poti simplifica braurile.

Spor in continuare!
 
M-am gandit deja Cosmin, o sa simplific cosurile ca as vrea sa le fac tot din imitatia asta de caramida si nu am cum sa le fac identic.
Multumesc ent u aprecieri si sfaturi!
 
La cosurile de la atelierul remizei am mentinut braurile, insa mult simplificate. Poti folosi profilele de stiren pentru detaliere ,insa trebuie sa vopsesti dupa.