Macara EDK 80 la H0

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Aprilie 2007
6.293
988
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
Asa cum va spuneam aici, planurile sunt un bun punct de plecare pentru construirea unui model.Unele cote se deduc de pe cele 2 desene, iar altele se pot aproxima dupa ce se printeaza desenul la scara, adica lungimea desenului printat sa aiba lungimea la H0, astfel se poate masura direct pe desen piesele necotate.
Ca model, am ales macaraua nr. 525, fotografiile acesteia fiind pe forumul Train-Sim.ro.
Am impartit lucrul in 3 faze, sasiul, cabina si bratul(catargul) macaralei.

Sasiul

Materialul la care am recurs este ABS-ul (Evergreen) de diferite grosimi.
Lonjeroanele verticale, 0,5 mm grosime...



Ranforsarile sunt din fasii de 0,25 mm.Gaurile de vizita pentru saboti...

 
Din sarma galvanizata de 0,7 mm spiralata pe o sarma de 1 mm diametru, am facut arcurile, incercand sa respect numarul de spire, 5, precum in realitate.




detalii




arcurile aplicate...

 
Cutiile de ungere le-am luat de la niste vagoane vechi Lima, boghiurile acestora avand cutiile de ungere asemantoare.Le-am razuit sigla FS si le-am taiat , cat am putut de bine, hexagonal.

 
piesele rezultate le-am lipit ( cu cianoacrylat) pe dreptunghiuri din abs de 0,25 mm, carora le-am tesit colturile.




aplicate pe lonjeron

 
sa speram :)

Platforma macaralei este tot din abs de 0,5 care a primit o fasie de 1 mm pe partea inferioara, lata cat distanta interioara dintre lonjeroane.Astfel sasiul devine mai rigid si pozitionarea lonjeroanelor este mai usoara la lipire.
Urmeaza ansamblarea si adaugarea coltarilor ce intaresc platforma sub cabina.



am lipit cu cianoacrylat sistemul de cuplare cinematica. ca sa incapa intre lonjeroane a fost nevoie sa pilesc un pic "urechile" :p


 
aparatul de rulare m-am gandit sa il fac separat, eventual demontabil, astfel incat sa pot avea acces usor la o eventuala roata defecta.

prima varianta arata asa, cadrul din abs de 1 mm, roti vechi de la acelasi vagon Lima de la care am luat cutiile de ungere.



mi-am dat seama ca este prea lat fata de desenul original al modelului.am modificat cadrul si am ajuns la varianta finala, rotile din mijloc le-am subtiat, ca sa poata aluneca lateral pentru o mai buna inscriere in curbe.
cadrul

 
ai dreptate, foarte utile.de ceva vreme umblu dupa asa ceva, insa ori se dau ca painea calda, ori raman numai ieftinaturi de nu ai ce face cu ele dupa cateva utilizari.

traversele frontale



sasiul incepe sa prinda forma

 
pana acum arata excelent, presupun ca bratul macaralei o sa-ti dea cel mai mult de furca.
Unde ai stabilit greutatea de balast a macaralei? in cabina ai avea ceva loc dar pare cam sus.
 
am sa incerc sa bag ceva plumb in cadrul rotilor.astfel mentin centrul de greutate cat mai jos.bratul o sa fie ceva mai complicat, insa vreau sa il reproduc exact.nu stiu in ce masura voi reusi :roll:
 
multumesc!

pare frumos, insa modelul are destule defecte :p , unele mai usor sau mai greu de ascuns.insa ansamblul complet le va ascunde (sper).consider modelul drept un debut in constructia de material rulant si sper ca modelele urmatoare sa fie cat mai perfecte.
 
fiind sfarsit de saptamana, am mai taiat cate ceva...

stabilizatorii...abs de 0,5 mm si profil rotund de 2 mmrecuperat de la ramele kit-urilor.

 
lestul de plumb l-am fixat definitiv cu o fasie de abs lipita peste cadru, care la randul lui, a fost fixat de sasiu cu un surub cu cap ingropat si piulita de 2 mm.