Vopsele, vopsele...

interesantul

Well-Known Member
Trenulist
24 Ianuarie 2016
1.584
2
53
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Acum recondiţionez un ceas de masă’, Kienzle fă’cut pentru CFR anii 1920.

Detalii pe aici:

http://mb.nawcc.org/showthread.php?48772-Vintage-alarm-clock-and-some-German-corporate-history

Acele ceasului sunt fă’cute din tabla ambutisată’, iar gaurile ră’mase au fost umplute cu ceva vopsea fosforescenta.

Acum, in zecile de ani de folosinţă’, în cateva locuri vopseaua de pe limbi a dispă’rut, ră’mânând gă’urile mici şi urâte.

Cred c㒠pentru umplerea lor voi folosi albuş de ou amestecat cu fă’in㒠şi lasat s㒠se întarească’. Daca cunoasteţi alt㒠metod㒠e binevenită’.

Cifrele şi acele estau acoperite cu vopsea fosforescenta.

Ce tip de vopsea fosforecenta imi recomandaţi?




Poza de mai sus nu e cea a ceasului, el ceasul, se afl㒠la un ceasornicar pentru a-i face anumite reparaţii mecanice şi reglaje, urmând ca luni să’-mi dea acele şi cadranul pentru a le recondiţiona....


Multumesc
 
Salutare,
nu ma pricep la reconditionari de obiecte de arta, pun o intrebare din pura curiozitate insa: de ce nu folosesti pentru astuparea gaurilor cu pricina chit de modelism?

este vorba de diferentele de epoca, sau de alt motiv?
 
Pentru c㒠structura materialului aduce a albuş intarit, dat în mai multe straturi. Dac㒠te uiţi mai atent la poză’, vei observa (cel mai bine la acul orar) c㒠materialul de umplutura ar forma un fel de don, parabolă’, model ce seam㒠cu o secţiune dint-un balon de să’pun, o bul㒠de aer în albuş... Cred c㒠m-am fă’cut înţeles.

Nici eu nu stiu cu ce a fost fă’cut, recunosc, dar la chit stiu, sau mai corect spus intuesc, c㒠trebuie dat cu şpaclu, cu o anumit㒠forţă’, care cred c㒠ar deforma acele.

De vopsea nimeni?

Cadranul este identic cu cesul din fotografie, doar c㒠în loc de scrisul din limba lituaniană’, este sigla CFR cu inscris specfic CFR-ului, cifrele fiind identice. Original ele precum libile erau fosforescente dar dupa aprox. 90 de ani efectul de luminiscenţ㒠a plecat la hodină’.
 
o idee la limita pentru care trebuie muulta indemanare: exista pe piata piese fosforescente de plastic pentru dormitoarele de copii (luna, stelute, etc). pentru limbi ma gandeam la astfel de material topit si pus acolo. teoretic o mana buna ar obtine acelasi efect de bombat, in plus ar avea culoarea ff apropiata cu a originalului si ar mai fi si fosforescente! insa pare destul de complicat sa obtii exact aceeasi forma cu golul din limbile ceasului...
 
Nu-i rea ideea cu topitul. O s㒠fur o stea de pe cerul fetei mele, şi o s㒠încerc in baine-marine.
Dup㒠topire o s㒠vad timpul de prelucrare care permite materialul.

Multumesc de pont!