Viaductul de la Valea Fetii-Modul Maquetren

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
O mana de vopsea si racordari cu sferturi de con, terasate. Nu mi-au iesit grozav si ma obliga la lucru suplimentar cu ghips si alte umpluturi.

 
Plasa pentru muste si tantari, capsata si lipita la locul ei. Mult mai buna decat cea din aluminiu, nu lucreaza la diferente de temperatura.

 
cosmin78 a spus:
Plasa pentru muste si tantari, capsata si lipita la locul ei. Mult mai buna decat cea din aluminiu, nu lucreaza la diferente de temperatura.
[...]

De ce nu folosesti materialul textil impregnat cu ipsos (Plaster Cloth)? Si nu ma gandesc la cel de la Woodland Scenics / Noch care este foarte scump ci la variantele mai ieftine, de ex. Peco sau cele vandute pe la standurile comerciantilor de la expozitii? Mai mult, dupa uscare, suprafata este gata de a fi vopsita.
 
Fasa ghipsata are oricum nevoie de un suport, suport care se poate face ori din plasa cum a facut Cosmin, ori din ziare mototolite ori din caroiaje de carton. In nici un caz materialul textil nu poate sa suplineasca si baza.
 
IonutTrif a spus:
In nici un caz materialul textil nu poate sa suplineasca si baza.

Nici nu am zis asa ceva; intre nervurile din placaj se putea pune ziar mototolit fixat cu banda adeziva din hartie (masking tape) si apoi pusa "fasa ghipsata".

In cazul ales de Cosmin, peste plasa aia din plastic trebuie oricum sa puna un alt invelis (probabil servetele impregnate cu aracet).
 
Sincer sa fiu, nici nu m-am obosit sa caut benzile acelea impregnate, pentru ca sunt pasari rare prin magazinele de pe aici. Ori au prea mult succes si dispar de pe stoc repede, ori nu le vrea nimeni. La cele 2 magazine (mai importante) din Porto le cam cunosc continutul si in ultimii ani nu am vazut asa ceva, nici Noch/WS , nici Peco. Puteam sa le comand la magazin(e), insa cum astept de vreo cateva luni bune niste vagoneti amarati si alte nimicuri, mi s-a cam taiat sa mai comand ceva.

Plasa de tantari se gaseste in orice magazin cu produse pentru casa la vreo 2 euro/mp. Neavand prea multa graba sa termin relieful (decat dupa intalnirea lunara, sambata), imi da o oarecare idee despre aspectul viitor al reliefului. 3-4 straturi de servetele se aplica relativ repede, mai ales ca dupa aceasta intalnire, timpul pana la urmatoarea este mai mare.
 
Cosmine,

incerca eventual in farmacii unde mai sunt fase ghipsate pentru imobilizarea membrelor fracturate. Cel putin in Romania se gaseau intr-o vreme, la preturi mult mai bune decat produsele similare in magazinele de modelism. Acuma sunt practic marfa de contrabanda se pare , numai Obiwan ce mmai poate face rost :)
 
Dar de ce nu va place panza de tantari. Mi mi se pare excelenta ca masura, este destul de teapana dupa ce ziarele cu aracet se usuca...
Fasele astea sunt si mai rare la noi. la merlin am luat 2 mp cu 6 lei
 
Mi-am adus aminte ca aveam pe undeva, prin casa, cateva carpe din alea ghipsate, aduse de sotie de la farmacie, cu multi ani in urma...insa din cate imi aduc aminte, iesea praful (ghipsul) din ele ca fumul din Mobra. :p Si cum nu le-am mai vazut , sigur au ajuns la tomberon, asa ca le-am cautat degeaba.

Bogdan, te referi la Leroy-Merlin?
Nici pe aici nu se mai gasesc in farmacii, insa nu ma cramponez prea mult, obisnuiesc sa pun servetele impregnate intr-un amestec de aracet/apa/ghips , care dupa 2-3 straturi se face o scoarta destul de rigida.
 
Salut, da la Leroy Merlin...si apoi de cate ori am facut asemenea scoarta cu tutorialele tale sau ideile tale si ale altor prieteni mi-a iesit ceva foarte frumos. Cat mai putin ipsos, aracet si apa a fost cel mai ok amestec. Daca mai tii minte Module TT 01 acolo am folosit metoda jaloane/tantari/apa cu aracet si era super... ordinea in care le-am facut nu era ok (am facut terenul intai, apoi balastarea, apoi am vrut podet etc ), dar nu asta era ideea.
Scoarta aceea cand am dat-o jos era tare ca piatra
 
Amestec de aracet, ghips, apa si servetele rupte marunt, aplicat pe sferturile de con



Dupa inca vreo ora de lucru , un prim strat de servetele impregnate cu amestec diluat de aracet si ghips

 
Viaductul l-am lipit separat si apoi l-am aplicat pe modul. Lufturile le-am chituit cu un amestec de aracet si vopsea.



La capetele modulului am aplicat cate 2 suruburi pentru lemn, pe care am cositorit sina. Astfel am asigurat protectia impotriva eventualelor accidente urmate de smulgerea sinei de pe traverse.
Sina am vopsit-o pe laterale cu un marker cu vopsea acrilica, Raw Umber. Mi s-a parut culoarea potrivita pentru baza, urmand o patina cu diferite tonalitati de-a lungul liniei.



Partea electrica (incompleta inca, lipseste o mufa pentru bus-ul analogic, dedicat accesoriilor)

 
Parapetii de la capetele viaductului, din acelasi extrudat, luat frumos la pila



Si am reusit sa fac 4 bucati (aproape) egale din prima, fara rebuturi

 
Asa sa fi aratat zona dupa terminarea lucrarilor?



Pamant cernut , sterilizat, etc. si aplicat peste "scoarta" , dupa ce in prealabil am dat cu un amestec de aracet si vopsea maronie.
 
O mica piatra: parerea mea este ca sunt un pic prea mari ramase incretiturile de la servetele. Sunt pune pentru varietatea reliefului dar un pic prea nenaturale, poate trebuiau un pic "indulcite" cu o pasta de glet aracet. 2mm cat are una inseamna aproape 20 cm la scara.
Probabil ca vei mai estompa prin vegetatie, dar eu personal am avut supriza ca la sfarsit sa se vada destul de urat si dupa aplicarea ierbii.
 
Ai dreptate, relieful fiind pe alb, nu le-am luat in seama. Acum par ceva mai mari, le voi remedia cu un pic de pamant le langa. Cutele puteam sa le evit, lipind servetelele taiate in fasii inguste, mulandu-se astfel mai bine pe relief. Servetelul intreg nu prea are flexibilitate...
 
Un mic truc pentru a nu "fugi" pietrisul de prisma de pluta, la aplicarea acestuia...

Aracet , cat mai vascos, aplicat unde trebuie pus pietrisul, pe prisma



Pus pietrisul , in imagine doar pe laterale



Aspectul general, inainte de amorsarea cu "apa uda" si fixarea cu aracet diluat :)



"Apa uda" - amestec de apa si alcool , avand ca efect cresterea capilaritatii si reducerea tensiunii artificiale din amestecul de aracet si apa.
 
Mi-am adus aminte de BingMaps, unde rezolutia este mult mai buna decat pe Google Maps/Google Earth. Mai jos 2 imagini de pe Bing Maps, unde se poate vedea viaductul, din ambele parti.

Partea din "fata", pe modulul meu, Craiova in stanga imaginii , catre Podari(Calafat), in dreapta.



Partea din "spate"



Cum pe modul aveam de gand sa aduc "balta" pana sub pod, va trebui sa modific putin si s-o indepartez , precum in imagini....chiar daca la inceputul subiectului spuneam ca nu intentionez sa respect intocmai relieful, cel putin balta sa fie corect amplasata.