Verde de CFR - Rama TE-1

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.001
2.409
Iași
LOCATION
Iași
Rama TE-1 epoca 3 realizata de studio.trains-addicted.
Model la scara H0.

In anul 1962 o prima rama (inmatriculata TE-1 ) a fost produsa la Görlitz pentru CFR. Ea era identica cu cele de tip DB 13 ale DR (Ost) si a fost testata o perioada indelungata de vreme, atat inainte de aducerea sa in tara cat si pe reteaua CFR. Decizia pentru comanda unei serii mari de trenuri etajate in R.D.G. a fost luata abia in 1969 si livrarile s-au efectuat in perioada 1970-1977 intr-un ritm de aproximativ zece rame pe an.

DSC_3027 by Florin, on Flickr

Primele rame livrate catre CFR (prototipul TE-1 din 1962 si ramele TE-2 – 11 precum si TE 012 – 074 aveau o forma a acoperisului vagoanelor terminale („a” si „b”) mai rotunjita, identica cu cea a vagoanelor livrate in epoca pentru DR, PKP si CSD.
DSC_3039 by Florin, on Flickr

Folosite la inceputul lungii lor cariere cu predominanta in trenuri accelerate si personale de lung parcurs pe magistrale, cu tractiune cu abur (de exemplu, rama TE-1 a fost intrebuintata cu locomotive Pacific 231.0xx) sau Diesel.

Rama TE-1 din 1962 era inscriptionata pe lateral cu inscrisul„CAILE FERATE ROMÎNE” (dupa ortografierea din acei ani, in mod simiar cu primele rame livrate la DR (Ost) si PKP la inceputul anilor 1960).
(text extras din lucrarea "Vagoane de calatori ale cailor ferate romane" vol.1 de Horia Radulescu si Florin Vornicu actualmente in curs de publicare)

DSC_3021 by Florin, on Flickr

Multumesc lui Ionut ca a detasat locomotiva cu abur 230.299 pentru sedinta foto de la muzeu.


Si la sedinta foto oficiala:


Pentru necredinciosi:
varianta DEUTSCHE REICHSBAHN

varianta CAILE FERATE ROMINE

varianta POLSKIE KOLEJE PANSTWOWE / POLSKIE KOLEJE PANSTWOWE
 
buna,

pe cat sunt de bucuros sa vad aparitia acestui model CFR (si asta intr-o calitate de un nivel cum nu se vede des), pe atat nu pot sa nu remarc sceptcismul unor colegi de hobby care au mers la prezentare pana acolo incat sa puna sub semnul intrebarii autenticitatea lucrarii.

asa cum spunea si Florin, prin bunavointa domnului Wolfgang Theurich, arhivar la Görlitz la Bombardier, fosta DWA, fosta VEB Waggonbau Görlitz si fosta Wumag, am reusit sa obtinem pentru lucrarea despre vagoane de calatori pe care o pregatim documentatia originala inclusiv fotografiile originale de la livare (interior si exterior) ale ramei TE-1 (ulterior dupa 1970 TE 01), asa ca pot sa va asigur de autenticitatea absoluta a studio trains-addicted.

rama a fost asa cum se spune fabricata in 1962, scotand un tren destinat DR (Ost) din livrare si adaptandu-l la cererile CFR. fata de seria comandata incepand cu 1970, aceasta avea scaune in formula 2+3.

ma bucura respectarea de studio trains-addicted a detaliilor prototipului: cifrele de clasa metalice, de culoare argintie, inscriptionarea absolut autentica si vopsirea dupa normele din epoca.

absolut autentica este inscriptionarea ciudata - CAILE FERATE ROMINE scris mare pe lateralul cutiei si alaturi inmatricularea UIC cu "CFR Romania" - care este atestata de fotografiile de uzina si se explica prin faptul putin cunoscut ca si in perioada anilor 1950 cand se scria "Rominia" si "romin" la UIC numele companiei de cale ferata ramasese CFR Romania.

ma bucura aparitia modelului si sunt un pic gelos pe colegii de la H0 ;-)
 
Daca pozele din acea perioada nu sunt postate pe internet/lucrari pasionatii nu le cunosc. Din acest motiv am pus link catre arhiva deutschefotothek.de. Toate lucrarile care le face STA sunt documentate si au la baza poze/planuri/inscriptii reale, nu ma apuc eu sa fac in photoshop inscriptii si sa le dau la STA sa mi le puna pe vagon ca sa am un vagon fals.
 
Este o lucrare deosebit de curajoasa si frumoasa si am avut privilegiul sa o vad facindu-se chiar sub nasul meu.Standardul de acuratete a fost draconic, stiu bine cit m-am contrazis cu Vescu pe tema fonturilor dar recunosc ca a avut dreptate, cu argumente.
Modelul este grozav si astept sa il pun sa fie tras de una dintre aburoasele mele CFR.
 
din cele citite pana cum, am inteles ca a existat si varianta cu 3 ferestre frontale.intrebarea mea este, cand au eliminat-o pe cea din mijloc.alta intrebare...cand s-a trecut la vopsirea albastru indigo?si ultima...sunt in plan si variantele cu capete drepte sau/si variantele albastru indigo?
 
Draga Cosmin, chiar acum umblam prin fisele mele cautand niste planuri pentru Florin. Am trecut si peste cele ale "Trenului etajat din 4 vagoane pentru trafic intern T.E."
Din schite, din sectiunea prin vagon, reiese clar ca la inceput TOATE au fost cu trei ferestre frontale. Trecerea la doua mici, una mare :confused: si una mica, au fost generate de recompartimentari ulterioare, despre care sunt sigur ca cei ce au urmarit istoria CFR iti pot da mai multe amanunte.
 
Uite ca nu mai trebuie sa confirm eu ca TE-urile au fost cu 3 ferestre la capat.

Cosmin, exista documentatie pentru toate tipurile de vopsire si inscriptionare, cand le va face STA nu stiu.

Legat de vopsire. La inceput au fost livrate in verde inchis, dupa aceeasi schema ca vagoanele livrate la DR, PKP si CSD.
In anii 1980-1990 vagoanele au fost revopsite in verde inchis complet sau verde-negru („verde de Pascani”).
Dupa 1990 ele sunt revopsite in albastru-indigo si dupa 1996-1998 odata cu schimbarea logoului CFR au fost vopsite in albastru deschis, odata cu generalizarea acestei scheme.

Pentru perioada 1970-1980 se pot face 2 versiuni de inscriptionare.
Pe lateralul fiecarui vagon din rama inscrisul „CFR” acompaniat de numarul UIC de 12 cifre si numarul de ordine TE pe mijlocul cutiei, intre cele doua punti, flancat pe ambele parti de doua logo-uri CFR „roata inaripata” in alb-crem si rosu, si varianta cu logoul „roata inaripata” in pozitie centrala, cu numarul UIC dedesubt.

Exista si diferente intre rame.
TE cu capetele tesite cu geamurile mari la usile de acces

TE cu capetele tesite cu geamurile mici la usile de acces


TE cu capetele drepte cu geamurile mari la usile de acces si vagonul "a" cl 2


TE cu capetele drepte cu geamurile mici la usile de acces si vagonul "a" cl 1
 
<a href="http://s1226.photobucket.com/albums/ee413/Valahul1/?action=view&current=bhD09-466df1f5e28328ef1a8f882a2a7490af.jpg" target="_blank"><img src="http://i1226.photobucket.com/albums/ee413/Valahul1/bhD09-466df1f5e28328ef1a8f882a2a7490af.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
:lautar:
 
Uşile cu geamuri mici cred c㒠sunt invenţie local㒠(geamurile alea par s㒠aib㒠aceleaşi dimensiuni cu cele de la uşile saloanelor de pe 21-47/57). Exemplu de vagon cu uşi cu geamuri mici la un capă’t şi mari la celă’lalt:

Pe partea cealalt㒠erau geamuri mari:


Cel mai bine se vede diferenţa între capetele rotunjite şi cele drepte când le pui cap la cap (sau le pune CFR-ul pentru tine):
 
  • Like
Reacții: rwx
Poza mai e buna si pentru altceva: se poate observa clar obturarea ferestrei din mijloc pe peretele frontal.
 
Domnilor, avem doua variante de perete frontal, cu doua sau cu trei geamuri. Lumea spune ca si la CFR a existat varianta cu trei geamuri, desi nu am vazut vreo fotografie sau vreo schita pana acum. Curiozitatea e mare, asa ca, daca are cineva la indemana asa ceva, il rog sa o puna la dispozitie si publicului. Cred ca in felul asta orice indoieli si/sau comentarii rautacioase vor fi eliminate.
Din schite, din sectiunea prin vagon, reiese clar ca la inceput TOATE au fost cu trei ferestre frontale. Trecerea la doua mici, una mare Shocked si una mica, au fost generate de recompartimentari ulterioare, despre care sunt sigur ca cei ce au urmarit istoria CFR iti pot da mai multe amanunte.
Si acum intrebare: cum difera amenajarea interioara in functie de numarul de geamuri? PDI, la ce varianta cu un geam mare si unul mic te referi? A mai existat inca un fel de dispunere a geamurilor? Ma gandesc ca structura de rezistenta ar fi trebuit sa fie modificata prin mutarea unor stalpi daca unul dintre geamuri era mai mare.
 
pe mine m-a convins conturul de rugina al ferestrei din mijloc, din diferite poze.
 
Corect, Cosmin, in buna traditie RO a fost acoperit geamul central cu o tabla sudata. In versiunea originala, in dreapta (in sensul de mers) se afla un mic compartiment al conductorului probabil, unde era si roata franei de mana si avea doua ferestre pe peretele frontal. In stanga era buda. Ulterior or fi zis ca ala doarme mai bine daca are o singura fereastra.
Nu mai retin in versiunea cu o fereastra mare si una mica care era dispunerea... au trecut ceva ani (nu multi, vreo 30) de cand faceam naveta la Ploiesti, unde Gara de Sud era plina de rame etajate.
 
buna,

pentru a incheia o data pentru totdeauna speculatiile pe aceasta tema, imi permit sa fac un mic rezumat aici pe forum al fisei privind trenurile etajate TE-xx ulterior TE xxx ale CFR din lucrarea lui Florin si a mea.

Asa cum remarca PDI pe schita sa de mana, la CFR nu a existat niciodata versiunea cu compartiment de conducere. Unitatile de capat ("a" si "b") ale TE au fost echipate doar cu o toaleta cu spalator si compartiment de serviciu, cel din urma fie cu doua ferestre (una pe fata laterala, dubla, una sau doua dupa caz pe fata frontala). Din cele doua ferestre de pe fata frontala, pe care le-au avut mai toate TE ale CFR de la inceput, cea din mijloc de pe axa mediana a vagonului a fost astupata ulterior.
Nu am cunostinta de nici o rama TE a CFR cu versiunea fereastra mare / fereastra mica pe peretele frontal asa cum afirma PDI si nici nu am intalnit intre cele aproximativ 150 de fotografii pe care le detin cu TE-uri pre-1995 vreo imagine cu aceasta dispozitie.
Singurele TE cunoscute de mine cu ferestre mari pe fata frontala este cea cu post de conducere, ca DBv (pentru "vierteilig") sau DB13 ale DR (Ost).

Rama TE-01 a fost produsa in 1962 si era identica 100% cu cele pentru DR (Ost), avand scaune asa cum am spus mai sus in formula 2+3 in dispozitia din acest plan sumar:Rama TE-01 a fost testata ani in sir si comanda seriei nu a fost decat la sfarsitul deceniului.Toate celelalte TE ale CFRm adica TE-2 pana la TE-11 si dupa 1970 cu inmatricularea noua UIC de la TE 012 in sus au avut scaune in formula 2+2, precum in acest plan din cartea tehnica originala a trenurilor:iata si o fotografie de fabrica a unei rame TE a CFR cu trei ferestre pe fata frontala, de asemenea din manualul tehnic al ramei:Pentru "necredinciosi" cum spune Florin, se remarca schema de vopsire de la inceputul anilor 1970 cu doua "roti inaripate" CFR simetrice pe fiecare cutie si inscrisul "CFR" cu numarul UIC la mijloc, careia i-a urmat mai tarziu cea cu o singura "roata inaripata" centrala si numarul UIC dedesubt.

Inca ceva: vagoanele de clasa I originale au fost unitatile "a" din TE 111 pana la TE 130, adica vagoanele A 16-17 441, 445, 449, 453, 457, 461, 465, 469, 473, 477, 481, 485, 489, 493, 497, 501, 505, 509, 513 si 517, toate bineinteles cu acoperis drept.
Ce s-a facut dupa RP-uri la CFR este alta treaba.

Privind schema de vopsire, in verde inchis albastru indigo a aparut in jur de 1988-89. Incepand cu anii 1980 schema verde a fost simplificata, a disparut "roata inaripata" si cele mai multe rame au purtat o singura banda longitudinala de 10cm grosime de culoare alba, vopsita intre cele doua punti (culoare galbena la unitatile „a” de clasa I), renuntandu-se la cele trei benzi crem initiale. Aceasta s-a mentinut si dupa ce vagoanele au fost revopsite in albastru-indigo si mai apoi albastru deschis.

Sper ca astfel sa nu mai existe comentarii de genul "nu am vazut, nu exista".
 
@PDI: in detaliul din poza de fabrica de mai sus se vede perfect prin geamul central roata de la frana de mana.
compartimentul de serviciu era echipat de asemenea cu scaun, masa de scris, lampa de citit, plafoniera si dulap montat in perete.
 
Horia, s-ar putea memoria sa-mi joace feste! Deh, varsta!
La DR a existat in mod sigur varianta cu ferastra mare si mica pe peretele frontal, vagonul avand doua bude in capat. Una , pe stanga, cu fereastra laterala si una cu fereastra mare (nu chiar pe mijloc) iar compartimentul de serviciu avea fereastra mica frontala si cea pe lateral si era mult mai mic.
Am sa ma uit in "Reisezugwagen-Archiv" sa vad exact cand s-a construit aceasta varianta.

http://www.amazon.com/gp/product/images/3870940166/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=283155&s=books

.... si a mea e la fel de rufaita! :D

M-am uitat, am facut o erata la cele de mai sus. Varianta e din 1961.
 
buna,

cartea a mai avut cateva editii.

eu o am pe cea din 1983, Wagner/Wagner, editia "curata" DDR de la TransPress, apoi pe cea din 1992-93 (scoasa tot de TransPress dupa reunificare, Wagner cu colaborarea lui Joachim Deppmeyer).
atentie insa la ce iei din ele, sunt pline de greseli - mici, dar multe.

o sa le iau la rasfoit sa vedem daca ai dreptate in privinta toaletelor, de la rama DC13 din 1952 incoace.

cu cele CFR sunt sigur, am documentatia lor si fotografii reprezentative de uzina pentru fiecare lot in fata ochilor.
 
Eeee, a mea e mai veche, "Editia a 3-a, rafacuta si adaugita" 1981! :D :D