Vandalizare prin graffiti : chiar nu exista pedepse ?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

kltrainlover

Well-Known Member
Trenulist
21 Octombrie 2007
329
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salutare tuturor !
De vreo trei ani locuiesc intr-un bloc situat la 25 de m de axul caii ferate. Asadar vad trenuri toata ziua ( asta este partea placuta a acestei locatii ).
In ultima vreme sunt exasperat de cat de multe vagoane / automotoare ( sau chiar si locomotive - e drept , rar ) vad vandalizate prin graffiti si nu e vorba de material rulant asteptand casarea ( ca de ex. vagoanele din parcul rece din gara Cluj-Napoca) ci de material rulant activ.
Chiar nu exista pedepse penale pentru asa ceva? Este o vandalizare de cea mai nesimtita speta. Nici macar nu au bunul simt sa nu spray-ieze pe geamuri ( am vazut o cuseta seria 44-31 - cele cu geamuri fumurii - vandalizata inclusiv pe geamuri ( si nu e deloc singurul caz) .
In tari civilizate , ca de exemplu Germania ( dar si altele) , acesti vandalizatori nu sufera rigorile ( si pedepsele ) legilor ? Si la ei fenomenul e asa de scapat de sub control ?
http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://i.imgur.com/dRQXmj9.jpg&imgrefurl=http://www.reddit.com/r/Romania/comments/27mj6b/noul_model_de_sageata_albastra/&h=720&w=960&tbnid=H8QKl0rqajE0iM:&zoom=1&docid=52b-wQaP_ffj3M&ei=4T-IVf7fBYG_ygOAkJK4AQ&tbm=isch&ved=0CHsQMyhTMFM
 
ba, da exista, se numeste infractiunea de "distrugere"...din pacate sunt preea putini politisti TF...poate chiar si prea multa nepasare...cel putin din partea celor care ar trebui sa prinda gafferi si sa ii defereze justitiei...
 
Un mic tratat legislativ.
Singurul lucru care se poate intampla concret daca este prins vopsind vagoanele este o amenda la legea 61/1991 cuprinsa intre 100-500. Iar cum materialul rulant se afla pe calea de rulare i se poate intocmi dosar penal pentru patrunderea la mai putin de 20m de axul caii ferate.Dar pentru ca a vopsit este doar contraventie. Mai exista o varianta: prin care sncfr se indreapta pe cale civila pentru recuperarea prejudiciului creat prin revopsirea materialului rulant.
Atentie :vopsirea nu este considerata distrugere deoarece obiectu( materialul rulant) poate fi folosit in aceleas coditii ca si inainte de a fi ,,grafitat,,
 
Salut Marian

La ultima propozitie te contrazic un pic.
Am inteles ca au fost situatii la metrou cand s-a vopsit botul, inclusiv parbrizul, motiv pentru care in acea zi garnitura a fost imobilizata in depou.
La CFR, vopsirea peste inscriptii si inmatriculari poate fi o problema in ceea ce priveste evidenta materialului rulant si a datelor aferente, dar aici nu stiu sigur in ce masura este afectata circulatia lor.
 
pardon MARIANRAHOAVA, tin sa mentionez exact ce scrie in art 332 cod penal la al 1: Distrugerea, DEGRADAREA, sau aducerea in stare de neintrebuintare..."deci, da, se poate incadra linistit grafiiti-ul la infractiunea de distrugere avand in vedere ca materialul rulant este degradat. Numai cum am spus inainte, nu exista destui politisti pe de-o parte si nici interes al parchetului pe de cealalta parte...
 
Lucrez cu aplicarea legilor si tocmai de acea va spun ca de cate ori am facut dosar pe aceasta tema niciunul nu a ajuns in instanta,sau oprit la procuror unde se considera cele descrise anterior si anume ca lucrul respectiv poate fi folosit ca inainte deci nu poate fi numit distrugere si transforma dosarul in amenda contraventionala la legea 61 -1991 iar ,,pagubitul,, se poate adresa pe cale civila pentru eventuale daune .
Pana acum am facut 4 dosare de genul descrise mai sus si toate au fost transformate in amenzi contraventioanle
 
eu sunt chiar avocat...si cunosc chiar speta cu grafitti, nu pe material rulant ci pe imobil proprietate privata, care poate fi considerat acelasi lucru avand in vedere ca intreaga fatada a trebuit revopsita... dupa cum am spus...unii sunt prea putini pentru a-i prinde in flagrant pe gafferi iar pe altii (in special in parchete) nu ii intereseaza, apreciind eronat ca degradarea ar trebui sa aiba legatura de cauzalitate cu aducerea i stare de neintrebuintare...dar, si parafrazez din sentinta: degradarea prin aplicarea de grafitii aduce o atingere valorii obiectului deci, da este incadrata fapta la infractiunea de distrugere.
O alta problema, de data asta gerenerala a siistemului de justitie din Romania ar fi practica neunitara..aici tinzand sa includ aplicarea unei amenzi contraventionale in locul desciderii unui dosar de cercetare...

deci cadru legislativ ar fi, precedente, ici colo se mai gasesc, numai vointa ar mai trebuii...
 
HG 234/1994

art.2 punctul 34

scrierea sau desenarea neautorizată’, pe pereţii clă’dirilor sau ai vagoanelor, murdă’rirea clă’dirilor, vagoanelor, instalaţiilor, spaţiilor din incinta staţiilor şi din zona că’ilor ferate, dezlipirea sau distrugerea, fă’r㒠drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor;

Nu stiu in ce masura este actualizata. Nu precizeaza expres locomotivele.

dar ca sa ajungi sa le mizgalesti incalci art 2 din legea 289/2005 si intri sub incidenta art. 4 aliniat 1 din aceeasi legem care prevede inchisoare.