Vagonul de dormit T2s CFR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

hgdan

Well-Known Member
Trenulist
14 Martie 2008
929
0
Cluj Napoca
www.hgd.ro
WEBSITE
http://www.hgd.ro
LOCATION
Cluj Napoca
Vagonul de dormit T2s al CFR este deocamdata singurul model CFR care a fost fabricat de catre 3 producatori diferiti, asa ca se impunea un mic test comparativ.

In ordinea lansarii pe piata Heris, Amintiri Feroviare si Roco :


Preturile recomandate pentru aceste modele au fost de cca 145 lei pt. Heris si de cca 240 Lei pentru Amintiri Feroviare si Roco, ceea ce face duelul intre aceste ultime modele mult mai interesant...

Trebuie sa recunosc ca nu sunt un specialist al acestui tip de vagon, de aceea nu pot aprecia cat de bine respecta originalul, dar anumite erori ale modelului Heris sunt vizibile fara mare osteneala:


Am asteptat modelul Roco cu mare interes, dar anumite detalii sunt cam butucanoase...




In ceea ce priveste tampografia modelul Roco se pare ca are cea mai fina tampografie:


Si vazut de jos, se pare ca Roco nu a avut bani sa mai puna si discuri de frana la vagon:


Am sperat ca acest model Roco va fi pregatit pentru iluminare, dar si aici s-a facut economie, cat despre fotodecupaje se pare ca Roco inca nu a auzit!
 
Incep prin a spune ca pentru mine, vagoanele CFR facute de Heris nu exista. Sunt un om pretentios!
Stiu ca ACME - AF este preferata de multi modelisti de pe forum inaintea lui Roco, dar vazand fotografiile lui HGD, cred ca Roco este o alegere mai buna in cazul T2S-ului daca vrei ceva pe care poti sa pui mana fara sa se rupa ceva! Recunosc ca sasiul este mai bine detaliat la ACME - AF (inclusiv un fotodecupaj pentru o grila, discuri de frana si tampoane functionale), dar trebuie tinut cont si de fragilitatea lui. Si ma refer aici la scara manevrantului si la lamela de plastic ce joaca rol de arc pentru tampoane. Si nici mainile curente nu sunt prea solide! Cred ca trebuie facut un compromis intre finetea si bogatia detaliilor si robustetea constructiei finale.
Dar pentru a nu da cu piciorul atat de rau in ACME - AF (admit ca am mai multe motive de suparare pe ei), judecand dupa fotografii, cred ca nuanta de gri a sasiului si a boghiurilor este mai aproape de realitate decat cea de la Roco. Daca am dreptate, este ceva bataie de cap pentru a corecta beleaua! Boghiul ACME - AF are lonjeroanele ceva mai fine, dar arcurile sunt mai bine facute la Roco. Tot in foto, vad un alt minus la Roco - gazarea vopselei albastre cu afectarea plafonului. Detalierea peretelui frontal si a usilor de intercomunicatie ii da un avans modelului Roco in fata lui ACME - AF, dar nu vad cablul de incalzire (o fi din cauza bavurilor?)!
Pana acum am pus mana pe un T2S de ACME - AF si abia astept sa ii inlocuiesc scarile manevrantului cu scari de la Roco (accesorii de Silberlinge sau chiar T2S - desi par grosolane) pentru ca una dintre ele a fost rupta si lipita chiar de producator, dar degeaba: s-a uscat si-a cazut. Iar daca arcul tampoanelor se mai rupe inca o data, o sa lipesc tampoanele in corpurile lor (si-asa nu am prea mare bucurie ca sunt "functionale").
Ce nu am reusit inca (si ma irita teribil lucrul asta) este sa desfac vagonul (carcasa pare lipita de sasiu, probabil datorita clipsarii cand vopseaua era inca cruda). Ma poate ajuta cineva cu vreun sfat?
Concluzia mea este ca ACME - AF sta bine in vitrina in timp ce Roco tine la tavaleala. Pacat ca 2 in 1 nu se poate!
 
Deci daca vrei vagon de probe la diorame, iei Roco, daca ai acvariu, ACME-AF Models.

Dilema: daca e acelasi tip de vagon, cum poate sa difere atat de mult compozitia sub sasiu? (trasee conducte/cabluri, butelii, cutii protectie, etc)... Alta dilema: diametrul luminilor de capat. Observam ca toti producatorii dau gaura-n carcasa cu ce burghiu gasesc, la fel ca cei de la Dacia Pitesti cand faceau debite-n jigloare.

Vali, intr-adevar arcurile spirala is mai bine facute la Roco, dar uita-te la plasticul pe care il utilizeaza ei la injectat boghiuri, parca provine de la reciclarea PET-urilor. De ce nu le vopsesc, ca parca-s din sticla?

Efectul dungii galbene. Care are latimea corecta? Si un punct comun de parca s-au inteles, culorile foarte apropiate pe carcasa. Acolo nu am ce comenta.

Weeping, ai vazut drugii din ferestrele de la modelul ROCO? Adica barele pe care tii palmele , gandindu-te cate ore mai trebuie sa rabzi pana poti aprinde o tigara... D'aia nu-mi place CFR-ul. E aliniat la norme europene si viteza secolului trecut.

Sa nu uit de trapele intepenite de la Roco si cele mobile care misca aerul la ACME :D

Si inca o intrebare, pentru Boss-ul de la Roco : cand o sa poti face asta?:


 
Obiwan ai dreptate, vagonul AF este mai bogat in detalii, din pacate asa cum spune si WE este mult prea fragil, scaritele se rup usor dar cea mai deranjanta chestie ar fi faptul ca pare neingrijit lucrat. Adica desi este mai detaliat pare facut in graba si fara suflet.

In colectia personala sunt ambele vagoane, nu as putea spune care il prefer pentru ca ambele au plusuri si minusuri.

Cat despre diferentele de sub vagon trebuie sa comparam mai intai cu vagonul real sa vedem care este mai corect.
 
Felicitari intai lui hgd pentru aceasta comparatie binevenita (ca acuma macar avem ce compara). Am ramas socat de cat de 'buna' e tampografia la heris (sa fiu multumit si acuma ca nu am cumparat vagoane de la ei, am pus deoparte si am luat un AF.
Ce mi se pare ciudat este ca vazute din capete vagoanele sunt destul de diferite, la scarite, la furtunuri etc. Oricum, sunt facute dupa modele diferite (am verificat acuma numerele de inmatriculare), si cum la noi la romani fiecare vagon e unicat, e posibil ca ambele sa fie corecte (sau mai bine zis conforme cu realitatea).
 
Buna,

Interesant acest test compartiv; daca n-ar fi inceput cu fraza "nu cunosc deloc prototipul real" care face ca toate estimarile privind finetea a cutare sau cutare piesa de pe respectivele modèle sa fie fara valoare, ar fi fost chiar foarte interesant. Din pacate asa toate observatiie de dupa sunt reduse la nivel de comparatii fara baza reala si depind de aprecierea fiecarui utilizator sau dupa caz distribuitor de modèle, cum este cazul celui care a deschis acest topic.

Personal astept sa vad mai intai T2s-ul de la LSModels inainte sa compar; Heris este o "gluma proasta", AF un model facut "cu jumatate de inima" cu tampoane pe arc insa burfuri fixe (ceea-ce face ca tampoanele pe arc sa nu-si aiba sensul) iar Roco un model "mediu spre bun" facxut repede spre a avea un loc pe piata cu investitii minime; mesajul meu spre AF si ACME ar fi, daca tot copiati tampoanele de la LSM, macar copiati si burduful, ca acestea sa-si aiba sensul, iar mesajul meu catre Roco le-a fost déjà dat personal.

Aceasta este bineinteles opinia mea pur subiectiva, care nu are mai multa valoare decat cele de mai sus.

@macleod: toate cele 5 WLA 75-71 tip T2s sunt foste WLAsm166 ale DB si sunt sub aspectul cutiei identice, deci comentariul tau de mai sus nu-si are rostul.
 
@Horea
Am crezut ca este interesant sa pun unul langa altul doua modele care ar fi trebuit sa fie identice, dar de fapt au multe deosebiri.

Din pacate nu am fotografii cu originalul pentru comparatie, de aceea nu am vrut sa ma pronunt, am asteptat sa posteze un specialist si apoi sa tragem concluziile, eu am aratat doar diferentele dintre modele.

Poate ne poti tu ajuta cu urmatoarele ( doar o opinie personala ):
Care vagoane au dimensiunea corecta la luminile de capat ?
Care este viteza maxima corecta ?
Care este dimensiunea corecta a dungii galbene ?
Cum ar trebui sa arate sasiul vagonului ?
Am vazul la Heris si la Roco cutia alba de sub geamurile de la baie, care lipseste de la AF. Trebuie sa fie acolo?
 
Daca nu as fi postat poze cu 005 cu partea culoarului...

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8244&postdays=0&postorder=asc&start=15

O poza gasita cu google:

http://www.ro-trans.net/index.php?action=dlattach;topic=3681.0;attach=60490;image

e greu...
 
Domnilor, va rog sa nu uitam de nuanta de gri a sasiului si a boghiurilor! Inclin sa cred ca este corecta la ACME - AF, ceea ce e destul de nasol pentru Roco. O nuanta mai inchisa ar fi mascat si dezastrul de la boghiuri.
Ambii producatori (sa nu se supere Heris ca nu-l iau in seama) au folosit aceleasi matrite din care au iesit si inmatriculari DB (si altele) si doar vopsitoria difera. Daca piata din Romania, desi pretentioasa la calitate, este perceputa ca fiind mica, vreau sa stiu cum sunt privite diferentele in Germania! Este inexplicabila diferenta instalatiilor de sub sasiu! Sau bavurile de pe peretele frontal la Roco!
Referitor la platforma de intercomunicatie, mobila la ACME si fixa la Roco, pot spune ca si Roco are matrita pentru burdufe cu platforma mobila, dar in realitate, platforma sta la orizontala intre vagoanele cuplate (si in mod normal nu se vede din exterior) si ridicata la fine de tren, deci te bucuri destul de putin de mobilitatea ei. In schimb imi permit sa-i comentez vopsirea (ceva nou la Roco): era bun griul folosit la sasiu, de unde dracu' de a aparul griul-metal? De la DB?
 
T2S

<r>T2S din arhiva proprie<br/>
<URL url="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/t2s_1.jpg"><s></s><IMG src="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/th_t2s_1.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/t2s_3.jpg"><s></s><IMG src="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/th_t2s_3.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/t2s_2.jpg"><s></s><IMG src="http://i251.photobucket.com/albums/gg281/tfa2003/Trenuri%20Iulie%202009/th_t2s_2.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>
 
Buna,

Dane, cu parere de rau nu ai lamurit nimic; sa te uiti la o singura poza a unui vagon intr-o perioada a vietii sale si fara a avea habar de inmatriculari UIC e insuficient si, nu mi-o lua in nume de rau, dovada de diletantism.
Viteza maxima a vagoanelor a fost initial 160 (desi erau inmatriculate gresit alandala cu 71-31); apoi s-au inmatriculat corect ca WLA(B) 75-71 (v.max 160), apoi dupa 2008 v.max a fost redusa la unele vagoane la 140 pentru a lungi intervalul dintre revizii, fara a modifica seria (analog cu WRmz 88-96, reduse la 160 de la 200 si tôt ca 96 inmatriculate).

004 si 005 aveau acumn 3-4 ani v.max 160, la 003 fost 71-31 046 cred ca era déjà 140.

Culoarea corecta la boghiuri, sasiu si agregatele de pe acesta este RAL7031, la fel ca la acoperis, insa spre deosebire de acesta ca vopsea alchidica si nu poliuretanica deci cu un grad de stralucire mai mic si mai sensibila la murdarire.

Latimea benzii galbene variaza usor intre vagoanele reale, deci pentru clarificare ne putem orienta numai dupa fotografii ale acestora.

De altfel, pentru a incheia discutiile pline de "mi se pare ca" privind coloritul, va rog procurati-va palete RAL de la furnizorii locali de vopsea, o RAL K7 mai mult de 8 Euro nu costa, si puneti-le pe vagoane.

Vopseaua aplicata la vagoanele de dormit reparate / reconstuite la Grivita, MU, AB33 si T2s, a fost in toate cazurile:

- sasiu, boghiuri, agregate - RAL7031 alchidic, in ambele scheme de culoare.
- acoperis - RAL7031 poliuretanic in ambele scheme de culoare.
- cutie, schema veche - RAL3003 cu benzi RAL1013
- cutie,, schema noua - sus si fete frontale RAL5002, jos RAL7040, banda RAL1021.

Vagoanele DWA au venit cu sasiu si DG negre RAL9005, cutia mai inchisa RAL3004 si acoperisul deschis RAL7035.

(Sursa: Atelierele CFR Grivita S.A. si DWA Goerlitz / Bombardier Transportation).

Nu au existat la CFR Calatori / Gevaro abateri de la aceasta schema, asa ca va rog sa "nu vi se mai para" ;-)
Ca vagoanele in trafic arata altfel si ca vopselele PUR se decoloreaza relativ repede e alta treaba.
 
Abia acum, in urma unui mesaj al lui Horia, am cuplat:
Vopseaua aplicata la vagoanele de dormit reparate / reconstuite la Grivita, MU, AB33 si T2s, a fost in toate cazurile:
- sasiu, boghiuri, agregate - RAL7031 alchidic, in ambele scheme de culoare.
Inseamna ca si MU rosu de ACME - AF este gresit? Ar fi trebuit sa aiba si ala acelasi gri la sasiu, boghiuri, trepte si tampoane? ACME - AF a lucrat ca Roco (sau Roco ca ACME, si amandoi ca Heris) - la versiunile rosii au folosit sasie si boghiuri negre! Nu mai zic de Roco care are plafonul in alta nuanta de gri la varianta rosie a dormitorului 71-31 fata de varianta gri-albastra!
 
Buna,

Da, si vagonul ACME/AF este in aceasta privinta gresit. Nu este insa singurul, dupa cum bine spui.

Datele exista, schemele originale de vopsire la fel si vagoane originale se intalnesc la tôt pasul, si cu toate acestea producatorii o tôt dau in bara.

Nu mai zic de nuanta de rosu inchis - ar trebui sa fie 3003, inclusiv la AVA200 - la ACME/AF e cam 3011, la Heris 3011 sigur, la altii spre 3004... Daca n-ar fi fost toate vopsite la Grivita as spune ca e ca la CFR, asa nu spun nimic, tac si-mi vopsesc corect propriile vagoane.
 
Inca o observatie: din cate stiu, vagoanele sunt prevazute ori cu frana cu saboti, ori cu frana cu discuri, niciodata amandoua. De fapt, frana cu discuri inlocuieste frana cu saboti. ACME - AF prevede si saboti, desi inscriptionarea (acel "D") arata ca vagonul este prevazut cu discuri. Sabotii ar trebui sa dispara, sau gresesc?
 
Buna,

@Florin: nu am un vagon sub mana ca sa-l masor, insa 71-31 MU AF care ar trebui sa fie tôt 3003"bate" spre 3011; sper ca macar AVA sa fie corecte.

@Vali: T2s au bopghiuri MD26 cu frana pe disc; MD26 exista si cu frana principala mixta (saboti si discuri, se foiloseste in Italia de ex., boghiurile MD6) insa la CFR nu.
T2s nu au avut niciodata frana pe saboti, in 1975 nimeni nu mai monta asa ceva pe un vagon nou in lumea civilizata.
 
T2s nu au avut niciodata frana pe saboti
Deci ACME - AF n-a nimerit-o! Probabil au folosit boghiul de care spui, cu frana mixta, daca tot e intalnit la constructiile italienesti.

Inca o intrebare - de fapt aceeasi intrebare, dar legata de vagoanele MU (atat la CFR cat si la alte administratii): Discuri sau saboti? Ma refer la cele reale!
 
Buna,

MU'64 peste tôt inclusiv la CFR - saboti
MU'72 peste tôt inclusiv la CFR - discuri
MU'8x la FS - dupa 1988 boghiu Fiat, discuri, ulterior + Mg.
MU'9x "Excelsior" la FS Trenitalia - boghiu Fiat, discuri + Mg
MU N NS/OBB - discuri + Mg

Ultimile trei stiu sa mearga cu 200, deci au si frana electromagnetica.

T2s original, Schlieren 1975 - discuri
T2s ale FS Trenitalia din anii 1980 - boghiu Fiat, discuri + Mg.