Vagon ARCO piko - iluminare cu placa home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Vagon ARCO piko - iluminare cu placa home made

Am iluminat doua vagoane ARCO Piko, ale unui coleg si prieten.
Unul din vagoane a primit o placa luata de la Rally!
Pentru cel de al doilea am confectionat o placa dupa modelul original, cu piese luate din comert!
Cateva din detaliile de lucru se pot vedea aici!


Bafta!
 
Am uitat sa precizez un amanunt extrem de interesant pentru mine. Si de neinteles totodata! In speranta ca un confrate electronist ma va putea lamuri, va spun despre ce este vorba!
Ambele placi se comporta foarte bine alimentate cu un FZ1 sau cu variator Piko, dar pe circuitele de la diorama mea si pe alimentatorul de la atelier care sunt variatoare mehano, nu au nicio reactie! Adica nu se aprinde niciun SMD dar puntea de diode se incinge repede si foarte tare indiferent cat de incet dau variatorul!

Pentru mine este un mister! Cine imi poate explica ce se intampla si mai ales cum contracarez acest fenomen dat fiind faptul ca dupa acelasi principiu vreau sa iluminez si cateva vagone de ale mele ramase mult in urma acestui proces!


Multumesc anticipat!
 
Pentru mine este un mister
Se cheama "Legea compensarii" :D :D :D
Variatoarele Piko nu corespundeau cerintelor dioramei tale, mult mai slabe, intra in autoprotectie imediat ce le dai un curent mai mare de ~ 1 A ... DAR, cand alimentezi o rigleta cu ele se aprinde vizibil la prima treapta .
Cu variatorul MEHANO, abia dupa jumatate din cursa ai o lumina vizibila la rigleta.
Avantaje si dezavantaje cu analogul, caci in digital n-ai asemenea probleme.
Explicatiile tehnice sa le dea specialistii ;-)
rally
 
Aveti dreptate domnule Gabi!

Am testat si intradevar merge foarte bine si pe variatorul mehano!
Initial a trebuit sa dau mai tare variatorul si ulterior am redus valoarea rezistorului variabil (pozitia cursorului), ulterior am testat cu bec in locul rezistorului si atitudinea placii s-a schimbar radical. Merg foarte bine ambele.
Se poate observa cu usurinta o mai frumoasa si mai naturala lumina la placa Rally! Lumina este mai calda, mai putin albastra!