stiu ca majoritatea celor care au material rulant pe 12mm au in colectiile lor vagoane produse de Zeuke si BTTB, aceste vagoane au sistemul de cuple vechi care pe langa aspectul nu prea grozav mentin vagoanele cu o distanta destul de mare intre tampoane si nu in ultimul rand cuplarea cu vagoane noi produse de Tillig cu cupla KKK nu se poate face decat prin intermediul unor cuple adaptate pe sistemul BTTB
un exemplu de vagoane BTTB unde se remarca distanta mare intre tampoane
avand in vedere cele de mai sus m-am hotarat sa inlocuiesc sistemul vechi de cuple cu cel nou tip KKK procedand astfel:
se demonteaza boghiurile si cuplele vechi
se decupeaza locul unde se va monta cupla KKK si se slefuieste pentru a obtine o suprafata plana
se monteaza partea culisanta a cuplei noi
se monteaza port cupla KKK
se monteaza la loc boghiul
se regleaza pe inaltime pozitia portcuplei si iata cum arata distanta intre tampoanele a doua vagoane dintre care unul e BTTB
montarea acestor cuple se poate face practic pe orice vagon cu boghiuri sau osii produse de Zeuke sau BTTB
un exemplu de vagoane BTTB unde se remarca distanta mare intre tampoane

avand in vedere cele de mai sus m-am hotarat sa inlocuiesc sistemul vechi de cuple cu cel nou tip KKK procedand astfel:
se demonteaza boghiurile si cuplele vechi

se decupeaza locul unde se va monta cupla KKK si se slefuieste pentru a obtine o suprafata plana

se monteaza partea culisanta a cuplei noi

se monteaza port cupla KKK

se monteaza la loc boghiul

se regleaza pe inaltime pozitia portcuplei si iata cum arata distanta intre tampoanele a doua vagoane dintre care unul e BTTB

montarea acestor cuple se poate face practic pe orice vagon cu boghiuri sau osii produse de Zeuke sau BTTB