Problema e un pic mai complicata, denumirea corecta pentru s ar fi "apt pentru 100km/h in starea incarcat" iar la ss lafel, in starea incarcat.
Ceea ce vedeti voi acolo cu tipul liniei este tabelul cu sarcina utila de incarcare, in acest tabel apar mai multe linii atunci cand vagonul nu poate atinge si sarcina maxima si viteza maxima in acelasi timp. Astfel pentru vagoanele care pot circula descarcate cu 120, se mai trece acea linie cu SS sau 120 (se pare ca e acelasi lucru) cu valoarea 0.
Avem si noi vagoane care nu se termina in s, vezi Uaai sau Esx (de unde rezulta ca Zes e inmatriculat gresit, ar fi trebuit Zesx pentru ca, lafel ca la Esx, nu poate circula cu 100km cu incarcatura maxima, asta daca interpretez eu bine ce inseamna x).
Cat despre codul in litere, pentru fiecare serie s-au acordat literele mici in functie de caracterisiticile seriei respective, deci fiecare litera inseamna altceva in serii diferite. Apoi cred ca s-au uitat cam pe unde au ajuns cu alfabetul si au vazut ca nici o serie nu a ajuns cu literele pana la s, asa ca au pus s pentru 100km/h la toate. Astfel, cum literele mici se trec in ordine alfabetica, s e ultimul cod existent iar marea majoritate a vagoanelor de marfa sunt apte de 100km/h, e logic ca marea majoritata a codurilor sa se termine in s.
Doar litera a mai e cat de cat comuna in semnificatie, insemnand vagon pe 4 osii, iar aa e vagon pe 6 sau mai multe osii.
O sa va scanez din compendium paginile pentru fiecare serie.