Vagoane cl. a II-a, seria Bafld 71000 (29-20) Dimitrov

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Buna Serban,

prospat coborat din avion pe pamantul patriei, proaspat injurat ca bagajul meu a fost tratat iara ca un sac de cartofi, m-am dus direct la biblioteca:

vagoanele de clasa a IV-a au fost infiintate prin hotararea guvernului Averescu la 25 aprilie 1921 prin montarea de banci in vagoane de marfa pentru: "ajutorul calatorilor tarani". Maine caut sa vad si cand a fost eliminata aceasta clasa.
 
2 fotografii preluate de la http://www.forum.transira.ro/viewtopic.php?t=1850&start=0
Se pare că prima ar fi cam din '59:
uzinele_gh_dimitrov_907.jpg


flamura_rosie_arad_213.jpg
 
ce simpla pare constructia in realitate a acestor vagoane!de ce oare nu este atat de simpla si la scara? :(

de ce nu contopiti acest subiect cu cel deja existent despre Dimitroave?astfel informatia(foarte consistenta) o gasim la un loc...scuze de off-topic
 
buna baieti,

ca sa incheiem discutia despre "marele prieten de la rasarit" in Germania si URSS s-au produs vagoane nervurate inca din 1922, cele germane bineinteles pentru URSS.

proiectul WLAB typ Ammersdorf (faimosul "Weitstreckenwagen"), din care s-au construit in DDR peste 35000 de exemplare pentru URSS, Mongolia, China, etc, din care cele mai multe circula si azi dateaza din 1948-49, si se bazeaza pe unul de la jumatatea anilor 1930...
 
Comanesti 1992-1994

http://www.flickr.com/photos/jjpof/1384985552/in/set-72157602014363124/
 
buna,

uzinele Johann Weitzer au avut de-a lungul istoriei diferite nume, dupa ocupantii orasului si regimul din momentul respectiv...

citez pe scurt, Johann Weitzer, Janos Weitzer dupa 1867 si dualismul maghiar, Astra dupa 1920 si anexarea de catre Romania, Flamura Rosie dupa 1947 (pesemne ca era SovRom), Gheorghi Dimitrov in anii 1950, UVA in anii 1960, IVA pana dupa 1990, Astra pana in 1999 si dupa separare SC Astra Vagoane Calatori SA...

undeva Serban ne facuse o lista completa ;)
 
Craciun Fericit Tuturor !!! Citeva completari la "Dimitrov"....



Cele trei poze sint pe sectorul Rm.Vilcea-Dragasani,in iulie 2008




....iar aceste ultime poze (din care ,din greseala,s-au repetat doua ),sint facute de mina de catre Szeles Joszef din Sf.Gheorghe,prin 2004;cu acest model a luat un loc I la un concurs de modelism la Budapesta in acelasi an,la clasa in care e incadrat modelul.

Sanatae si Sarbatori Fericite,tuturor.
 
Un set de poze cu cele 6 dimitroave de la Daesti facute de mine pe data de 11 decembrie 2009

O poza de ansamblu(ordinea - de la stanga la dreapta):

50 53 29-20 170-9(Staţia de domiciliu: Râmnicu Vâlcea) RP: ??.11.96(Paşcani)
50 53 29-20 235-0(Staţia de domiciliu: Râmnicu Vâlcea) RP: 14.11.96(Paşcani)
50 53 29-20 508-3(Staţia de domiciliu: Râmnicu Vâlcea) RP: 11.11.96(Paşcani)
50 53 29-20 229-3(Staţia de domiciliu: Râmnicu Vâlcea) RP: 29.11.96(Paşcani)
50 53 29-20 398-0(Staţia de domiciliu: Râmnicu Vâlcea) RP: 28.11.96(Paşcani)
50 53 29-20 560-1(Staţia de domiciliu: Piatra Olt) RP: 21.11.96(Paşcani)

imgp1107.jpg


Poze cu detalii(inscriptii in special)











Daca ar fi sa ma iau dupa inscriptii, vagoanele astea stau de prin '96 sau '97(S97). Interesant faptul ca niciunul nu are inscriptie cu SAAF. Toate au inscriptii cu "CFR S.A.". Tot astfel de inscriptii mai aveau 5 vagoane pe care le-am vazut in 2000 la Ramnicu Valcea, care la momentul respectiv aratau chiar bine.[/img]
 
Am ceva poze dar trebuie sa le caut.

Alt Dimitrov cu care am mai postat e cel din Jibou.
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5065
 
Intervin tarziu, acum am descoperit domeniul acesta. Vagonul Dimitrov nu-i deloc simplu la modelit pentru ca, desi aparent simplu, are forme multiple conectate intre ele. Personal, incerc de ceva timp sa definitivez planurile pentru un asemenea vagon si n-am terminat inca.
Referitor la vagonul in sine, vad ca intereseaza si detalii, deci o sa vin cu precizari din amintiri, pentru ca am calatorit cu acest tip de vagon.
Era un vagon usor accesibil mie, copilul de atunci: puteam urca usor pe scara sa. Avea o constructie robusta, in atatia ani cat am calatorit cu ei, n-am pomenit vreun oblon desfacut care sa balabane, vreo usa scoasa de pe sina, vreun geam intepenit in rama, vreun profil desfacut din suruburi cum am intalnit la vagoanele model mai nou, aproape imediat ce au aparut. Deci, Dimitrov, era construti solid, gandit ca un obiect folosit in conditii de solicitari dure (buseli la cuplarea locomotivei - nu se puteau evita, socurile verticale si orizontale produse in timpul mersului datorita neliniaritatii sinelor, vibratiile pe timpul mersului, actionari brutale din partea calatorilor etc.): prin comparatie, vagoanele care l-au inlocuit pareau proiectate de nepriceputi, apareau tot felul de defectiuni de nu-ti venea a crede.
Compartimentul era luminos datorita tavanului de culoare alba. La fereastra, intre banchete, era o masa rabatabila de dimensiuni incredibile: la vagoanele actuale, masa din compartiment este ridicola fata de masa dintr-un Dimitrov. Bancile erau tari la sezut, dar comode pentru copiii care, desculti, puteau sta in picioare la fereastra fara teama vreunui dezechilibru. Geamul tip ghilotina se putea bloca in pozitia inchis sau in orice pozitie intermediara datorita unei manete aflate imediat sub rama ferestrei, maneta langa care erau etichete indicand pozitia pentru DESCHIS, INCHIS. Tin minte ca una din etichete avea inscris INCHIS - FERME - ZU - CLOSE. Erau etichete din metal, dreptunghiulare, emailate, albe cu scris negru, fixate cu doua holzsuruburi.
Erau perdele: la geamul compartimentului, in compartiment, spre culoar, si la ferestrele culoarului. Puteai trage perdelele sa faci intuneric in compartiment. Stingeai lumina (caci lumina putea fi stinsa total, nu era lampa de veghe) si puteai dormi: daca nu te incomoda duritatea banchetei.
Usa compartimentului se inchidea, broasca avea o limba cu clont, ba se putea si incuia din interior.
Deasupra usii era intrerupatorul luminilor. Pe un perete era mecanismul de reglare a temperaturii cu pozitiile 0, 1/2 si 1/1. Sub banchete erau caloriferele, in fond niste tevi mai grosute prin care trecea aburul.
Cam atat pe moment. Daca va intereseaza si alte detalii, voi reveni.

Cu bine
 
Alte detalii despre DIMITROV.

Ferestrele erau destul de etanse, nu tin minte sa fi suportat consecintele curentilor de aer. Suportul de bagaje era format din piese metalice turnate intre care era montata o plasa. Curent, pe la inceputul anilor '60, la trenurile de noapte, suportul bagaje era folosit pe post de pat: bagajele erau coborate intre banchete, iar in suportul de bagaje putea dormi comod un copil sau, la nevoie, un adult. Trebuie sa marturisesc faptul ca am incercat si eu. Cu o patura si o perna, daca exceptai faptul ca era dificil sa ajungi pe suportul de bagaje, confortul era acceptabil. Acest mod de folosire a suportului bagaje era specific trenurilor spre/dinspre Moldova si Oltenia. Posibil ca si pe alte directii, dar n-am vazut.

Culoarul era impartit in doua sectoare prin trei usi batante. Se asigura astfel izolarea fata de peroanele de urcare si o temperatura relativ constanta pe timp de iarna. Tavanul era aproape semicircular, alb, cu becuri cu filament care ardeau permanent. Peste tot scrumiere, o calota sferica fixata pe un disc, permitand rotirea pentru golire, totul montat intr-un inel ambutisat si fixat la perete cu holzsuruburi. Pe calota sferica era scris mare, CFR. Erau scrumiere robuste si n-am vazut una macar sparta sau smulsa din perete, spre deosebire de cele care echipau vagoanele model mai nou.

Imediat dupa iesirea din culoar, la vagoanele 19-47 era un lavoar. La DIMITROV era un spatiu folosit pentru altceva, inaccesibil calatorilor. Tin minte ca am vazut candva, pe durata unei stationari de noapte intr-o gara, oblonul de acces deschis si un electrician de la CFR lucrand de zor acolo: in interior era releul regulator (sau asa banuiesc) plasat sub un capac imens de bachelita neagra, sigurante, cabluri multe. Nu stiu ce se afla in spatiul similar de la celalalt capat al vagonului.

Usa laterala de acces in vagon avea la interior 2 clante: cea de sus pentru inchidere/deschidere usa, cea de jos pentru blocarea/deblocarea deschiderii usii. Langa aceasta clanta erau celebrele etichete in patru limbi: ca fapt divers, cel mai mult ma amuza textul in italiana pe care-l tin minte dupa atatia ani, NON APRIRE PRIMA QUE IL TRENO SIA FERMO, nu cred ca mai trebuie tradus.

Grupul sanitar era, vorba cuiva, generos in spatiu. Exista si un recipient basculant pentru sapun lichid (tin minte ca acel recipient chiar avea sapun lichid, ceva vascos, gri-maro, mirosind nu prea incantator, dar care spala bine). Chiuveta era pe un colt, iar apa se pornea rabatand teava de curgere a apei: iarna nu exista apa pe motiv ca ingheta in rezervor si va dati seama ce curat putea fi atunci. Exista un mecanism simplu de blocare a usii ca sa nu dea altcineva buzna peste tine: o bara rotativa. Acea bara era fixata pe ax cu un disc care se rotea intre peretii usii si pe care era scris LIBER si OCUPAT. Pe partea dinspre culoar, in usa era o decupare care corespundea scrisului. Stiai, astfel, daca poti intra. Spre deosebire, la vagoanele care au inlocuit DIMITROV, exista un sistem similar de indicare pe usa LIBER-OCUPAT, dar si la capetele culoarului compartimentelor, deasupra usilor de capat, existau indicatoare luminoase, LIBER de culoare alba, OCUPAT de culoare rosie: ceva mai sofisticat, dar prea sensibil, la multe vagoane acest indicator nu functiona.

Iarna era foarte cald in vagon. Ar fi fost si culmea sa nu ai caldura cand garnitura era tractata de o locomotiva cu aburi: la acea vreme nu se livrau aburi "cu portia" ca mai tarziu. Conexiunile de la tevile de transfer aburi intre vagoane erau destul de bine realizate, vagonul scotea abur, dar nu mai mult decat vagoanele care l-au inlocuit. Tin minte ca de cateva ori, la garniturile cu vagoane care au inlocuit DIMITROV mi-a fost greu sa trec de la un vagon la altul din cauza aburului, in timp ce la DIMITROV n-am patit asa ceva. Mult mai tarziu, cand intretinerea sistemelor trenurilor a inceput masiv sa lase de dorit... Asa ca inteleg remarca de mai sus privind aburul.

Tunelul de trecere dintre vagoane nu era mai intunecat decat cel actual. Ba, uneori, avea si "ventilatie naturala": am calatorit cu vagoane la care burduful era uzat si aerul si ploaia patrundeau nestingherite in tunel: asta, insa, se-ntampla mai catre sfarsitul epocii de glorie a acestor vagoane.
Poate unde calatoream cu trenul de doua-trei ori pe an, n-am remarcat inlocuirea gradata a vagoanelor DIMITROV, ci una brusca: deodata, nu mai erau garnituri cu vagoane DIMITROV. Si tot asa, n-am sesizat sa fi fost vorba de vreo trecere gradata la tractiune diesel electrica. De fapt, pe traseul Bucuresti-Constanta, banuiesc, introducerea materialului rulant si de tractiune nou s-a facut masiv.

Ma opresc aici. Cele de mai sus au devenit de mult istorie. Remarcati ca nu o data am precizat robustetea constructiei DIMITROAVELOR, prin comparatie cu vagoanele care le-au inlocuit. Este un adevar pe care-l stiu multi.

Cu bine,
PIF54
 
Pozele probabil sint cunoscute, la Jibou
http://i397.photobucket.com/albums/pp51/dantm120/Jibou/DSC03777.jpg

http://i397.photobucket.com/albums/pp51/dantm120/Jibou/DSC03772.jpg

http://i397.photobucket.com/albums/pp51/dantm120/Jibou/DSC03770.jpg

http://i397.photobucket.com/albums/pp51/dantm120/Jibou/DSC03767.jpg

poze facute intr-un Dimitrov vagon de dormit la Brazi.
http://www.railwayfan.ro/images/usr/dan%20tm/ttt.jpg

http://www.railwayfan.ro/images/usr/dan%20tm/zz.jpg
 
Va multumesc pentru aceste informatii si poze. Cum in periaoda anilor 1980 am mers mult cu aceste vagoane a fost o placare sa citesc randurile de mai sus.

Pacat ca acum 15 ani cand era ganitura turistica formata din 5 vagoane trasa de 142.044 aveam alte preocupari.

Dan, poate gasesti pozele cu exteriorul vagonului de dormit.