Transport canin la CFR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Cunoaste cineva un regulament impus de CFR cu privinta la transportul canin? Catelul care ma va insoti in vagon este de talie mare (ciobanesc mioritic).Oare trebuie sa ii platesc bilet separat?
Daca cineva cunoaste orice fel de informatie in acest sens si aceasta este valabila va rog sa ma anuntati.
 
Stiu ca parca am citit mai de mult ca by default cica animalele ar trebui sa stea la vagonul de posta, dar nu prea tine seama nimeni de asta, ca ar fi absurd, mai ales ca nu ne suim cu vaci in avion.
Totusi, in cazul tau, fiind vorba de un caine mare, tare mi-e ca se va trezi vreun gigel sa faca scandal.
 
@sogard :Teoretic daca ai la tine carticica lui de sanatate stampilata pe anul acesta plus o botnita de aceea de material textil in caz ca zice cineva ceva, nu cred ca ar mai trebui ceva.Cineva a plecat in State cu un maidanez cu carte de sanatate si dupa carantina americana ,ca sunt exigenti ,e bine mersi , e adevarat a calatorit in cusca standardizata cu orificii.
-Da un telefon la informatii poate s-a mai schimbat ceva si nu stim.poate un bilet pe jumate.teoretic nu cred ca trebuie cusca de talie mare cu orificii la bagaje separat.
cioaca e ca asociatia chinologica ii da ceva drepturi de mers in public sa stii.Bafta.
 
Lasa ca s-au urcat tiganii cu calul in vagon (etajat).
Cred ca regulamentul permite doar caini de talie mica si daca nu deranjeaza ceilalti calatori.
 
Am sunat azi la cfr si am aflat ca biletul pentru catel costa 13 lei.Acuma sa vedem ce au de spus calatorii!
Toate bune!
 
Pai era cindva in mersul trenurilor un paragraf cu transportul ciinilor in compartimente sau in cutia aia special de la vagoanele de bagaj

Transportul animalelor mici si pasarilor

Un vanator are dreptul sa ia cu sine, in vagoanele de clasa a II-a, cel mult 2 caini de vanatoare. Pentru fiecare caine se plateste tariful unei jumatati de bilet clasa a II-a tren persoane, emitandu-se recipisa de bagaje. In cazul compartimentelor clasa I-a sau clasa a II-a rezervate in exclusivitate de catre vanatori, se pot lua mai multi caini de vanatoare, din care unul pentru fiecare calator se transporta gratuit, iar restul cu plata dupa cum s-a aratat mai sus.

Transportul cainilor utilitari salvamont se efectueaza in conditii similare cu transportul cainilor de vanatoare.

Transportul cainilor de rasa insotiti pentru participarea la concursurile si expozitiile chinologice organizate in tara se efectueaza in aceleasi conditii cu transportul cainilor de vanatoare cu trenurile de calatori. Admiterea la transport a cainlor de rasa in vagoanele clasa se face numai pentru participarea la expozitii si concursuri cu prezentarea in tren de catre posesorii acestora, in afara recipisei de bagaje, a legitimatiei de membru al Asociatiei Chinologice si a adeverintei de participare la actiunea respectiva emisa de asociatia sau filiala chinologica teritoriala. Cainii sau pisicile mici purtati in brate, precum si pasarile mici in colivii se pot transporta gratuit in vagoanele clasa, daca nu deranjeaza ceilalti calatori din compartiment. In caz contrar, personalul de tren sau organele de control pot interzice calatoria acestor animale.

Pentru toate categoriile de caini admise la transport in vagoanele de calatori, insotitorii acestora vor avea asupra lor si urmatoarele documente: certificat de origine (pedigree) si carnet de santate - vaccinare.
-----------------------------------------

Cert este ca am calatorit odata la Sibiu cu sageata si la Vintu de Jos au urcat niste politisti care duceau niste ciini de la Botosani la Sibiu avind bilet si pentru ciini dar nu mai retin in ce fel de combinatie, un bilet intreg la doi ciini sau separat pentru fiecare.

Surpriza a fost in Sibiu cind din trenul care a sosit dinspre Brasov au coborit mai multi politisti cu ciini, partea proasta a fost ca in compartimente si pe hol ramasese mult par, dar asta e off topic.
--------------------------------

Am gasit asta

ARTICOLUL 18 - Transportul vietă’ţilor în vagoanele de că’lă’tori

(1) Animalele, pă’să’rile, reptilele, peştii, insectele vii nu pot fi transportate, de regulă’, în vagoanele de că’lă’tori.

(2) Excepţiile de la prevederile alin.(1) se stabilesc prin Normele uniforme.

Norme Uniforme Că’lă’tori 39

în vagoanele de că’lă’tori pot fi primiţi la transport câini însoţiţi.

39.1. Transportul câinilor însoţiţi, este admis numai pentru cei prevă’zuţi cu botniţă’, ţinuţi în les㒠pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoane la clasa a 2-a, dac㒠nici un că’lă’tor nu protestează’. în caz de obiecţii ridicate de că’lă’tori agentul operatorului de transport feroviar public de că’lă’tori sau organul de control, în cazuri bine justificate, poate interzice că’lă’toria cu aceste animale.

39.2. Că’lă’torul, proprietar al câinelui, este obligat s㒠menţin㒠cură’ţenia pe toat㒠durata că’lă’toriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementă’rilor legale în vigoare.

39.3. Condiţiile şi tarifele pentru transportul vietă’ţilor în vagoanele de că’lă’tori sunt stabilite de fiecare operator de transport feroviar public de că’lă’tori în reglementă’rile proprii.

Norme Uniforme Că’lă’tori 40

Câinii, pisicile şi animalele mici, purtate pe braţe, precum şi pă’să’rile mici în colivii se pot transporta, fă’r㒠plată’, dac㒠nici un că’lă’tor nu protestează’. în caz de obiecţii ridicate de că’lă’tori, agentul operatorului de transport feroviar public de că’lă’tori sau organul de control, în cazuri bine justificate, poate interzice că’lă’toria cu aceste animale.

aici http://christianferoviarul.blogspot.com/2009/02/regulamentul-privind-transportul-pe.html
 
dantm a spus:
Norme Uniforme Că’lă’tori 39

în vagoanele de că’lă’tori pot fi primiţi la transport câini însoţiţi.

39.1. Transportul câinilor însoţiţi, este admis numai pentru cei prevă’zuţi cu botniţă’, ţinuţi în les㒠pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoane la clasa a 2-a, dac㒠nici un că’lă’tor nu protestează’. în caz de obiecţii ridicate de că’lă’tori agentul operatorului de transport feroviar public de că’lă’tori sau organul de control, în cazuri bine justificate, poate interzice că’lă’toria cu aceste animale.

Din fericire la plecare nu am avut deloc probleme.Toata lumea a fost incantata de marimea catelului :D toti il mangaiau si ii faceau poze iar el era tolanit binemersi pe culoar in fata compartimentului.
La intoarcere cineva nu suferea cainii deloc...si am fost nevoiti sa il tinem in frig in capatul vagonului desi am platit bilet pentru el.ce pot sa mai zic....
 
buna baieti,

aici avem o vorba, "drepturile tale se opresc acolo unde incep drepturile celorlalti" asa ca ajunge ca un singur calator platitor sa fie alergic la parul "bestiei" ca amaratul sa se regaseasca in capul culoarului, in frig :)

iubesc animalele, insa din pacate nu sunt toti oamenii asa; nu e vorba de bun simt, unii sunt alergici, altii au avut experiente nefericite... plata biletuli pentru animal insa nu ii da acestuia drepturile pe care le-ar avea un om, asa e in toata lumea si asa e normal sa fie si la CFR...

pacat de "bestie" ca a trebuit sa stea in frig :( insa n-ai ce-i face si asta nu e legat de "educatia de masa relativ la drepturile animalelor, reguli de bun simt." :roll:
 
Nu e vorba de a limita drepturile oamenilor, e hilar, e vorba de o mentalitate in spatiu public, de a fi mai toleranti fata de animale si aici nu ma refer strict la a calatori pe culoar sau nu, ideea de a milita un pic la sensibilizarea cetatenilor si tinerilor in particular de a ocroti diversitatea oferita de natura fara a exista un jandarm undeva cu batzul sa zica ce e voie, sa le lovesti sau alte din acestea, si ce nu la acest aspect m-am referit, no ofense, dar la acest aspect de bun simt ma refeream sa stii.
Parerea mea , cel putin. :confused:
Parerea altcuiva, e liber sa si-o exprime ca de aceea e forum ,sa ne exprimam :lol:
 
buna montalbano,

confunzi parerea ta obiectiva cu drepturile fundamentale ale omului, o confuzie des intalnita in Romania, insa e drept, e dreptul tau sa o exprimi ca de aceea e forum ;)

notiunile de jandarm, bata si "diversitate ocrotita de natura" ma fac sa rad, insa oriunde ai merge in lume, drepturile tale individuale se termina acolo unde incep cele ale altora...

cam asa este si cu fumatul si respectatul legilor in Romania, fiecare aplica legea... dupa cum il doare!
 
Buna Horia,
nu confund parerea mea cu drepturile omului. repet , fiecare cu ..parerea sa.
Nu are nici o legatura cu fumatul ,
hai sa lasam
asa , e un forum in care hobby-ul nostru este rege si ne uneste,nu ne desparte cu nimic si... nu cred ca are alt scop.
:confused:

Toate bune.
 
Sunt destui calatori care au diverse alergii.
De exemplu, am patit ceva asemanator cu un calator care avea "alergie" la copilul meu si ne-a trimis in capatul vagonului ca nu poate dormii. :D
Asta se intampla intr-un tren accelerat.
Totul s-a intamplat din cauza ca am gasit locuri la vagonul de dormit doar la etaj fiindu-i frica sa doarma acolo iar atunci am fost nevoiti sa stam in fata compartimentului pana in Brasov, unde s-au eliberat niste locuri in alt copartiment, mult mai jos, iar cu bunavointa controlorului ne-am mutat acolo.
 
buna paul,

daca aveai bilet cu loc nu avea de ce sa te trimita in alta parte...

in tren nu exista compartiment special "mama si copilul"? :confused:
 
Horia_Radulescu a spus:
in tren nu exista compartiment special "mama si copilul"? :confused:

în trenul S.N.C.F. sau Oe.B.B. poate.

Apropo de copii, am avut acum vreo 10 ani neşansa s㒠nimeresc într-un compartiment unde era o familie cu un copil de câteva luni. închipuiţi-v㒠o că’lă’torie Mangalia-Bucureşti (deci de minim 7 ore), într-un compartiment cu 8 locuri, full (inclusiv pe culoar full), la rang de R, în vagon fă’r㒠AC, unde nici nu aveam voie s㒠vorbim c㒠,,se trezeşte copilu'", am stat tot drumul cu uşa la compartiment şi cu geamul închise c㒠,,îl trage curentul pe copil", ba chiar copilul, ca s㒠ne şi ia la mişto, a mai şi plâns şi urlat juma' din drum.
 
Cazurile acestea erau foarte dese pe liniile romanesti, pe vremea cand in weekenduri trenurile etajate erau full de studenti, iar acceleratele erau de asemenea pline, fiind nevoie de rezervari facute cu ceva vreme inainte de calatorie (imi amintesc cu nostalgie pionezele colorate infipte intr-o placa gaurita din plastic de la agentiile cfr prin care se anuntau locurile libere, sau dimpotriva lipsa acestora).

De asemenea lipsa dotarilor minime (ce sa mai vorbim de aerul conditionat, cand si masutele disparusera din vagoane), precum, si procentul ridicat al vagoanelor mizerabile ma fac sa nu regret acele vremuri.

Ceea ce regret este insa faptul ca nu s-a pus in loc mare lucru, acum exista dotarea necesara unui transport civilizat, dar preturile sunt prohibitive, la fel ca si lipsa securitatii transportului feroviar. Speram insa la mai bine, nu pentru ca ar exista criterii obiective, ci prin insasi natura noastra umana sau de pasionati.
 
Acuma sincer hai sa fim seriosi: de ce sa mergi cu trenul la mare in 7 ore cand cu masina cu putin noroc si sosea mai libera esti in sub 3 ore tocmai in vama (si fara mers sinucigas)? Vorba aia, la 1800-toamna faceai cu trenul 4 ore pana la mare. Acuma dupa toate minunile tehnice de electrificare si marire a vitezei, faci 7. Sa traiasca rromania.
Pana sa ma apuce boala cu trenuletele n-as mai fi mers cu trenul nici sa ma tai (cost mai mare cand merg cel putin 2 persoane, plus placerea de a conduce masina), dar ma rog, acuma mi-am mai schimbat un pic parerea, ca nu am mai fost cu trenul de nici nu-mi mai aduc aminte de cand, cred ca de vreo 3 ani. Si ma apuca acuma chefu sa mai vad un semafor, o manevra, o garnitura mai rasarita, ca, vorba aceea, am acuma ceva documentatie in spate :D (si asa ma injura prietena cand trec cu masina pe langa linii de tren si in loc sa ma uit la drum sunt cu ochii pe semafoare si trenuri :p).