Ecourile expozitiei in presa locala.
Tele M
Hai acasa, mai tramvai!
La parterul unui mall din centrul orasului a fost deschisa o expozitie inedita .
Acolo sunt prezentate machete de tramvaie si trenuri care ruleaza pe sine, opresc in gari si trec prin tuneluri.
Vizitatorii sunt incantati si ar vrea si ei sa poate lucra astfel de machete.
Realizatorul lor, Adrian Crenganis, mai are un proiect in desfasurare, iar pentru finalizarea acestuia are nevoie de 800 de euro.
Scopul acestei expozitii este promovarea modelismului feroviar si insuflarea pasiunii pentru transportul cu trenul si tramvaiul mai ales in randul copiilor.
Adrian Crenganis, presedinte club de modelism feroviar Iasi: Ne-am dori in cadrul clubului de modelism feroviar Tram and Train din Iasi deschiderea unui atelier tip creatie pentru copil unde acestia sa invata sa faca machete de tramvaie, machete de cladiri, diorame. Crenganis lucreaza in prezent la un proiect ambitios:
Adrian Crenganis: Mai avem la etajul trei tot al acestui centru comercial inca o diorama mare in lucru, se incadreaza intr-un dreptunghi de 5 pe 7 metri si este in forma de U. Pe aceasta diorama deja am realizat cam 75 - 80 la suta din traseul de sina de tren. Intentionam sa facem si un traseu de tramvai care sa uneasca zona rezidentiala, zona de depou si zona industriala.Pentru diorama care o avem sus in lucru ar mai fi necesara o suma undeva in jurul a 800 de euro.
Pasiunea pentru modelism feroviar este costisitoare, dar are adepti.
- Mi se pare interesanta. Intamplator, astazi am vazut ceva de la germani care au traditie in astfel de chestie si mi-am adus aminte de, in fine, e o pasiune, dar, in fine, e un hobby mult prea scump pentru mine, Cristian Tudorel, vizitator.
Expozitia va ramane deschisa pana pe 27 noiembrie.
(Madalina Popa, Vali Ghiorghiu, 9 noiembrie 2011)
http://www.telem.ro/telem/local/38837-video-expozitie-de-tramvaie-si-trenuri-in-miniatura.html
Barfa de Iasi
Jucării pentru adulţi
Scris de Ruxandra CASU pe 18 noiembrie, 2011 / Comenteaza
Ă
Ĺži adulţii au jucăriile lor! Cei care au fost pasionaţi de trenuleţe şi tramvaie în timpul copilăriei, au rămas la fel şi la maturitate. Astfel, mulţi rămânând fideli acestei pasiuni, se apucă de construit machete cu mijloace de transport şi diorame cu trenuleţe şi tramvaie. Până pe 27 noiembrie, ieşenii pot vizita expoziţia ââŹĹžTram and train IaşiââŹÂ, la Moldova Mall:
ââŹĹžPasiunea mea pentru diorame cu trenuleţe şi tramvaie a început în 1998. Pentru o astfel de dioramă îmi achiziţionez materialele de pe internet începând de la ambient, şine, chiar şi trenuleţe, iar căsuţele le confecţionez eu. în medie, construcţia unei machete durează aproximativ două-trei săptămâni, cam şase ore pe zi, depinde de cât timp liber ai. Multe dintre modelele expoziţiei încă funcţionează, în special tramvaieleââŹÂ, ne spune Adrian Crengăniş, expozant şi tehnician urbanism.
Trenuleţele pot fi chiar cumpărate, un exemplar costând între 300 şi 400 lei. Cam piperat, am spune, de aceea, indicat ar fi să nu veniţi cu cei mici. Spre surprinderea multora, această expoziţie s-a bucurat de succes, mai ales din partea tinerilor, chiar dacă astfel de evenimente nu se organizează atât de des, din motive financiare. Dacă tot nu avem un muzeu al tramvaielor, deşi de mai bine de 100 de ani ele circulă în Iaşi, măcar expoziţie să avem!
http://www.barfadeiasi.ro/evenimente/jucarii-pentru-adulti/[/i][/b]