In primul rand as vrea sa incep cu o scurta prezentare a diferitelor standarde de sina existente pe piata la HO(asta atat cat stiu eu,oricine e binevenit sa completeze):
--CODE 100--inaltimea profilului sinei=2,54 mm
--producatori:Fleischmann,Peco,Walters Shinohara,Piko :idea: ,Tillig Standard :idea:
--CODE 83--inaltimea profilului sinei este de 2,1 mm
--producatori:Roco,Peco,Walters Shinohara, Tillig Elite :idea: :idea:
--Code 75--inaltimea profilului sinei este de 1,9 mm
--producatori
eco,Walters Shinohara............
Am pus Piko :idea: +Tillig Standard :idea: ,deoarece amandoi fac o struto-camila:
---inaltimea profilului sinei este de 2,54 mm,dar grosimea profilului este
ca pentru sina CODE 83.
Am pus Tillig Elite :idea: :idea: ,pentru ca la ei inaltimea profilului sinei nu este "curat" 2,1 mm,ci este de 2,07mm.
Sinele pot fi fabricate din:
---aliaj "Nickel -silver"---cazul Roco,Fleischmnann,Tillig ,Peco,Walters Shinohara.......
--- otel tratat---cazul Piko,Lima,Mehano ( Feller Garnet) .....
Sinele tip CODE 83 sunt cele mai apropiate ca si dimensiune de scara reala.
Sinele de tip CODE 75 sunt utilizate de cei care poseda material rulant cu roti ce respecta standardul RP 25.
Sinele de tip CODE 100 sunt printre cele mai raspandite,pe aceste sine putand rula atat material rulant vechi---cu bandajul osiei mai mare ,cat si material rulant nou--cu bandajul osiei realizat mai bine,corespunzator scarii reale.
Macazele pot fi de 2 tipuri:
1---macaz de tip insulofrog: inima(the frog) este izolata electrica de restul macazului. Inima este din plastic.
Producatori macaze insulofrog : Peco,Piko,Mehano,Fleischmann,Tillig Standard,Roco geoline.
Un macaz insulofrog arata cam asa(in poza este vb de un macaz Fleischmann cu sine din alama(brass)):

Avantaje :
---sunt gata de joaca in orice moment
---nu mai necesita nici o modificare.
---au un pret accesibil.
Dezavantaje:
---locomotivele ,atunci cand ruleaza cu viteza mica,tind sa "ramana" blocate pe inima macazului,ceea ce duce la consecinte dezastruase ...
---nu sunt potrivite pentru a fi folosite impreuna cu locomotivele pe 2 osii sau la dioramele unde se vrea sa se faca manevra ( shunting ).
-------------------------------------------------------------------------------------
2---macaz de tip electrofrog: inima nu este izolata dpdv electric de restul macazului.
Producatori: Peco,Tillig Elite,Fleischmann,Walters Shinohara......
Un macaz de tip electrofrog arata cam asa:
---macaz Peco electrofrog:

---macaz Fleischmann electrofrog cu inima mobila polarizata(este un model mai vechi de la FLM,sina este din alama (brass)):

Avantaje:
---locomotivele pot rula la viteza fff mica,locomotivele nu vor ramane niciodata "intepenite "pe inima. :lautar:
---sunt ffff potrivite pentru dioramele pe care se vrea realizarea de manevre cu materialaul rulant.
---sunt cele mai potrivite pentru o diorama serioasa. :twisted: 8) 8)
Dezavantaje:
---necesita cateva modificari,respectiv aceste macaze au nevoie de papuci izolatori ca in foto:

---inima trebuie polarizata --- exceptie sunt unele macazuri de la Fleischmann---vezi exemplul de mai sus 8) )
---pret mai mare.
Personal,am optat pentru macazele electrofrog code 100 deoarece:
---pot rula atat material de generatie veche cat si material de generatie noua
--- locomotivele mele NU vor ramane "intepenite "pe macaz vreodata
---sunt confectionate din aliaj " Nickel silver"
---sunt compatibile cu sinele Tillig Standard,Fleischmann Brass, Piko A-Gleis pe care le detin deja.
In posesia mea am deja 6 macaze de tip electrofrog:
--- 5 macaze Peco Streamline electrofrog code 100 --cod SL-E92
---1 macaz Fleischmann Brass code 100 cu inima mobila polarizanta.
Si macazele Tillig Standard se pot transforma din macaze insulofrog in macaze electrofrog,dar aceasta este o alta poveste, pe care o voi relata intr-un alt episod.
Cu respect,
Marius,
--CODE 100--inaltimea profilului sinei=2,54 mm
--producatori:Fleischmann,Peco,Walters Shinohara,Piko :idea: ,Tillig Standard :idea:
--CODE 83--inaltimea profilului sinei este de 2,1 mm
--producatori:Roco,Peco,Walters Shinohara, Tillig Elite :idea: :idea:
--Code 75--inaltimea profilului sinei este de 1,9 mm
--producatori

Am pus Piko :idea: +Tillig Standard :idea: ,deoarece amandoi fac o struto-camila:
---inaltimea profilului sinei este de 2,54 mm,dar grosimea profilului este
ca pentru sina CODE 83.
Am pus Tillig Elite :idea: :idea: ,pentru ca la ei inaltimea profilului sinei nu este "curat" 2,1 mm,ci este de 2,07mm.
Sinele pot fi fabricate din:
---aliaj "Nickel -silver"---cazul Roco,Fleischmnann,Tillig ,Peco,Walters Shinohara.......
--- otel tratat---cazul Piko,Lima,Mehano ( Feller Garnet) .....
Sinele tip CODE 83 sunt cele mai apropiate ca si dimensiune de scara reala.
Sinele de tip CODE 75 sunt utilizate de cei care poseda material rulant cu roti ce respecta standardul RP 25.
Sinele de tip CODE 100 sunt printre cele mai raspandite,pe aceste sine putand rula atat material rulant vechi---cu bandajul osiei mai mare ,cat si material rulant nou--cu bandajul osiei realizat mai bine,corespunzator scarii reale.
Macazele pot fi de 2 tipuri:
1---macaz de tip insulofrog: inima(the frog) este izolata electrica de restul macazului. Inima este din plastic.
Producatori macaze insulofrog : Peco,Piko,Mehano,Fleischmann,Tillig Standard,Roco geoline.
Un macaz insulofrog arata cam asa(in poza este vb de un macaz Fleischmann cu sine din alama(brass)):

Avantaje :
---sunt gata de joaca in orice moment
---nu mai necesita nici o modificare.
---au un pret accesibil.
Dezavantaje:
---locomotivele ,atunci cand ruleaza cu viteza mica,tind sa "ramana" blocate pe inima macazului,ceea ce duce la consecinte dezastruase ...

---nu sunt potrivite pentru a fi folosite impreuna cu locomotivele pe 2 osii sau la dioramele unde se vrea sa se faca manevra ( shunting ).
-------------------------------------------------------------------------------------
2---macaz de tip electrofrog: inima nu este izolata dpdv electric de restul macazului.
Producatori: Peco,Tillig Elite,Fleischmann,Walters Shinohara......
Un macaz de tip electrofrog arata cam asa:
---macaz Peco electrofrog:

---macaz Fleischmann electrofrog cu inima mobila polarizata(este un model mai vechi de la FLM,sina este din alama (brass)):

Avantaje:
---locomotivele pot rula la viteza fff mica,locomotivele nu vor ramane niciodata "intepenite "pe inima. :lautar:

---sunt ffff potrivite pentru dioramele pe care se vrea realizarea de manevre cu materialaul rulant.
---sunt cele mai potrivite pentru o diorama serioasa. :twisted: 8) 8)
Dezavantaje:
---necesita cateva modificari,respectiv aceste macaze au nevoie de papuci izolatori ca in foto:

---inima trebuie polarizata --- exceptie sunt unele macazuri de la Fleischmann---vezi exemplul de mai sus 8) )
---pret mai mare.
Personal,am optat pentru macazele electrofrog code 100 deoarece:
---pot rula atat material de generatie veche cat si material de generatie noua
--- locomotivele mele NU vor ramane "intepenite "pe macaz vreodata
---sunt confectionate din aliaj " Nickel silver"
---sunt compatibile cu sinele Tillig Standard,Fleischmann Brass, Piko A-Gleis pe care le detin deja.
In posesia mea am deja 6 macaze de tip electrofrog:
--- 5 macaze Peco Streamline electrofrog code 100 --cod SL-E92
---1 macaz Fleischmann Brass code 100 cu inima mobila polarizanta.
Si macazele Tillig Standard se pot transforma din macaze insulofrog in macaze electrofrog,dar aceasta este o alta poveste, pe care o voi relata intr-un alt episod.
Cu respect,
Marius,