Tiparirea propriilor foi cu "caramizi"

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
89
-
Ideea de a tipari propriile foi personalizate (tip, culoare etc) de "caramizi" mi se pare excelenta, mai ales pentru N, Z, unde "relieful" peretelui de caramizi nu este atat de vizibil.

Ar fi perfect daca ar si functiona (eu nu pot vizualoiza fisierul PDF generat dar poate e ok pentru cei cu calculatoare cu Windows sau Mac OS):

Brickwork prints for scale models

PS: poate cei carora "le merge" vin cu un feedback.
 
interesant site-ul, m-am jucat putin cu caramizile :p, insa nu am printat nimic, doar am vizualizat.
Fara a schimba nimic din setarile de pe site, se obtine o foaie cu caramizi tipic britanice, cu ceva caramizi arse intercalate.Iar ceva aproiat de caramida de Ciurea am obtinut prin selectarea 260x63 Romania (ciudate dimensiuni) si old red brick.
Cred ca la N si Z sunt ideale, chiar si la HO, intr-un plan secund.
Speculand...daca s-ar putea adapta desenul pentru taiere/gravare laser, ar fi minunat, pentru ca o foaie A4 plina de caramizi nu am vazut in magazine :p

Multam frumos de pont! :D
 
Am incercat saitul, este foarte util. Mai ales folosind informatiile oferite de colegul Cosmin :D Am incercat mai multe variante prin care te-as putea ajuta dar nu am reusit nimic... :(
 
@ Cosmin:

Salut Cosmin, dimensiunile astea de 260 x 63 sunt estimate de tine, sau sunt cele masurate de tine la fata locului la o gara facuta din caramida aparenta?

Caramizile interbelice respectau de regula standardul romanesc vechi de caramida care era de 7x14x28 cm. Modulul acesta inseamna dimensiunile unei caramizi la care se adauga dimensiunile unui rost standard de circa 7-8 mm, deci caramida ar fi trebuit sa aiba in medie 63 x 133 x 273. Spun in medie fiindca fabricarea unei caramizi implica totodata un proces initial umed urmat de o ardere, ambele ducand la modificari dimensionale. Cu cat elementul este mai lung, cu atata abaterile dimensionale sunt mai importante. De aceea nu ma mir sa aflu ca acele caramizi erau "mai scurte" decat ar fi trebuit.

Nu intotdeauna dimensiunile "standard" au putut sa fie si respectate suta la suta de producatorii de caramida, fiindca gradul de modificare in urma uscarii si arderii diferea practic la fiecare sarja in functie de compozitia argilei.

Cand va apucati de un proiect de constructie, e bine sa aveti in calcul si respectarea modulului de caramida in functie de locatie. Spre exemplu, daca in Regatul Romaniei standardul vechi era de 7cm, in Bavaria acest standard era 7.5 x 15 x 30 cm. Cate bordeie, atatea obiceie! ;-)
 
Ca şi o mic㒠completare, bavarezii putea produce formate mai mari deoarce stă’pâneau mai tehnica arderii argilei.
Pe lâng㒠procedeu, bineînţeles c㒠conta şi ză’că’mântul de argil㒠şi cel de că’rbune/mangal. De ex. pan㒠la jumă’tatea secolului trecut, 99% din producţia de ţigl㒠glazurată’, că’ră’mid㒠klinkerizat㒠se produceau în Bavaria. Dup㒠ră’zboi, cu ajutorul americanilor, au ră’spândit tehnologia în lume, într-un timp producându-se şi la noi la Sighişoara ţigl㒠glazurat㒠(calitatea lă’sa mult de dorit), Bavaria pierzându-şi monopolul de producă’tor de ceramică’.
 
Am incercat aseara, si mergea, dar acum nu imi mai deschide nici un document PDF. Cu GoogleChrome merge, sau trebuie alt browser??
 
Eu il deschid cu Chrome si nu am probleme.

@victorian,

in chenarul cu optiuni de pe site-ul respectiv, sunt, la brick size, mai multe marimi, ca de exemplu:

230x76 Australia
290x65 Cehia
240x71 Germania
240x63 Romania
203x57 SUA etc.

de aici si nedumerirea mea in ce priveste caramizile romanesti, insa cine garanteaza ca documentarea facuta pentru acest site este corecta? :)

in alta ordine de idei, gasesc site-ul foarte util, iar daca se pot grava si rosturile, cum zice Dragos, atunci chiar e super. :D
 
scristi a spus:
Dimensiune de caramida plina presata folosita in Romania este de 240x115x63 cu un rost de 1....1.5cm grosime intre caramizi

care caramizi? cele care se tencuiesc dupa sau zidaria aparenta? sau zidaria aparenta de acum 100 si mai bine de ani?
 
cosmin78 a spus:
scristi a spus:
Dimensiune de caramida plina presata folosita in Romania este de 240x115x63 cu un rost de 1....1.5cm grosime intre caramizi

care caramizi? cele care se tencuiesc dupa sau zidaria aparenta? sau zidaria aparenta de acum 100 si mai bine de ani?

Este vorba despre caramizile, pline presate, folosite la zidarii.
Daca, zidaria, este lucrata corect poate ramane aparenta daca nu se poate tencui.
Nu este de acu' 100 de ani. Se gaseste si se foloseste astazi.
Este drept ca putin, din ce in ce mai putin, dar se foloseste.