Terasament "home made"...

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

oberleitung

Member
5 Decembrie 2007
41
0
Oradea
www.obbhegyivasutak.atw.hu
WEBSITE
http://www.obbhegyivasutak.atw.hu
YAHOO
zolesz2002
LOCATION
Oradea
Salutare tuturor! Dupa o ampla restructurare, Caile Ferate de la Zoli (adica CFZ) i-si reincepe activitatea! :wink: Intre timp m-am mutat de acasa, obtinand astfel spatiul necesar pt. a incepe construirea primei mele dioarame adevarate. Din motive de economi(sir)e, majoritatea traseului va fi condus de alungul peretiilor, dar va exista si o parte mai lata, unde va fi gara... Tot din motive de "low money", prima incercare de diorama a CFZ-ului (prezentata si aici pe forum) va fi incorporata in viitoarea diorama. Deci: va fi o portiune de gara, urmarita de macazele deja facute pe o placa de baza, dupa care va urma o sectiune de forma literei "S", pt. a aduce linia pe langa perete. Si baza de calcul (adica PC-ul meu) sta langa perete, din acest motiv, aici va fi introdus o sectiune (modul) de aprox. 1 - 1,5 m, care va fi detasabila (adica se poate scoate afara cand nu lucrez pe diorama, sau nu circula trenuri prin zona). Traseul va lua o curba de 90 de grade spre dreapta (in spatele monitorului meu TFT LCD), ajungand astfel pe pervazul interior a geamului termopan (in curand va prezint si poze).

Pentru inceput am incercat o tehnica mai unica si noua pentru realizarea unui terasament cat mai realistic. Dupa cum stiti, eu am adoptat sistemul Piko "A" Gleis, deci majoritatea traseului va fi din sine Piko "A". Intre timp mai fac incercari si cu sinele Tillig Elite si respectiv RocoLine (cu terasament din cauciuc). Tehnica realizarii terasamentelor pt. sinele Piko "A", au la baza: pietris fin, respectiv lipici (adeziv) alb, care dupa uscare devine transparent. De fapt tehnica nu este noua, fiind ca si ceilalti asa au facut cumva... Noutatea consta in faptul ca eu nu aplic adezivul pe traversele sinelor, dupa care adaug pierisul, ci fac prima data un amestec de pietris + adeziv, pe care le aplic pe o bucata de polistirena subtire (care se foloseste la izolarea termica si fonica (de zgomot), sub podelele laminate). Asa fel am o suprafata mai tare pe care pot sa le aplic pasta de adeziv/pietris, iar totodata am rezolvat si problema reducerii zgomotului, facuta de materialul rulant!


Dar sa vedem "reteta" :)

1. Materiale necesare:



- placute din polistirena (preferabil de 6-8 mm. Eu am lipit 2 placi subtiri de 3-3 mm. Pentru a scapa de aceasta faza plictisitoare, se poate porni direct de la placa fabricata de 6-8 mm. Eu insa am avut doar de 3 mm...

- pietris fin pt. terasament. Eu am folosit pietris gri de la firma NOCH (cod: 09374), de 250 g. Dupa cum vedeti, pretul a fost de doar 10 lei...

- adeziv (lipici) alb pt. copii. Este ieftin (doar 2 lei un flacon) si dupa uscare devine aproape transparent.

- un recipient din plastic, in care se poate amesteca pietrisul cu adezivul. Eu am folosit o cutie de CD :lol:

- un cutter pt. taierea la forma a placilor verzi. Am taiat inclinat, sa fie si mai realistic...

- bineinteles o bucata de sina Piko "A" Gleis. La elementele drepte am folosit sina Piko G231, iar in curbe am folosit sina R2.

- diferite unelte (creion, carton, bucati din placaj (pt. intinderea pastei), betisor pt. amestecarea pastei, servetele pt. curatare, etc.)


2. Tehnica de lucru:

- Prima data fac amestecul adeziv-pietris (pasta). Nu e o reteta fixa, se procedeaza dupa dorintele personale. Daca se adauga mai putin adeziv, atunci pasta devine mai tare (mai greu de aplicat), dar dupa uscare este mai compacta si mai inchisa la culoare. Daca se pune mai mult adeziv, atunci pasta devine mai vascoasa, dar se usuca mai greu si devine mai deschisa (la culoare) si mai lucioasa. Sa am habar de aspectul final, prima data am facut o proba pe o bucata de sina Lugoj!!! :lol:

- Aplic pasta pe bucata de polistirena (PS), taiat si lipit initial la marimea si forma dorita. Intind usor cu ceva mai lat. Eu am folosit o bucatica de placaj:










- Dupa intinderea uniforma a pastei pe sufrafata PS-ului, iau sina si "imersez" (introduc) sina in pasta, pana cand mi se pare destul. Curat partile laterale si fac la forma dorita...

- Pun sinele pe o suprafata cat mai orizontala si neteda, iar pe sine pun diferite greutati (altfel sina se ridica incet pe suprafata pastei).






- Astept aprox. 3-4 ore sa se intareasca pasta cat de cat posibil, dupa care iau jos greutatile de pe sine si las sa se usuce cat mai mult (10-12 ore). Intre timp fac curatenie dupa mine. Asa arata masa de lucru:

-inainte:

-dupa:


3. Rezultate finale:

- dupa uscarea completa a pastei, noile sine cu terasamante arat asa:








4. Date statistice:

- costul unei astfel de sina cu tersament:



- bucata de sina: Piko G231 -------------- 5 lei/buc;
- pietris (NOCH, cod: 09374) ------------ 10 lei/250g;
- adeziv (lipici) pentru pasta ------------- 2 lei/flacon;
- bucata de PoliStirena (PS) -------------- ~6 lei/mp;
- in rest: se gaseste acasa... :)

Deci costul unei singure bucata de sina cu terasament "home made" ar veni la aprox. 8 RON...

Iar timpul necesar, cu lipire, cu montare, cu uscare, cu tot, ar fi de aprox. 15-16 ore, din care munca efectiva este de aprox. 30-40 de minute/perechea de sina. Deodata merita sa faci minim 2 bucati...

Deocamdata atat! In curand se va incepe si construirea dioramei propriu zisa. Pana atunci toate cele bune si o zi/seara buna in continuare! :wink:

Cu stima:


zOLi :roll:
 
arata bine,insa trebuie sa dai cu ceva lac mat pste pietris si traverse caci lucesc.pietrisul este stralucitor din cauza saturatiei de adeziv folosit(aracet).
 
Felicitari...intradevar interesant....

As avea citeva intrebari....

1.Pentru ca in Arad nu avem magazin specific pentru modelism feroviar as vrea sa imi spui de unde se poate procura pietrisul ?
2.Dintr-un plic de 250 gr aproximativ citi metrii liniari se pot confectiona ?
3.Care este rolul buretelui ce se pune sub sina sau am inteles ca se poate pune chiar pluta (in cazul acesta ai pus poliester extrudat) in locul acestuia si pe o diorama trebuie sa pui un strat gros de astfel de burete/pluta/poliester extrudat ?

Multumesc
 
1. Se cumpara online de la magazinele specializate sau de aici (daca aduce)
2. Eu pe diorama mea pana acum am folosit 8 pungi cu pietris si tot nu mi-a ajuns. (si nu e diorama mare). Depinde in general de cat de des vrei sa fie.
3. Polistirenul sau pluta au rol dublu. In primul rand pentru a ridica linia(in realitate linia este mai sus decat nivelul solului) si in al 2-lea rand are rolul de a amortiza sunetele produse de rularea trenurilor(la scara bineinteles)
OT: acesta e mesajul meu cu numarul 400
1946_headbanging.gif
1946_headbanging.gif
1970_two_smileys_drinking_beer_together.gif
 
pietris puteti lua de la pet-shop,pietris pentru acvariu,diferite granulatii si culori.de la LDH am pontul :p
 
in bucuresti la Hornbach am gasit granulatie pentru scara N de culoare crem.am dat 15 lei pe 10kilograme de pietris.nu cred ca merita cumparat cel de la noch.
 
Tyco este omul meu! :D A raspuns la toate cele 3 intrebari. Dar raspund si eu pt. Big_boy:

1. Sa fii sigur, ca nici la noi, in Oradea nu este vreun magazin de specialitate... :( Eu am cumparat dintr-un magazin de vopsele si materiale pt. artisti (pt. machetisti). Pretul mi se pare corect. O punga de 250 g a costat doar 10 lei.

2. La mine dintr-o punga de 250g, va iesi aprox. 7-8 bucati de sine, deci aprox. 1,5 m. Am avut ceva pierderi si la exersare si la primele sine, unde am pus mai mult, decat trebuia! :)

3. "Buretele" care este de fapt ceva material de genu' polistirenului (extrudat/expandat), are rolul de sustinere a terasamentul si cum spunea si tyco, este pt. sa fie mai inalta linia si pt. amortizarea vibratiilor si zgomotelor produse de boghiuri (de fapt a materialului rulant). Iar in ultimul rand, mie i-mi place mai mult asa, sa fie sina putin ridicata.

Mentionez ca primele 2 bucati de pe poze nu au iesit inca perfecte. Insa urmatoarele 2 au iesit mult mai faine! :wink:


Cosmin 78: vad ce pot sa fac, mie personal i-mi place si asa! ;-)

zOLi
 
Si daca tot am ajuns la surse alternative de pietris de terasamnet, ar mai fi pietrisul folosit in decoratiuni interioare. Vine in diverse culori si poate fi vopsit la final cu aerograful :)
Cat despre cat de ridicat, cat de lat e si alte discutii despre terasament, LDH a explicat destul de bine aici.
 
Am spus-o si o repet din nou, sunt impotriva pietrisurilor "alternative" gen nisip de pisica sau mai stiu eu ce, cand o punga de pietris costa 5 lei.

Niciodata cu aerografu nu vei putea colora diferit 2 pietre invecinate, asa cum este si in realitate unde pietrisul are pietre cu nuante diferite.

@oberleitung felicitari pentru realizare.

Totusi ar mai fi o chestie, solutia ta nu merge la diorame unde de obicei se lucreaza cu sina flexibila si sunt pante sau curbe atipice.
 
Perfect de acord Florin. Insa daca esti in criza de pietris si vrei neaparat sa lucrezi si nu vrei sa platesti pe o punga de pietris inca de 3 ori pretul ei pentru transport, trebuie sa cauti si alte variante.
Una care ar merita incercata ar fi mixarea pietrisului noch cu ceva pietris de culoare apropiata (gri, alb). Astfel cele 2 tipuri s-ar mixa si nu ai obtine aceiasi culoare peste tot. Bineinteles ca raportul dintre cele 2 tipuri de pietris trebuie experimentat inainte, pentru rezultate vizuale optime.
 
pai da...aveti si voi dreptatea voastra.pietrisul luat ca alternativa il voi combina cu pietris noch.nu am scapat de noch,doar ca reusesc sa obtin diverse variatii de culori.trebuie cautat si maron rosiatic,de obicei liniile circulate mult dar invechite capata aceasta nunanta.este un plus de realism.liniile cu pietris de nuante gri uniform sunt prea "noi"....
 
Florinn,

nisipul ala de pisica este un produs chimic ce absoarbe umezeala si mirosurile urate etc. ,deci nu este indicat.
pietrisul de acvariu este chiar pietris,acelasi pietris pe care il gasesti la noch sau la alte firme si se preteaza pentru
terasament,avand granulatia adecvata si chiar diferite culori,cenusiu,maroniu,etc.... si cu pretul unei pungi de cca
300 g cumperi 1kg.
 
da, asa e,gama de pietris de la noch este destul de, pentru toate cerintele, insa eu fiind adeptul materialelor alternative am testat diferite tipuri de pietris
si am ajuns la concluzia ca pietrisul de acvariu este acelasi cu cel de la noch sau fleischmann. ca o paranteza....plasa de aluminiu de la noch costa in
jur de 12 euro si nu cred ca este 1 metru patrat....aceeasi plasa o cumpar de la un magazin de feronerie si scule cu 2,5 euro metrul patrat :confused:
 
cosmin78 a spus:
plasa de aluminiu de la noch costa in
jur de 12 euro si nu cred ca este 1 metru patrat....aceeasi plasa o cumpar de la un magazin de feronerie si scule cu 2,5 euro metrul patrat :confused:

Pentru că pe aia de la magazinul de scule nu scrie Noch...
Există multe produse (în toate domeniile) la care mai mult plăteÂşti marca decât produsul.
 
Intreb si eu: nu a incercat nimeni sa farame diverse roci si apoi sa le sorteze cu diverse site..., s-ar obtine ceva pietris destul de real ?
pana la urma cred ca tre sa fie distractiv sa te descarci de tensiune cu ciconelu pe pietre :))
 
Da am facut io treaba asta si mi-a iesit destul de bine e un pic mai complicat de obtinut granulatia la scara , cam asta am reusit io sa obtin