"Rasfoind" netul in lung si in lat am gasit nenumarate confirmari ale faptului ca unele centrale digitale trimit la sine tensiuni care depasesc cu mult cei 16V specificati de NMRA ca tensiune maxima pt H0.
Afectate ar fi nu numai beculetele locomotivelor (de obicei de 16V / 30mA) care in cele din urma se ard, dar chiar si decodoarele care se incing si sufera astfel o uzura accelerata.
Multe firma atentioneaza asupra invalidarii garantiei in cazul utilizarii decodoarelor la tensiuni peste 16V; unele decodoare mai "destepte" la tensiuni peste 22V emit cateva bipuri de avertizare apoi se blocheaza pt. a se proteja.
Remedii ar fi numai doua: fie utilizarea unor celule de diode formate din doua ramuri in antifaza de cate 8 diode fiecare, caderea de tensiune pe acestea fiind de aproape 6V; fie - varianta recomandata - utilizarea unor surse stabilizate de 16V pt. alimentarea centralelor digitale (sau a boosterelor).
Folosirea surselor stabilizate nu asigura insa stabilitatea tensiunii de la sine, existand si o cadere de tensiune pe etajul final al centralelor, tensiune ce depinde de curentul consumat.
In cazul unei centrale bine facute, realizate cu MOSFET-uri care prezinta o rezistenta specifica in conductie de 0,3ohmi, rezistenta totala a etajului final este de 2 x 0,3ohmi la care se adauga o rezistenta de 0,27ohmi folosita la detectia scurtcircuitelor, deci 0,87ohmi.
Daca ne dorim ca tensiunea de la sine sa nu coboare sub cei 14V stabiliti de NMRA, atunci caderea de tensiune pe etajul final este de maxim 2V. La o rezistenta totala de 0,87ohmi rezulta un curent consumat de maxim 2,3A - suficient pt. 3-4 garnituri iluminate care circula simultan.
In concluzie: stabilizarea tensiunii la 16V si limitarea curentului consumat la maxim 2A asigura o tensiune DCC in limitele standardului (14-16V). Cum majoritatea dintre noi nu rulam mai mult de 4 trenuri simultan, mai avem nevoie doar de o sursa stabilizata de 16V.
In cazul in care pe diorama "alearga" mai mult de 4 garnituri simultan, se recomanda divizarea ei in districte izolate electric fiecare alimentat de un booster separat, in locul folosirii unui booster unic de putere mai mare.