costel2007 a spus:
As vrea sa stiu ce fel de centrala digitala folosesti si mai ales ce tensiune si putere ofera adaptorul sau transformatorul de priza...
Asta pt ca am remarcat ca (dupa cum spunea si gagamendon) temperatura decodorului este influentata puternic de tensiunea DCC de la sine.
Provocat de discutiile de aici si intrigat de tensiunea DCC mare oferita de combinatia T3+ Digi1 (22,5V) am facut un experiment: am inserat intre T3 si Digi1 un stabilizator de tensiune realizat cu LM350 ce ofera 17V (16,9V).
Surpriza: la viteza minima decodoarele tot se incalzesc mai puternic decat la viteze medii-mari dar in nici un caz nu mai sunt fierbinti :!:
Caderea de tensiune pe Digi1 este foarte mica si fara nici un consumator am o tensiune DCC la sine de 16,8V. Cu 3 locomotive la viteza maxima (120km/H0) si cu farurile aprinse (cam 1,5A consum) tensiunea scade cu doar 0,3 V spre deosebire de situatia fara stabilizator cand aveam o scadere a tensiunii de 1,2 V.
Noua tensiune pare sa fie si pe placul beculetelor din locomotive care primesc acum o tensiune de 16,05V (deci cam 0,75V cad in decodor pe punte + tranzistor comanda)
Tensiunea de 16,8V este buna si pentru iluminarea vagoanelor: dupa puntea interna se obtine o tensiune DC de 15,5V care poate alimenta un circuit serie de 4 leduri albe superluminoase cu o rezistenta de balast de 820 ohmi (deci un consum de numai 5mA per vagon)