Suceava - Gara Burdujeni

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Catalin,

Banuiam ca sunt caramizi de Ciurea dar nu am vrut sa ma avant ca sa nu cad in greseala.
Am invatat sa fiu mai ponderat in afirmatii daca nu stapanesc informatia.

Legat de reprezentarea garii tocmai de aceea am spus ca incercam sa facem cum a fost sau aproape.
Nu mai vorbesc de detaliile din tabla de la streasina si traforurile dintre stalpi care sunt adevarate opere de arta.
Hartia suporta si pe desen este mult mai usor de reprezentat dar la scara sigur nu o sa fie asa de usor.

Norocul este ca nu o sa lucreze un singur om la acest proiect.

Legat de "balastarea" cu pamant poate ne poti da mai multe detalii.
 
Buna Dorel,

balastarea se facea cu pamant argilos si patul de balast era 3,5m. Astazi se lucreaza pe pat de balast de 5m, insa nevoile acelor vremi erau altele...
Inaltimea patului de balast era de 0.5m. Tasarea se facea cu maiasi si mecanic prin faptul ca transportul pamantului se facea pe patul de balast deja asezat de rotile carutelor lipovenilor care duceau balastul mai departe.

Linia era asezata pe traverse de fag (semirotund). Sina cu care a fost construita incinta statiei Burdujeni a fost de tip 32 (sina de 7 metrii) pentru linie curenta, sina de 17 (5.5m) sina de garare. Macazele erau construite in Austria (la "Resitza" sau Resita cum se numeste astazi).

Peroanele erau din granit de cariera (patrate de 20/20). Stalpii de iluminat cu gaz (ulterior adaptate la cele electrice) sunt opera de arta si in cazul Burdujeni sunt unice. In celelate statii s-a folosit tipul standard CFR care se mai gaseste si astazi uitat prin cateva statii sau pe unele strazi din Bucuresti.
La liniile de garare cararea dintre linii era intretinuta cu cenusa recuperata de la locomotive (vechi obicei CFR) motiv pentru care aveau o tenta rosiatica.

Instalatia de centralizare si semnalizare a fost pana in timpul ww1 de tip Siemens-Halske. Detalii despre ea la cerere ca e mult de scris.

Da, Burdujeniul este construita exclusiv din caramizi de Ciurea. Este una din cele mai mari comenzi pe care fabrica a primit-o de la CFR. Aproape 2 milioane.

Gari monumentale in Vechiul Regat din caramida de Ciurea au fost multe. O alta gara superba este vechiul model aplicat identic in Vaslui, Marasesti si Zimnicea. Nici una din aceste gari nu mai exista in forma originala.
 
Salutare,

Eu prea curand nu am sa ajung la Suceava.Si cred ca pana in Decembrie nu aveti rabdare.

Tudor,
ai grija la CFR-isti si Politisti.La ei nu conteaza ca esti pasionat,daca te vede ca masori gara esti terorist,hot,etc

Sunt patit.
 
Gam3 a spus:
Salutare,

Eu prea curand nu am sa ajung la Suceava.Si cred ca pana in Decembrie nu aveti rabdare.

Tudor,
ai grija la CFR-isti si Politisti.La ei nu conteaza ca esti pasionat,daca te vede ca masori gara esti terorist,hot,etc

Sunt patit.

Rabdare avem ca nu ne goneste nimeni din spate.

Tudor, masori cu pasul, pas dupa pas si inmultesti cu lungimea pantofului.
Daca pui ruleta este posibil sa ai probleme
 
Nimic nou cu gara Burdujeni?

<r>Baieti nu stiu probabil ca voi ati vazut imaginea asta dar eu nu am dat peste ea pe aici. Asa ca daca credeti ca este de folos (de exemplu comparare distanta intre stalpi cu lungimea vagoanelor in special cele de la linia a doua, pe care probabil ca voi le recunoasteti de care sunt) bine, daca nu ... sau daca a mai fost postata nu dati ... ca nu mai fac <E>:-|</E> <br/>
<URL url="http://i257.photobucket.com/albums/hh201/zaietz74/Gara_Burdujeni.jpg"><s></s><IMG src="http://i257.photobucket.com/albums/hh201/zaietz74/th_Gara_Burdujeni.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>
 
nu a mai fost postata. multam frumos. dar, rugaminte: daca o ai la o rezolutie mai buna, schimba si tu te rog rezolutia si bag-o la maxim cit te lasa photobucket. a! si se spune 'nu dadeati', nu 'nu dati' :D
 
Scuzati intarzierea dar nu mai primeam mail-luri cu notificari :mad:
Gam3 multumesc pentru avertizare.Nu stiu exact cand voi mai ajunge pe la Suceava,dar cred(nu sunt sigur) ca am sa am un drum in aceasta vacanta din februarie de care beneficiez ca elev :D .Deci ce ati vrea sa masor,pozat,filmat in caz ca ajung? :D
 
Baieti,

Abia acum am vazut si eu ce incercati voi sa faceti aici! Interesant!

O sugestie apropo de masuratori la fata locului:

Masuratul cu pasul este totusi o chestie foarte aproximativa. In schimb gara este facuta tot din caramida aparenta, ceea ce e un ajutor nesperat pentru un modelist.

Trebuie doar verificata dimensiunea caramizii, dar mira-m-as sa fie altfel decat 7 x 14 x 28 cm cat era standardul in perioada respectiva. Atentie mare, astea sunt dimensiunile "standard" si inseamna cat rezulta din caramida in caramida INCLUSIV grosimile de mortar dintre ele. Deci caramida in sine e un pic mai mica, iar adaugand si un rost de mortar de 7 mm pe toate laturile ar trebui sa iasa dimensiunile sus-amintite. De asemenea, caramida era arsa si prin ardere dimensiunile se modifica, deci uneori exista variatii dimensionale intre caramizi din loturi diferite, insa cam atata ar fi trebuit sa fie media.

Deci in loc sa faci "mersul piticului" pe acolo si sa te ia "oamenii vigilenti" la ochi, tot ce trebuie sa faci este sa-ti iei cu tine un carnetel in care sa-ti notezi numarul de caramizilor intregi si a jumatatilor care intra in fiecare element pe orizontala (stalp, portiunea dintre stalp si usa, etc. Deci nu trebuie decat sa-ti deschizi carnetelul si sa te uiti cu multa atentie numarand, ca sa nu pierzi sirul. Eventual fa-ti o schita cu modul cum sunt asezate caramizile, sa nu uiti.

Iar daca vreun om vigilent te ia la ochi, zici ca esti poet si tocmai ti-a venit inspiratia, ce, n-are voie omul sa-si noteze ce vrea in carnetelul propriu? Odata ce avem o dimensiune clara, totul rezulta din poza postata mai sus fara probleme! Multa bafta!

Later edit: intre timp am studiat si eu poza cu detaliul de usa de acces, si cred ca dimensiunea de 6 m intre stalpi este destul de rezonabila, poate un pic subestimata. Se si vede pe fotografie, prin comparatie cu inaltimea copilului si a mamei lui.

Eu as calcula altfel: Stalpul acela din stanga are 5 randuri de caramizi asezate pe lat, ceea ce inseamna 5x14=70 cm. Inseamna o eroare de 70/66.6 = 105%, care transpusa in latimea dintre stalpi, devine 6.30 m. Voila!
 
Salutare tuturor.Azi dimineata am avut ocazia sa masor in gara Burdujeni distanta dintre stalpii copertinei.Din pacate am masurat in fuga cu pasii.Politia de Transp. era pe peron si se uita cam urat la mine,caci nu mai vazuse pana acum pe cineva care sa coboare din tren numai sa se "plimbe"pe peron :roll: .Asa ca rezultatul:

 
De la stalp la stalp.Nu am putut sa mosar de la ax la ax ca imi pleca trenu daca mai stateam mult :D