Hello… Buna… Hallo…
I wanted to ask how the situation is for scale N in Romania. There are a few people who build modules or diorama. Have you already agreed on a standard?
I have decided to use FREMO modules. I know there are different norms. But FREMO modules are designed for the flexible design (symmetrical) and the possibility to shape the landscape (40cm width). There are groups in many countries. The Bulgarians also build according to FREMO standard. If you use a different standard, then you can still use adapter.
But it is more important to know who is building in N at all. There are already groups, or only individual persons. What is the interest? How many make scale N? How can we promote N in Romania? How is the situation?
Am vrut să întreb cum este situația pentru scara N din România. Există câțiva oameni care construiesc module sau diorame. Ați fost de acord deja cu un standard?
Am decis să folosesc modulele FREMO. Știu că există norme diferite. Modulele FREMO sunt proiectate pentru designul flexibil (simetric) și posibilitatea de a modela peisajul (lățimea de 40 cm). În multe țări există grupuri. Bulgarii construiesc, de asemenea, conform standardului FREMO. Dacă utilizați un standard diferit, puteți utiliza în continuare adaptorul.
Dar este mai important să știți cine construiește în N deloc. Există deja grupuri sau numai persoane individuale. Care este interesul? Cât de mulți fac scara N? Cum putem promova N în România? Cum este situația?
Ich wollte mal nachfragen, wie die Situation für Maßstab N in Rumänien ist. Gibt es ein paar Leute, die Module oder Anlagen bauen. Habt ihr euch schon auf einen Standard geeinigt?
Ich habe mich für FREMO-Module entschieden. Ich weiß, es gibt verschiedene Normen. Aber FREMO-Module sind für den flexiblen Aufbau angelegt (symmetrisch) und die Möglich etwas an der Landschaft zu gestalten (40cm Breite). Dabei gibt es Gruppen in vielen Ländern. Die Bulgaren bauen auch nach FREMO-Norm. Wenn man doch eine andere Norm nutz, dann kann man noch Adapter benutzen.
Aber wichtiger ist ja erst mal zu wissen, wer überhaupt in N baut. Gibt es schon Gruppen, oder nur einzelne Personen. Wie sieht das Interesse aus? Wie viele sind wir? Wie können wir N in Rumänien fördern? Wie ist die Situation?
Salut
Frank