Sfaturi cumparare Fleischmann 936981

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
9
Buna ziua tuturor,

revin cu o mica (mare?) intrebare despre o (eventuala) achizitie.
Cum nu prea am loc in casa, am ajuns la concluzia ca un sistem N mi s-ar potrivi mai bine decat H0. Si de cand am ajuns la concluzie pana saptamana trecuta, cu concluzia am ramas.
Acum cateva zile insa, am vazut intr-un magazin din zona numitul start-set de la Fleischmann - 936981 (in cutie arata ca aici), la un pret nici prea prea, nici foarte foarte.
Intrebarea mea de incepator perpetuu - voi v-ati lua asa ceva, tinand cont ca e un model vechi de 3 ani si nu-l mai suporta nimeni (eventual in afara de Uhlenbrock)?
Tinand cont ca e DCC, eu unul nu vad prea mari probleme (eventual la o ulterioara combinare cu calculatorul, ca pentru locoNet n-am gasit prea multe module DiY), da' cum experienta mea cam la fel de "elevata" ca genunchiul broastei, ma gandeam sa mai intreb si de alte pareri.
Altfel, vazand cu cat se vinde pe ebay, incep sa cred ca oricum merita.

Multumesc celor care imi raspund si celor care nu-mi raspund da' nu ma injura pentru intrebari aiurea :)

PS Eu am cautat sectiunea de incepatori cu intrebari mai dubioase, da' alta sectiune mai buna decat asta nu mi s-a parut a fi. Daca am gresit, rog un moderator sa ma mute. Merci
 
Eu sunt fan Fleischmann, dar numai pentru locomotive cu abur si material rulant cat mai vechi. De fapt colectionez locomotive si vagoane din anii 1945-1970 (mai vechi nu-mi pot permite iar mai noi n-are nici un farmec) si singurul producator mai tare ca Fleischmann este doar Trix (poate pe ici pe colo Marklin).
Din pacate Trix necesita sine inalte cu trei linii.

Este foarte bine sa hotarasti scara inainte de a incepe o colectie. N este OK pentru spatiu ocupat. Atat N(1:148 pana la 1:160 cu ecartament de 9mm), HO(1:87 ecartament 16.5mm) sufera putin de lipsa de detalii. On30 (1:48 cu ecartament de 16.5mm) sau Oe (1:40 cu ecartament de 16.5mm) sunt mult mai interesante pentru cel care doreste sa-si construiasca vagoanele in loc sa le cumpere.

Eu votez pentru Fleischmann! Daca locuiesti in Germania, Ebay este o sursa verificata pentru trenulete. Oferta din Germania este cea mai diversificata din Europa iar preturile sunt cele mai bune. Cu rabdare cumperi un set echivalent la jumatate de pret. Si bineinteles votez doar pentru locomotive cu abur.
;-)
 
Salut Liviu,

De la bun inceput trebuie sa-ti spun ca eu sunt interesat tot de scara N, insa numai de analogic, deci nu stiu ce sa-ti spun despre digitalul de acum trei ani si compatibilitatile sale cu modelele recente.

Totusi, pot sa-ti spun ca din pacate Fleischmann are o politica pacatoasa in privinta start-seturilor prin faptul ca "taie colturile" si pune in aceste cutii modele incomplete/simplificate. Desigur, cand spun "modele incomplete" ma refer aici la detalii, inscriptionari, coloritul unor piese marunte etc; functionalitatea modelelor ramane neschimbata si probabil ca din punctul acesta de vedere digitalul din start-setul respectiv este la fel de bun ca si orice alt model Fleischmann de acum trei ani.

Un start-set are avantajul ca te poti "juca" imediat cu trenul respectiv, ceea ce nu-i un avantaj de lepadat pentru cine vrea sa-l vada evoluand pe masa din sufragerie.

Fiind la scara N, te sfatuiesc calduros sa rezisti tentatiei de a-l pune pe jos prin camera de zi oricat de curat ti s-ar parea: dupa ce-l rulezi, vei lua o lupa, vei intoarce locomotiva cu rotile in sus si vei descoperi de ce.

Totusi, daca intentionezi ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat sa-ti construiesti o diorama, te sfatuiesc sa rezisti tentatiei unui start set si sa-ti compui propria garnitura achizitionand separat locomotiva si vagoanele dorite, apoi centrala digitala, unde ai chiar aici pe forum "specialisti"ai etapei care te pot lamuri cu ce se mananca.

Iar in materie de linii, eu unul iti recomand cu multa caldura liniile Peco la scara N, care, in ciuda oricarui patriotism local depasesc cu mult ca finete orice firma germana, fie ca ea se cheama Fleischmann, Minitrix, Roco sau Arnold.

Daca totusi persisti in ideea unui start-set (pe care, iti spun de pe acum, peste vreo trei ani vei ajunge sa-l vinzi, probabil in pierdere) incearca mai degraba un start-set Minitrix, care au bunul obicei de a nu taia colturile asa cum face Fleischmann si pun in cutiile lor de start-set produse de aceeasi calitate ca si cele pe care le comercializeaza separat.

Bafta!
 
Mama ce prompti ati fost. :confused: :aplauze:
Multumesc de raspunsuri, sunt interesante si pertinente. Din pacate (si sper sa nu fiu nepoliticos cu afirmatia urmatoare - imi cer scuze deja daca asa suna), nu mi se potrivesc.
Pe de o parte, nu am deloc stofa/ mai am cale lunga pana la fineturi de colectionar. Pana acum cel mai tare m-au interesat aspectele tehnice (motoare, actionari de macazuri, comanda digitala).
Pe de alta parte, mai posed si un copil de 7 ani care o sa vrea sa se joace cu trenuletul (nu le tranteste intentionat :) ), asa ca detaliile constructive nu sunt chiar asa importante pentru mine (cu cat mai fine, cu atat mai fragile). Inca mi se pare mai important sa mearga bine.
Referitor la facut setul din bucati... nu mai seamana a cadou de ziua mea. Ma rog, ar putea fi cadourile mele multi ani de acum incolo, da' parca e pacat. :D Setul din titlu mi-a placut ca nu e facut numai dintr-un oval, are si niste macazuri. :D
Asa ca de-aia intrebarea era oarecum tehnica - merita sa-mi iau o centrala profi-boss (cu posibilitati de interconectare la o retea LocoNet), sau mai bine nu?
Multumesc inca o data pentru pareri si imi cer inca o data scuze de modul "abrupt" in care v-am "refuzat" ideile.
 
victorian a spus:
Salut Liviu,

Daca totusi persisti in ideea unui start-set (pe care, iti spun de pe acum, peste vreo trei ani vei ajunge sa-l vinzi, probabil in pierdere) incearca mai degraba un start-set Minitrix,

Bafta!

http://www.ebay.de/itm/Minitrix-11087-Zugset-Glaskasten-K-Bay-Sts-B-OVP-TOP-/260843214977?pt=DE_Modellbau_Modelleisenbahnen&hash=item3cbb779881ht_1277wt_932
 
@melc: merci, da' ce-mi arati tu de la e-bay e "numai" o garnitura. Sau nu vad eu bine?
 
Da, Melc, Glaskasten cu trei vagoane K Bay Sts B e o garnitura interesanta, din pacate insa exista doua probleme majore aici: Intai de toate, parca mi se pare putin cam scump (o locomotiva identica am cumparat second-hand de la Nürnberg acum trei ani cu numai 80 de euro, iar vagoanele n-ar costa mai mult de 12 -15 euro bucata).

In al doilea rand, Glaskasten e aproape cea mai mica locomotiva existenta (mai mic este doar Köf-ul de la Arnold si eventual Adler/Saxonia Minitrix, insa ultimele doua nu se pun fiindca locomotivele sunt dummy iar motorul e in primul vagon).

N-ar trebui sa aiba prea mare importanta marimea, insa sunt analogice si daca Liviu vrea digital, o sa-si cam dea doctoratul sa bage un decodor in locomotiva aceea. Nu ca nu s-ar putea, s-a mai facut asa ceva, i s-au pus chiar si faruri cu led-uri (modelul de baza nu are deloc lumini) insa parca n-ar fi chiar o treaba de incepator.

Liviu, sugestia mea in continuare este sa rezisti tentatiei de a cumpara rapid orice, studiaza piata si vezi catre ce te indeamna inima. Prezenta prichindelului de 7 ani este un argument important IMPOTRIVA scarii N. Ai sa vezi ca modelele sunt extrem de mici si uneori fragile, sunt obiecte de colectie, nu jucarii pentru un copil de asemenea varsta. Sau cumpara un start-set cu riscul de a-l vedea stricat, doar ca sa se joace cel mic. Dar atunci, nu vad de ce te-ai complica sa treci direct la digital. Pentru o singura locomotiva pe un oval de sine, e arhi-suficient un analogic si exista start-seturi analogice pe E-bay sau mai vechi, in magazine, la preturi cat se poate de civilizate. Personal am re-inceput (dupa o pauza de vreo 25 de ani) cu un start-set Fleischmann 9326, care reuneste o locomotiva BR80 epoca III si trei vagoane epoca II. Numai ca locomotiva are ambielajul simplificat, iar vagoanelor le lipsesc o serie de detalii marunte. Pentru un copil sunt perfecte. Pentru un colectionar, dupa ce incepe sa-si dea seama cu ce se mananca, mai putin.
 
E, copilu' l-am bagat si eu in fata pe post de argument, da' "instalatia" N o sa fie pentru mine. :D Copiii daca vor, sa se joace cu trenuletele H0 :D (or sa scape ei si la trenuletele mele, da' o sa incerc sa-i supraveghez).
Ideea e ca daca n-o comit acum, am senzatia ca o sa renunt de tot. Asa ca daca nu apare nici un post de genul "mama ce idee xyz sa-ti iei profi-boss pentru ca uvw", maine probabil voi cumpara setul.
Acum sa zic si pretul, ca poate conteaza si asta - dupa ceva negocieri cu vanzatorul am ajuns la 250 euro.
 
Este doar o parere. Daca te-ai hotarat la ce scara sa pornesti,dupa aceea te bazezi pe o anumita epoca,mergi pe acei producatori care iti da tote motivele sa demarezi mai departe( studiezi preturile si calitatea produselor) ,apoi le analizezi analog/digital si ajungi intr-un final la un rezultat.Pe scara N gaseti multe piesei nteresante si cu detalii deosebite ( intradevar nu se compar cu cele de pe HO) dar au ceva deosebit si cand vine vorba de spatiu....Multa bafta.
 
start-setul fiind de acum 3 ani nu strica deloc "relatia" intre decodor si alte centrale digitale.adica se "pupa" cu toate ca doar e in DCC.
eu am decodoare DCC Fleischmann (Unhlenbrock) de vreo 4-5 ani, programate cu lokmouse2,bibilite cu MMouse de la Roco si se inteleg bine.deci unde e DCC tre´ sa mearga cu mai toate.

daca vrei sa incepi,trebuie sa incepi de undeva.ca mai tarziu te "rafinezi" si vrei o epoca anume si anumit tip de material,asta e alta mancare de peste .important e sa incepi,sa le vezi "curgand" pe sine :p
 
Multumesc de raspunsuri!
Cum la cumparaturi ma duc dupa serviciu, mai am timp ~8 ore sa ma razgandesc. Asa ca daca, de exemplu, cei care comercializeaza sisteme au ceva de "reprosat" ideii mele, (vorba filemelor americane cu nunti) s-o zica acum, cat se mai poate. :D
 
LiviuM a spus:
Multumesc de raspunsuri!
Cum la cumparaturi ma duc dupa serviciu, mai am timp ~8 ore sa ma razgandesc. Asa ca daca, de exemplu, cei care comercializeaza sisteme au ceva de "reprosat" ideii mele, (vorba filemelor americane cu nunti) s-o zica acum, cat se mai poate. :D

Pai nu conteaza ce zic altii. Important e sa-ti duci ideea pana la capat. Eu am inteles cum vine, zici ca trebuie sa se joace copilul si cu ocazia asta se joaca si copilul din tine... :)
 
Conteaza ce zic altii la partea tehnica, nu "artistica". "Artistul" din mine e multumit usor. Cum pe parte tehnica nimeni nu zice nimic de rau...
Si de data asta chiar e pentru mine, ca mi-l fac cadou de ziua mea.
Copiii au (avem :D) deja un set H0 facut din bucati si bucatele (un start-kit analog digitalizat de mine, locomotive si vagoane de pe e-bay), de care nu ma doare (prea tare) daca ia trante.
 
N Rulez ! :D O sa intelegi de ce ! Mai ales daca cumperi produse noi care inglobeaza ultimele tehnologii ! DCC , motoare in 5 poli, leduri , detalii maxime !! Si inca ceva, daca te bagi sa iti iei ceva din bucati iti recomand cu mare caldura sinele Peco CODE 55 . Ai sa ramai masca de finetea lor.
 
Merci de sfat, ca eu sper sa nu raman la ovalul din kit (de-aia ma si intereseaza N-ul, ca sper sa reusesc sa fac ceva mai mult decat ovalul pe care il am deja la H0 si care e maximul in spatiul disponibil).
Sa vad daca gasesc peco de-alea prin zona, ca mie-mi place sa pun mana pe ele inainte sa cumpar. :D
 
Atentie ce-l sfatuiti pe om si sa nu va lasati dus de val :)
Ii recomandati PECO 55 insa nu stiu daca materialul rulant din start-set are RP25. Poate cineva mai avansat ca mine sa verifice ce tip de osii are acest start set.
Evident ca tendinta celor pasionati de N este sa recoamande code 55 pentru un plus de realism comparativ cu code 80, dar in aceste conditii recomandatii material rulant fara pizza-cutters.

Sogard_2003, incerca sa analizezi Atlas code 55 vs Peco code 55. Mai ales la macaze si traverse... Astept dupa o parere.
 
OK, s-a comis. Primele "impresii" dupa cateva teste la vanzator:
- imi place, da' ar fi fost si culmea sa nu.
- nu are leduri in locomotiva, ci doar becuri. Mai mult, lumineaza "doar in fata". Nu-i nimic, am motive de bricolat (dupa ce se mai "invecheste" si o sa am curaj s-o desfac).
- vagonul "de control" (habar n-am cum sa-i zic, e ala din "capatul celelalt") are lumini albe/rosii in functie de directie. Haios e ca sunt mecanice: in functie de directia de deplasare se aprind luminile chiar daca nu are locomotiva/nu primieste nici o comanda de la controller. Inca ma mai gandesc daca e de bine sau nu.
 
catalin a spus:
Sogard_2003, incerca sa analizezi Atlas code 55 vs Peco code 55. Mai ales la macaze si traverse... Astept dupa o parere.

Catalin eu mi-am cuparat foarte recent code 55 Peco, din fericire pentru mine materialul rulant pe care il detin este recent construit deci buzele bandajelor sunt mai mici. Nu am avut insa ocazia sa imi cumpar si sa studiez code 55 de la Atlas. Cred ca tu ai avut problema cu generatia mai veche de modele la care din fericire se pot schimba cu usurinta osiile cu unele noi.

Colegul nostru de forum cristi_m poate sa confirme despre noile roti , mai precis despre calitatea si geometria cu totul altfel a rotilor de schimb pe care le detine. Mai doresc sa subliniez faptul ca se gasesc roti pentru absolut orice model de N produs vreodata de marile firme.

Evident , nu in ultimul rand o sa apara discutia despre preturi care sunt cum sunt si situatia financiara este asa cum este :lol: nu pot decat sa zic ca depinde pana la urma de portofelul fiecaruia pana unde vrea sa ajunga cu detaliile.
 
Am uitat sa spun ca din pacate tot timpul uit linkul magazinului de unde a cumparat cristi_m acele roti. Stiu ca si Victorian a adus odata vorba despre acel magazin. Ii rog pe unul din ei sa imi readuca aminte linkul :D .