Semaforizari CFR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Arata super, cel putin poza aia din profil e de milioane. Uite ca nu e nevoie sa maschezi firele, ca mai bine arata asa, de zici ca-i realitate.
Dar ca sa nu scapi asa de usor, 2 intrebari:
1. leduri de 3mm ?
2. pentru ce este focarul alb cel mai de jos ? stiu ca alb lunar pentru manevra ar fi in grupa de 2 sub cel galben (daca este cazul sa functioneze); imi aduc aminte bine cand zic ca este pentru semafoare (de fapt semnale) defecte sau cazul in care tot sistemul de semnalizare e pus pe butuci ?
 
daca tot mi-ai deschis pofta de discutii de semnalizare (stiu, obsesia mea :D), din cate imi aduc aminte si semnalul de parcurs cu 3 focuri (nu bag mana in foc ca si in BLA) are la fel semnal de chemare; ma gandeam si eu sa-mi fac nebunie de semnalizare (probabil o sa ma dau destul cu capul de pereti cand va fi vorba de logica si algoritmul de semnalizare) si ma gandeam initial sa scap de semnalul de chemare; dar sincer dupa ce am vazut cum ti-a iesit tie, deja nu mai sunt atat de sigur, mai ales ca ar putea arata interesanta inclusiv situatia cand s-a bulit toata instalatia de semnalizare pe diorama si atunci toate semafoarele trec in 'chemare'; de fapt ma cam bate gandul sa fac un circuit de comandat semafoare (nu stiu momentan daca dcc sau ceva protocol ad-labam), dar daca la programare m-as cam descurca eu citind documentatie, in schimb la electronica sunt cam bata (acuma de abia inteleg de ce-mi ziceau unii ca o sa-ti para rau de cursul de dce & friends)
 
Salut tuturor,

Felicitari Ex pentru realizare si pentru initiativa de a deschide acest topic. Intru si eu in vorba deorece subiectul este foarte drag sufletului meu.
Mai intai, va prezint si eu cateva modele de semafoare pe care le-am realizat acum ceva timp cu leduri de 3 mm. Ele sunt toate montate pe o placa de test (asa au ramas si acum) pentru ca deocamdata nu am altundeva sa le pun. In cutia gri de la baza semaforului am inclus si generatoare de curent constant pentru ca led-ul sa ramana aprins la fel chiar la variatii ale tensiunii de aliementare. Mai am o varianta a acestor semafoare cu parasolare lungi - am renuntat la ele pentru ca, desi asa ar fi corecte, culoarea semaforului nu se mai observa de loc pe o macheta. Trebuie sa te apleci la nivelul "mecanicului de locomotiva" ca sa le vezi.Semafoarele sunt realizate din alama si tabla cositorita (mai tineti minte cutiile de ness Amigo?) si vopsite (cam prost) cu pensula.
Intre timp mi-am cumparat cateva seturi de leduri de 1.8 mm apoi si cateva seturi de leduri SMD in diferite capsule. Asa ca va urma o varianta imbunatatita.
Mai ales ca intre timp mi-am cumparat si un aerograf...
 
macleod a spus:
dar daca la programare m-as cam descurca eu citind documentatie, in schimb la electronica sunt cam bata (acuma de abia inteleg de ce-mi ziceau unii ca o sa-ti para rau de cursul de dce & friends)

Salut macleod,

ca sa zic asa la programare ...eu ii las pe altii mai cababili, dar de vreo 25 ani (se implinesc cu precizie in vara, cand avem intalnirea cu pricina) am meseria asta legata de DCE. Daca pot fi de folos ...cu cea mai mare placere.
 
voi mai reveni atunci cand se va reglementa situatia, si subiectele unui topic se vor respecta, ca pentru aia este nume de topic.
 
Ex a spus:
voi mai reveni atunci cand se va reglementa situatia, si subiectele unui topic se vor respecta, ca pentru aia este nume de topic.
Salut Ex,

Am vazut ca ieri te-ai suparat pentru faptul ca am postat si eu cateva poze in topicul deschis de tine. Esti bun sa ma lamuresti ce anume nu am respectat legat de titlul topicului: "semaforizari CFR"? Modelele pe care le-am expus sunt modele la scara, cu anumite compromisuri pe care eu le-am gasit rezonabile, ale unor semnale CFR. Daca nu iti plac, te rog frumos sa le critici. De aceea suntem intr-un forum (loc public prin definitie). Daca doresti sa expui doar propriile realizari, nu te supara, dar locul potrivit este un site personal sau un blog. Nu un forum!
Rog respectuos moderatorul forumului sa stearga imaginile postate de mine sau sa le mute daca i se pare ca am incalcat vreo regula a forumului. Pe Ex il asigur ca este ultima mea interventie in acest topic.
 
anghelson, cum ai realizat scă’rile semafoarelor? Ce fel de sârm㒠ai folosit şi cum ai lipit treptele? Arat㒠foarte bine. Am fă’cut şi eu mai multe semafoare funcţionale, oarecum asemă’nă’toare dar nu am realizat şi scă’rile din lips㒠de idei în acest domeniu.
 
DORIN a spus:
anghelson, cum ai realizat scă’rile semafoarelor?

Scarile de la semafoare le-am facut intr-un mod destul de migalos si nepractic. Pentru fiecare scara am folosit cate 2 agrafe de birou din sirma din aliaj de cupru pe care le-am indreptat cu atentie (pentru balustrade) si fir de cupru de la un cablu telefonic mai vechi (pentru trepte).
Dupa ce le-am taiat la dimensiuni, le-am lipit cu cositor folosind o placa ajutatoare realizata dintr-un cablaj mai vechi. Marea problema consta in faptul ca lipirea fiecarei trepte trebuie facuta extrem de precis si rapid, pentru ca altfel se pot dezlipi cele deja lipite. Eu mai am inca pasta decapanta veche (de pe vremuri) si s-a dovedit ca este cea mai buna in astfel de scopuri fiindca reuseste sa disipe foarte bine caldura de la letcon.
In final (dupa lipirea tuturor treptelor) scaritele au fost slefuite pentru a indeparta excesul de cositor. Daca va intereseaza, va pot oferi cateva scarite deja facute, pe care le-am pastrat in cutia cu "de toate"

Interesant este ca de putin timp am reluat acest proiect si voi putea sa va prezint in curand o noua generatie de semafoare, de data asta realizate din alama fotodecupata. In afara de detaliile mai precise si mai bine redate la scara, am schimbat si led-urile care acum sunt cu lipire pe suprafata si diametru de numai 2,3 mm. Dar nu vreau sa anticipez prea mult.
 
Semnale luminoase CFR

<t>Semnalele luminoase CFR (cu doua trepte de viteza adica Vs = viteza stabilita - pentru circulatia trenurilor conform livretului de mers sau a mentiunilor din "ordinul de circulatie" si respectiv Vr= viteza redusa adica viteza de circulatie in abatere respectiv 30 km/h daca nu este dispusa o alta viteza prin indicatoare) deci aceste semnale luminoase arata foarte bine drept pentru care nu pot decat sa te felicit....insa...<br/>
Insa din punct de vedere instructional (conform Regulamentului de semnalizare nr.004 in vigoare la CFR) doar semnalul luminos din mijloc adica al treilea este cel mai aproape de corectitudine si este echivalentul semnalului luminos de intrare sau iesire/parcurs (mai putea fi dotat si cu semnal luminos de chemare sau indicatia iesirii trenului pe firul din stanga...pentru linii dubla cu B.L.A banalizat) dar acesta este corect sa zicem.<br/>
Primul si al 5-lea este incorect....nu exista semnal luminos cu doua indicatii care sa aibe lumina "verde" si dodate cu reperul alb/rosu - exista doar semnale luminoase cu doua indicatii respectiv albastru (interzice miscarile de manevra) si "rosu" care dublat de indicatorul "placuta dreptunghiulara alb/rosu - arata ca acest fel de semnale nu poate fi depasit atunci cand arata lumina "rosie" doar in anumite conditii reglementate de instructii- respectiv Regulamentul 005 "Miscare".<br/>
Semnalul luminos al 2-lea si al 4-lea arata exact ca si un semnal de trecere al blocului de linie automat (B.L.A) cu observatia ca reperul dreptulghiular la aceste semnale luminoase este "o placa dreptunghiulara alba" deci nu alb/rosu asa cum l-ai creat tu....<br/>
In speranta ca observatiile mele nu au deranjat si ca acestea au fost "constructive"....va salut cu respect !</t>
 
Primul si al 5-lea este incorect....nu exista semnal luminos cu doua indicatii care sa aibe lumina "verde" si dodate cu reperul alb/rosu - exista doar semnale luminoase cu doua indicatii respectiv albastru (interzice miscarile de manevra)
Vezi din graba am gresit ....era vorba de alb lunar - "manevra permisa dincolo de semnal" si rosu cu observatiile dinainte...
Cu scuzele de rigoare....
 
@big_boy: eu din ce-mi aduc aminte semnalul de manevra e alb-albastru, alb pentru permite si albastru pentru stai pe loc; alb-rosu nu cred ca le place la rapidisti-trenulisti, ca sunt culorile echipei adverse :D (pacat ca nu exista si semafor rosu-albastru)
 
Re: Semnale luminoase CFR

<r><QUOTE author="Big_boy"><s>
Big_boy a spus:
</s> Primul si al 5-lea este incorect....<br/>
In speranta ca observatiile mele nu au deranjat si ca acestea au fost "constructive"....va salut cu respect !<e>
</e></QUOTE>

Sunt intru-totul de acord si nici vorba sa ma deranjeze asemenea observatii. Aceste semnale sunt manufacturate acum mai multi ani, si ma gandeam eu la vremea aceea ca le voi putea include in sistemul meu de comanda analogic. Asemenea semnale simple (care nu au echivalent real) cu numai doua leduri, ar fi fost foarte simplu de comandat in logica de automatizare.<br/>
<br/>
Modelul pe care o sa-l prezint in curand este corect si din acest punct de vedere, adica va avea lumini alb si albastru. Ma gandesc chiar si la un semafor pitic, tot pentru manevra. In fine, planuri sunt multe...</r>
 
Mulţumesc pentru ră’spunsul prompt. Privind scarile, m-am gândit c㒠e posibil s㒠le fi fă’cut prin lipire dar credeam c㒠e vorba de o lipire cu vreo soluţie mai bună’, de calitate.... Cositorirea e întradevă’r o munc㒠prea migă’loasă’. Nu m㒠aşteptam s㒠existe o persoan㒠care s㒠persevereze atâta într-o munc㒠aşa de migă’loasă’.... Poate pentru un semafor, da - dar pentru atâtea,...plus scă’rile ră’mase..... Asta da ră’bdare (asta cred c㒠e ră’bdarea de machetist!).
Big_boy, foarte bune observaţiile tale. Åži foarte utile. Poate ar fi folositor şi util s㒠se posteze aici scheme, desene sau fotografii cu semafoarele legale şi corecte acceptate la calea ferat㒠în România, precum şi explicaţiile de rigoare. Pentru mine sigur ar fi folositor....
 
@macleod
@big_boy: eu din ce-mi aduc aminte semnalul de manevra e alb-albastru
Nu chiar :-? ,
Ai incredere in mine....lucrez in domeniu...8)
Daca ai curiozitatea te rog cauta in Regulamentul de semnalizare nr.004 Sectiunea 6 , art.189 - "Semnalul de iesire cu doua indicatii" si ai sa vezi ca am dreptate...acesta are culorile rosu/ alb-lunar si reperul dreptunghiular de culoare alba cu dunga rosie...
 
Multumesc Cristian-horea. Foarte bine ai fă’cut c㒠ai pus acest link. E de mare ajutor pentru cei care nu sunt aşa de bine familiarizaţi cu semnalizarea CFR. O s㒠ţin cont de acest regulament când voi construi viitoarele semafoare. Sunt siguri c㒠mulţi erau interesaţi.