Santierul meu

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Noi intrate in colectia mea (si de data asta, aceste modele sunt si de vanzare pentru alti pasionati):
Cateva utilaje de mare capacitate, pentru cariere sau pentru santiere de amploare (mai ales santiere hidrotehnice - baraje, canale etc):
Excavator Komatsu cu lingura dreapta PC1100:






Excavator Komatsu PC1100-LC MH (acelasi model cu cel de sus), de data aceasta cu brat pentru manipularea materialelor vrac: in depozite de fier vechi, in porturi, in gari etc, pentru incarcarea in/din camioane, vagoane, barje etc. Prevazut cu mai multe accesorii, pentru diverse joburi:








Incarcator frontal Komatsu WA800-3, un alt "greu" cu o cupa de 10mc (cat o Raba de 16 tone):




 
Din pacate nu il am la 1:87 (am numai niste camioane si un autocar la scara asta), dar sper sa pot aduce in curand si ceva utilaje (din pacate nu PC1100 - nu exista 1:87), insa utilajele vor fi scumpute. S-ar putea sa aduc niste excavatoare, macarale turn, automacarale. Toate metalice, bine realizate, de la marci de prestigiu.
Cand le voi aduce va voi anunta.
 
Daca primele mele machete au fost pompe de beton, iata ca si cele mai noi (si va promit ca nu vor fi ultimele) sunt tot pompe de beton:

Pompa de beton, model din 1972, Putzmeister B232S (debit maxim de beton 65mc/h, actionare hidraulica a pistoanelor pompei cu apa, nu cu ulei) , M17/20 (inaltime maxima 20m, raza maxima 17m), pe sasiu MB LP1113, model jubiliar, cu ocazia implinirii a 50 de ani de existenta a firmei Putzmeister, serie limitata (numai 5.000 de bucati au fost facute). Macheta scara 1:50, Conrad (Germania), foarte detaliata, directie si oglinzi (nu i le montasem cand am facut poza), un model cu adevarat de exceptie.





si sora ei mai mare si mai tanara, in acelasi timp:
Pompa de beton Putzmeister M46-5 (debit maxim de beton 160mc/h - in functie de tipul de grup de pompare, inaltime maxima 45m, raza maxima 41m, echipata cu sistem Ergonic - ce controleaza cu precizie miscarile bratului), pe sasiu MB Actros. Macheta scara 1:50, Conrad (Germania), foarte detaliata, directie si oglinzi (nu i le montasem cand am facut poza), brat metalic (spre deosebire de mai toate celelalte modele facute pentru Putzmeister si care au bratul din plastic - desi asta nu le scade din valoare sau frumusete), stopuri transparente - si el un model deosebit.






 
Revin dupa o luuuunga absenta cu cateva modele (oldies but goldies):

Grove RT75, scara 1:55, produs de NZG intre anii '74 si 2002. Modelul pe care il am eu este primul model, foarte rar, din doua motive: cap de serie (cu tronsoanele doi si trei ale bratului telescopic zabrelite si un sistem de fixare a prelungitorului un pic mai aparte - de prin '76 se pare, au trecut la tronsoane pline si un alt sistem de fixare a prelungitorului) si inscriptionare "G. Knaack Hamburg", acum Knaack Krane.
Macaraua in sine a fost una dintre primele model de macarale RT (rough terrain), macarale de "off-road": 4x4x4.



 
Si un Demag HC120, o automacara "de strada", pe sasiu Faun. 1:50, NZG, produsa in anii '70. Al 23-lea model fabricat de NZG. O macheta simpla, fara prea multe detalii, insa interesanta pentru vechime, rotile cu spite pe fata, inscriptionarea cabinei (DEMAG in stanga, FAUN in dreapta) etc.



Si unul dintre fratii sai mai mari: Demag AC335. O macheta Conrad, 1:50, fabricata prin anii '80. O macara AT (All-terrain), adica mai "de santier", 10x10x8 (din cate stiu eu).
Ce are deosebit macheta: punti oscilante (puntile 1,2 4 si 5), prelungitor zabrelit telescopic (ambele sectiuni sunt zabrelite) si dispozitiv "superlift", adica un catarg, care sustine, prin cabluri, bratul cam la 3 sferturi din lungimea sa, atunci cand este telescopat complet, pentru a reduce sageata.



 
Un "pitic": P&H RT150, o macara RT si mai veche decat Grove RT75, 1:50 zice producatorul (eu zic 1:55, poate si mai mica), Gescha (actual Conrad).
Macheta este fabricata prin anii '60, este foarte veche si foarte valoroasa.
Utilajul in sine, a fost un succes la vremea respectiva, fiind un deschizator de drumuri pentru macaralele tot-teren. Ceva similar (copie dupa PH sau Grove - nu se stie exact) se gaseste pe foarte multe santiere din Romania si inca se produce (sau cel putin asa se spune pe site) la UBEMAR Ploiesti: celebrul Telemac de 12 tone (Tolomac i se spune pe santiere).