Rocrail + ce centrala?

basil

Member
20 August 2013
23
0
slobozia
LOCATION
slobozia
Salutare trenulisti!
Doresc sa imi automatizez diorama cu Rocrail insa nu reusesc sa imi clarific problema centralei.
Pe siteul Rocrail e o lista cu centralele compatibile,insa asta nu ma ajuta catusi de putin, caci eu pe care sa o cumpar? Nu cunosc niciuna.
Am mai intrebat pe FB pe niste grupuri, mi se recomanda Z1. Adica o chestie care costa cam 18 milioane vechi.Am vazut insa ca aceasta centrala are propriul display si software, conectivitati pe wi-fi, pe telefon etc, adica niste chestii de care eu nu am nevoie,eu nu doresc decat automatizare pe Rocrail via PC.
Deci ceva basic, si bineinteles ieftin,simplu, doar ca o interfata de alimentare intre PC si diorama.
Astept sfaturi si sicutii cu toata nerabdarea!
 

smotocel

Well-Known Member
Trenulist
10 Octombrie 2012
580
1
Timisoara
LOCATION
Timisoara
z21 si Z21 sunt 2 chestii diferite.... ca si centrale... acel z mic sau mare face diferenta...
ca si automatizare prin PC... nu sunt in masura.... poate @DAC sa te ajute.

ca informatie, prietenu' gogule zice

http://www.z21.eu/en/Camera-locomotives/Technology
 

wlab7180

Active Member
Trenulist
25 Noiembrie 2008
152
0
Oradea
LOCATION
Oradea
basil a spus:
Salutare trenulisti!
Doresc sa imi automatizez diorama cu Rocrail insa nu reusesc sa imi clarific problema centralei.
Eu personal am rezolvat aceast㒠problem㒠cu centrala NanoX S88+GenLi de la Paco. Dac㒠ai un pic de cunoştinţe despre electronic㒠ţi-o poţi construi singur şi vei avea satisfacţia c㒠ai realizat-o personal la un preţ rezonabil. Personal nu am înc㒠o dioramă’, dar am fă’cut teste cu Rocrail în aceast㒠configuraţie şi am fost foarte mulţumit de rezultat.
Toate cele bune
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.305
10
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Automatizarea unei diorame NU e deloc simpla. :-?

Pt. comanda MANUALA a dioramei ai nevoie de o centrala digitala gen Roco, NanoX sau Lenz, + o interfata de conectare PC (GenLI). Astfel, PC-ul + interfata se comporta ca un MultiMaus si pot fi trimise comenzi (subliniez MANUAL) catre diorama.

Comenzile sunt trimise nu numai catre locomotive, ci si catre decodoare accesorii care comanda diferite 'actionari' (macazuri, semafoare, semnale, bariere, lumini stradale sau cladiri, alte elemente animate gen mori de vant, macarale, etc.).

In plus, pt. comanda AUTOMATA ai nevoie de senzori de pozitie ai locomotivelor care sa transmita localizarea acestora pe diorama inapoi catre PC. Sunt mai multe tipuri de senzori, cei mai fiabili fiind cei care sesizeaza consumul de curent de pe un tronson (BOD - block occupancy detector). BOD-urile se conecteaza la o interfata S88 sau RS care este legata mai departe la GenLI.

GenLI este asadar o interfata ce permite comunicarea bidirectionala intre centrala digitala si PC, plus o comunicare unidirectionala intre senzori si PC. Peste toate acestea 'guverneaza' un soft (Rocrail) pe baza unui scenariu care necesita un reglaj f. bine pus la punct.
 

alias

Active Member
21 Iulie 2015
81
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
basil a spus:
...Am mai intrebat pe FB pe niste grupuri, mi se recomanda Z1. Adica o chestie care costa cam 18 milioane vechi.Am vazut insa ca aceasta centrala are propriul display si software, conectivitati pe wi-fi, pe telefon etc, adica niste chestii de care eu nu am nevoie,eu nu doresc decat automatizare pe Rocrail via PC...

Salut. Personal am z21 ("Z" mic, versiunea alba) si sunt foarte multumit de ea. Nu am inca o diorama construita, dar am planuri mari. Momentan pe circuitul de teste ( un oval cu 3 linii de garare) ma descurc cu cele 4 loco pe care le am folosind z21.

Atat z21 cat si Z21 NU au display-ul lor, ci se conecteaza prin RJ-45 la un router wireless, apoi folosind un smartphone sau tableta poti comanda modelele si/sau accesoriile.

Controlul automat isi are rostul atunci cand ai o diorama suficient de mare, care ruleaza cel putin 5 garnituri simultan, suficiente incat sa nu le poti controla eficient in timp util folosind un singur device - smartphone/tableta.

Controlul automat este foarte greu de implementat, ma refer la un control automat care inca pastreaza acele setari care dau tot farmecul.

Nu are sens un control automat DCC care lanseaza la fiecare pornire locomotivele pe orbita, in loc sa foloseasca acea pornire lenta, fluenta si realista. Este plin internetul de astfel de filme in care nu exista pic de realism, insa dioramele au control automat.

Costurile sunt mari, implementarea este grea si configurarea dureaza foarte mult timp ca sa iasa bine si sa functioneze cat mai realist, dar pe o diorama reusita probabil ca merita efortul.

Mult succes!


Spor la trenulit!
 

lupan bogdan

New Member
5 Iulie 2016
3
0
46
Brasov
LOCATION
Brasov
Pentru cei ce doresc ceva mai mult si mai ieftin incercati http://www.digikeijs.com/dr5000-dcc-multi-bus-centrale.html, parerea mea este ca isi merita toti banutii iar accesoriile http://www.digikeijs.com/dr4018-16-channel-switch-decoder.html si http://www.digikeijs.com/dr4088cs-16-channel-feedback-module-s88n.html fac de ras cu pretul multe alte sisteme.