Salutare tuturor,
Din cate stiu eu, livreaua locomotivelor din WĂźrttemberg era in epoca I-a verde deschis, iar modul de vopsire era destul de asemanator cu cel al locomotivelor din Bavaria. La fel erau si vagoanele, atat cele de marfa cat si cele de calatori. Nu exista acea "marcare" in culori diferite a claselor ca in Prusia.
Nu sunt pe deplin documentat in domeniul asta, nu este imposibil totusi ca intre 1900 si 1915 sa se fi introdus o noua schema de vopsire la locomotive, mai asemanatoare cu schema de vopsire "clasica" a DRG de dupa razboi. Dar am totusi ceva dubii in aceasta privinta.
De asemenea, din pacate n-am ajuns inca sa studiez istoria mai amanuntita a locomotivei in chestiune, este insa evident ca e una FOARTE moderna pentru epoca respectiva. Asa cum spune si LDH, are generator electric! Daca n-ar fi insemnele regale pe ea, as zice ca-i mai degraba epoca a II-a, arata a DRG!
Sa nu uitam ca in Bavaria de exemplu s-a introdus tractiunea electrica foarte devreme, inca de la inceputul secolului al XX-lea. Deci desi epoca I-a, aceste cai ferate de land-uri erau "regale". Cu alte cuvinte, sa fie moderne si eficiente era o chestie de mandrie personala atat pentru personalul lor, cat si pentru suveranul in numele caruia functionau. Insa oricat de moderna ar fi fost, spre exemplu locomotiva bavareza S2/6, exemplarul unic pastrat la Muzeul DB are in fata, totusi, lampi cu petrol!
Revenind la modelul nostru, Amiel a scris:
Daca produsul arata exact ca in poza inseamna ca Roco a inceput sa umble cu "cioara vopsita"
Pai incep si eu sa ma tem ca daca lucrurile continua tot asa, la asemenea management, mai avem putin si or sa inceapa si Roco, si Fleischmann, sa produca mortare uscate!!!
