ROCO 43339 Glaskasten HO

lost

New Member
8 Ianuarie 2011
11
0
italia
LOCATION
italia
buna ziua,n-as putea spune ca am inca o problema dar as accepta ceva sfaturi de la cunoscatori...
mi-a intrat in cap sa digitalizez o locomotiva ROCO 43339 Glaskasten HO,cu spatiul in interior nu stau foarte bine dar totusi am reusit sa gasesc un mic loc pt decodor(l-am largit deja cu o freza si se pare ca ii dau de cap) adevara povocare insa consider ledurile bicolore(rosu-galben) pe care am reusit sa l instalez in faruri. Ce credeti exista ceva ce nu ar trebui sa omit???[/img]
 
Mult succes la digitalizarea simpaticei locomotive!
41.gif

LED-urile bicolore galben/roşu sunt de 3rei tipuri: bipolare (dou㒠terminale, dou㒠chip-uri conectate în antiparalel), cu catod comun (3rei terminale, cu catozii celor dou㒠chip-uri conectaţi împreun㒠la un terminal, iar anozii la celelalte două’), respectiv cu anod comun (3rei terminale, cu anozii celor dou㒠chip-uri conectaţi împreun㒠la un terminal, iar catozii la celelalte două’).
LED-urile bipolare bicolore galben/roşu sunt foarte potrivite sistemului analogic, în cadrul că’ruia sensul de mers este dat de polaritatea tensiunii de la şine. Mai precis, în sistem analogic plus la şina din dreapta şi minus la şina din stânga înseamn㒠mers înainte, respectiv minus la şina din dreapta şi plus la şina din stânga înseamn㒠mers înapoi; aceast㒠tensiune, adus㒠la bornele unui LED bipolar bicolor galben/roşu (prin rezistenţa de balast adecvată’, bineînţeles), aprinde automat chip-ul corespunză’tor sensului de mers.
în sistemul digital, luminile farurilor sunt aprinse de că’tre decodor conform sensului de mers. Dar... decodorul NU schimb㒠polaritatea tensiunii de la ieşirile de lumini, ci doar o activeaz㒠pentru aprinderea luminii respective sau o dezactiveaz㒠pentru stingerea acesteia. Deci LED-urile bipolare bicolore galben/roşu NU se mai potrivesc aici! Eventual se pot folosi LED-uri bicolore galben/roşu cu anod comun, deoarece decodoarele ofer㒠un plus comun faţ㒠de care terminalele corespunză’toare luminilor devin negative la activare (lumini aprinse), respectiv neutre la dezactivare (lumini stinse).
Mai multe detalii poţi gă’si aici.
 
Dac㒠totuşi ai reuşit s㒠montezi LED-uri galben/roşu bipolare (cu dou㒠terminale) în farurile locomotivei, NU te gră’bi s㒠le demontezi! Cu ajutorul unui micuţ montaj suplimentar, chiar şi aceste LED-uri pot fi convinse s㒠funcţioneze corespunză’tor în sistemul digital.
Chiar aşa, ce fel de LED-uri ai montat în farurile locomotivei?
 
sunt smd-uri de dimensiuni foarte mici pe care le-am cumparat de pe ebay-ul german(aici este adresa unde le poti vedea pentru a-ti face o idee: http://www.ebay.it/itm/310261486080?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649),deja le-am utilizat pentru alte locomotive. Practic au 2 anozi si 2 catozi ,de aici si provocarea de care vorbeam: am 16 fire pe care trebuie sa le introduc in locomotiva si asta doar pt lumini(problema pe care deja am rezolvato folosind litza emailata de 0,12 mm-functioneaza perfect!!) ce sa spun ,e munca de nebun dar e o pasiune care ma roade inca din copilarie si abia acum la aproape 40 de ani dispun de posibilitati pentru a mi-o putea satisface. Multumesc pentru raspuns si mai ales pentru sfaturi
P.s: in materie de electronica sunt un zero,o practic "dupa ureche",dar cred ca ma avantajaza entuziasmul :lol:
 
Poti incerca sa faci legaturi "locale" pentru fata/spate, caz in care iti trebuie 3 fire in fiecare directie.
Operatii:
1. conectezi plusul comun de care povestea mpursu (cred ca e firul albastru de la
decodor) la anozii tuturor LED-urilor (pinii 2 + 4 in pozele de la e-bay)
2. la fiecare capat de locomotiva conectezi pinii 1 si 3 de la cele 2 module intre ei (1 stanga cu 1 dreapta si 3 stanga cu 3 dreapta)
3. conectezi iesirile de comanda ale decodorului la ansamblurile obtinute la 2, in functie de directie si culorile aprinse de pinii 1 si 3. Nu uita de rezistentele de limitare a curentului.
 
Sal
@lost lucrarea asta am facut-o si eu la un PTL 2/2 si daca ai ajuns cu firele in cabina este super.
Mai usor ar fi sa formezi circuite in serie adica galbenul de pe fata sa fie inseriat cu rosul de pe spate si invers astfel la schimbarea directiei de mers se schimba si luminile automat :fluierat: .
Atentie la calculatia rezistentei (nu se intampla atlceva decat ca led-urile o sa scoata fum :-x si muncesti din nou).
 
exact asta am facut,ma refer la legarea firelor rosu-galben in serie,rezistentele sunt ok ,deja am probat si functioneaza(fara fum :-D ) . Cand ii dau de cap o sa fac un filmulet si il incarc pe youtube ,va dau de stire. Multumesc pentru tot ,nici nu ma asteptam la asa o atentie.
 
Uitasem de LED-urile SMD cu 4atru terminale
4.gif
, caz în care ambele chip-uri sunt total separate şi deci pot fi comandate fiecare în parte, ceea ce ne convine de minune
41.gif
. Putem folosi foarte bine schema de aici, unde ghirlandele galbene vor conţine câte dou㒠LED-uri înseriate, iar rezistenţele de balast vor fi de 1200 ohmi peste tot.
Ne pare bine tuturor atunci când putem s㒠ajută’m
16.gif
 
repet,nu ma pricep la electronica,rezistentele mele au urmatoarele culori verde-albastru-maro-auriu le-am cumparat la sfatul fratelui meu care are ceva idee de electronica,pana acum nu am avut probleme dar daca imi puteti confirma ca sunt ok...
 
Conform http://www.atelierulelectric.ro/cc.htm , combinaţia verde-albastru-maro-auriu înseamn㒠560 ohmi cu precizie 5% , deci pentru a obţine ceva gen 1200 ohmi necesit㒠înserierea a câte dou㒠astfel de rezistenţe, respectiv 560 ohmi + 560 ohmi = 1120 ohmi. Mai bine ar fi s㒠gă’seşti rezistenţe maro-roşu-roşu-auriu, adic㒠1200 ohmi cu precizie 5%, ca s㒠poţi realiza exact schema respectivă’. Ultimul inel reprezint㒠precizia rezistenţei, care poate fi roşu (2%), auriu (5%), argintiu (10%) sau absent (20%), ceea ce în cazul nostru nu (prea) prezint㒠o importanţ㒠deosebită’.
O ghirland㒠galben㒠sau roşie este format㒠din 2ou㒠LED-uri şi o rezistenţ㒠de balast, conectate în serie cam în felul urmă’tor:

fir albastru (plus comun) - anod_LED_catod - anod_LED_catod - rezistenţă’_1200_ohmi - fir_ieşire_lumini (minus la activare, neutru la dezactivare)

Bineînţeles, cele 3rei componente ale grupă’rii serie pot fi rearanjate dup㒠cum îţi este mai comod, condiţia esenţial㒠fiind... s㒠NU inversezi terminalele LED-urilor fiindc㒠întreaga ghirland㒠nu se va aprinde.
Deci vei avea 4atru ghirlande (dou㒠galbene şi dou㒠roşii), pe care le vei conecta la ieşirile/firele corespunză’toare ale decodorului digital.
 
intrebare de om nestiutor:faptul ca leg doua leduri p aceeas rezistenta nu ajuta cu nimic?? :roll:
 
E simplu, dupa ce intra in conductie (in functie de tipul LED-ului la o tensiune de alimentare mai mare de 2..3 V), curentul prin LED creste exponential cu cresterea tensiunii. Daca nu exsita nici o limitare externa a curentului, LED-ul se "arde".
Cea mai simpla metoda de limitare a curentului e cu o rezistenta inseriata cu LED-ul si calculata sa limiteze curentul la necesarul LED-ului.
Si am ajuns si la intrebarea ta. Calculul rezistentei e cat se poate de simplu: din tensiunea de alimentare (14..16V cred ca e la H0), scadem tensiunea de deschidere a fiecarui LED inseriat (luata din data-sheet) si ce ramane impartim la curentul pe care vrem sa-l lasam sa treaca prin LED-uri.
Exemplu: daca inseriem 2 LED-uri cu tensiunea de deschidere de 1.8 V (tensiunea pentru LED-uri rosii in linkul e-bay postat de tine) si curent de 10 mA si le alimentam la 16V, rezistenta va fi R=(16 - 1.8 -1.8 ) / (10 mA) = 12.4 /0.01 = 1240 Ohm ~ 1.2KOhm (valoare standard, cumparabila). Daca ti se pare ca LED-urile lumineaza prea tare poti mari rezistenta, daca prea slab o mai scazi (atentie, scazutul se face in pasi mici, sa nu arzi LED-urile).
In cazul tau, avand deja rezistentele, poti urma sfatul lui mpursu si inseria 2 rezistente.
 
Mult succes!
41.gif

Cât despre scrierea numerelor cu cifra corespunză’toare în loc de prima literă’, din când în când folosesc acest "artificiu" fiindc㒠mi se pare amuzant
71.gif
. Aceast㒠situaţie se gă’seşte şi la case mai mari, gen filmul "Se7en", grupurile 3rei Sud-Est şi 5ive etc.
Mulţumesc pentru completă’ri!
 
fratilor,i-am dat de cap,de fapt inca imi lipseste decodorul dar am facut cateva contacte pentru a o putea folosi in analog pana imi vine decodorul
Am incarcat un filmulet pe youtube la http://www.youtube.com/watch?v=ayw2tMbzGss&feature=youtu.be
multumesc pentru sfaturi si ajutor
 
Salut
Arata bine, pacat ca nu ai folosit smd-uri alb cald / rosu, acel galben este cam ireal.
Primele doua modificari de faruri le-am facut folosind tot smd-uri 0603 galbene (la acea vreme nu existau inca 0603 albe) dar, ulterior, acestea au fost schimbate cu SMD-uri alb cald:
- un Glaskasten 43339 Roco si BBII 43281 Roco:
Din nefericire la vremea respectiva inca nu aveam un aparat foto ok :lol: .

Acum ca ti-ai facut mana, succes in continuare.
 
sincer aveam posibilitatea sa pun albe dar avand in vedere epoca din care provine locomotiva nu stiu daca erau mai indicate(e posibil sa si gresesc)