Ridicarea vehiculelor de cale ferata se face din puncte bine determinate.
De exemplu in cazul vagoanelor, repunerea pe linie se face cu vinciuri sau cu alte instalatii de ridicat. Ridicarea se face fie din patru puncte situate in dreptul crapodinelor (daca vagonul este pe boghiuri), exceptie constructia vagonului si atunci aceste puncte se deplaseaza, sau din dreptul osiilor cand vagonul este pe doua osii sau de sub traversa frontala (cam in dreptul tampoanelor). In zonele de ridicare sunt sudate table striate pentru a nu aluneca vinciurile. Chiar si asa, din practica se recomanda punerea unui adaos dim lemn pentru a evita alunecarea metal pe metal (vagon pe vinci).
Similar este situatia ridicarii locomotivelor (numai ca acestea se ridica de obicei numai din lateral, deoarece in zona frontala este plugul si este mai dificil sa faci puncte de ridicare).
In cazul de fata, din punct de vedere structural, tamponul - constructie tubulara este solicitat la incovoiere. Suruburile sunt solicitatte, dar talpa tamponului care apasa pe traversa frontala disperseaza forta pe aceasta.
Si apoi, importat este sa pui locomotiva pe linie, tampoanele se pot schimba daca nu mai sunt bune.
Ca sa revin un pic la instalatiile de ridicat: in ateliere se utilieaza vinciuri electrice care mai nou se pot muta pe acelasi sistem ca un transpalet pentru transport marfa (cele vechi aveai nevoie de o macara - pod rulant).
Vinciurile hidraulice de 20-30 t (cu 4 vinciuri de 30 t poti ridica chiar si o locomotiva pe 6 osii) sunt de dimensiuni acceptabile (transportabile de 1 cel mult 2 oameni).