Remiza Jiblea (Calimanesti)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Buna Cosmin,

am citit tot ce ai scris si iti urmaresc lucrarea si inca ma minunez ca dupa doua pagini nu ne spui care este modelul de inspiratie pentru lucrarea ta. Poate cineva mai are o poza, o informatie, ceva care sa te ajute, asta plecand de la premisa ca informatiile sunt mereu bine-venite.
Daca nu, probabil va trebui sa treci cu vederea peste ce voi scrie in continuare.

Daca modelul de referinta este remiza circulara construita la CFR in cadrul programului de inzestrare a stratiilor desfasurat intre 1910-1915 , si cred ca asa e pentru ca recunosc liniile frumoase ale remizelor de la Dorohoi, Burdujeni, Pitesti, Jiblea, etc... atunci da-mi voie sa scriu si eu cateva randuri.

Usile de acces ale masinilor nu aveau initial acel unghi drept capatat probabil odata cu simplificarea muncii socialiste. Pozele de epoca ne arata o usa arcuita frumos, urmand arcul de cerc al intrarii de caramida, asa cum putem vedea in aceasta poza anterioara primului macel mondial, luata la Pitesti, in spatele acestor chipuri pitoresti ale strabunicilor nostri:



In fata acestor usi, intre linii, se afla o " borna" din granit in care exista un carlig in forma de S de care se prindeau aceste usi pentru a nu fi inchise de vant in timp ce masina era remizata. Gasesc, daca te intereseaza, o poza in care cineva sa fi "prins" si aceste borne, disparute ulterior.

Apoi, sper ca usile sa nu ramana in aceasta culoare pentru ca nu au fost niciodata asa. Nu se folosea vopsea decat la feronerie, insa lemnul era tratat...regeste. Adica cu ulei Valvoline uzat, recuperat de la locomotive. Sa reziste la atacul marsavelor carii de lemn...
Acest ulei dadea o culoare negru mat dupa uscare acestor usi. Vezi si ca balamalele nu se prindeau in caramida ci intr-o bucata de granit inserata intre randurile de caramida. Evident, granitul era alb, caramida rosie. Diferenta de material/culoare se vede si in poza din acest mesaj.
Sa vedem insa ce remiza ai luat ca model, ce epoca, pentru ca altfel ce am scris mai sus e doar poveste.
 
catalin,

nu sar peste nimic din ce ai scris :) si iti multumesc frumos pentru poza si informatii.
asa cum spuneam,usile au capatat o vopsea de baza.adica am incercat sa imit culoarea lemnului ce se afla sub vopseaua verde...pe care inca nu am aplicat-o.
pe "dosul" usilor voi aplica acel tratament regesc,cu ulei ars (asa au tinut capriorii din podul casei strabunicilor peste 100 ani).
"suportii" balamalelor vor primii,la randul lor,tratamentul cuvenit,si,desi mi-au scos perii albi,m-am distrat reproducand anumite detalii...
poze cu bornele sunt binevenit,ca orice poza de altfel :wink:

nu am spus ce remiza construiesc din 2 motive...documentatia nu imi apartine,si in plus,am vrut sa vad daca cineva recunoaste ceva... :roll:
 
intre timp,am lipit intrarile,formand fatada in arc de cerc.ba chiar am ciupit un pic pe sus,niste creneluri unde o sa sada grinzile de lemn...




catalin,

pentru tine nu cred ca mai e nevoie de prezentare :)
 
Haba, haba! Sa vedem cum arata cu vopsea, acolo mai pierzi din imbinari. Neaparat afuma arcadele!
 
inainte de a va prezenta alte aspecte,vreau sa va arat sculele si materialele folosite



dupa cum vedeti,sunt scule banale pentru modelism....rigle metalice de diferite marimi,subler ,echer,creioane,guma de sters,pile fine,cutter si scalpel,ace de trasat,pensete,carlige (aici se numesc sergenti :p),spirale de diferite diametre,bucati diverse de placaj,ce servesc drept baza pentru taiat si gaurit,cutter-compas,foarte bun pentru debitarea styrene-ului si a cartonului.
ca materiale,folosesc imitatia de caramida,styrene de diferite grosimi,carton,iar ca adeziv,revell contacta.
 
dupa ce am dublat cu styrene,acesta avand rolul de a imita tenncuiala pe interior,am reprodus si diferenta de grosimi a peretelui ,urmand a completa cu fasii de styrene de 0,5 mm...

 
:D :D

sa stii ca ai dreptate...s-au inmultit ca ciupercile :p


am terminat de aplicat fasiile...

 
dintr-o fasie de styrene 0,25 mm am taiat cateva patratele




pe care le-am prins pe un rastel improvizat din banda adeziva dubla (de fapt a fost pentru usi) si le-am vopsit...


 
Totusi, eu nu stiu de unde este remiza, Merisesti, Merisoaia, Merisor? Aaa, gata, stiu, Merisani ii zice. :lol:

Fain de tot, nenea. Cum am spus, va asteapta expozitia ;-) (oricare, nu conteaza - Cluj, Arad, ce din orasul de pe malul lacului Balaton, din Ungaria-nu mai stiu exact cum se numeste localitatea :oops: )
 
:D :D

Marius,

m-ai rupt cu bulinele alea...una mica si una mare,oare cine sa fie? :p

teo,

mai greu sa ajung la vreo expozitiune...la Merisani nu este nici o remiza :roll:

continuare

patratele din styrene de 0,25 mm..

...lipite pe interiorul arcadelor,imitand blocurile de granit in care se prind balamalele usilor

 
Eh, stiu ca atunci cand eram noi mai tinerei si fuseram toti la pozat , dansii isi exprimasera dorinta de a nu prea aparea in poz(n)e... :D
....asa ca nu am uitat si....m-am conformat 8) .

Eh, ce vremuri !!!

Marius.

PS: Sa stii ca urmaresc subiectul de la inceput...tare multa rabdare mai ai !:wink: Chinezii au de unde fura meserie !!!
 
cosmin78 a spus:
:D :D


teo,

mai greu sa ajung la vreo expozitiune...la Merisani nu este nici o remiza :roll:

Eee greeeu, ca sa citez din clasici. Ce sa fac daca reportajul de la Merisani era pe aceeasi pagina cu reportajul de la Jiblea? Am confundat Jiblea cu Merisani :oops: ; iertati-ma, boieri dumneavoastra...

Pana la urma s-a stabilit:
1. Remiza e la Jiblea;
2. Nu apucam sa vedem la nicio expozitie remiza; :( :( :(
3. Spor la treaba, ca vad ca iese excelent.
 
teo_magdici a spus:
Pana la urma s-a stabilit:
1. Remiza e la Jiblea;...

cine,unde cand,cum? :roll: :p


dupa calcule,masuratori...am reusit in sfarsit sa schitez si "dosul" remizei,cu sablonul de rigoare...