Reabilitarea unui Rover

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Reabilitarea unui RoverO alta jucarie, de data aceasta ceva mai noua, din generatia celor cumparate pentru copilul meu, undeva prin anii 90, dupa revolutie, este aceasta masinuta ce a fost comandata tot prin cablu, cred ca ceva chinezesc, nu imi mai amintesc. Stiu doar, ca trimis o vara la bunici, Alex, baiatul meu, a luat jucaria cu el la curte, unde, vecinii participanti la joaca lor, au avut grija sa dezmembreze si sa distruga Land Roverul. Imi amintesc insa ca intr-o zi, m-au sunat bunicii sa ma cheme la curte pentru ca Alex nu se mai opreste din plans. Am aflat apoi ca din cauza jucariei distruse el nu mai avea somn. Am promis atunci ca o s-o repar, insa faptul ca lipsea din ea intregul sistem de directie, iar reductorul transmisiei era facut ferfenita, cu motorul smuls si pinioanele varza, m-a obligat in acele vremuri sa pun jucaria intr-o cutie si sa o las pe mai tarziu. Am redescoperit-o cautand rotile pentru Wartburg, de negasit dealtfel, si mi-am propus ca urmatoarea pe lista rebilitarilor sa fie aceasta masinuta de suflet a copilariei fiului meu!

Iata-ma la treaba! Putin descurajat de lipsa reductorului, am improvizat mai intai o transmisie din motor si pinioane provenite din jocuri lego! A fost relativ usor sa incropesc un reductor, mai ales ca motorul din jocul lego are deja o redutie in trei/unu iar pinioanele mari, cu danturi rare, sunt preferabile pentru ca nu produc zgomor asa de mare ca cele cu dinti mici. Zis si facut, numai ca la proba am constat ineficienta constructia mea, intrucat in raportul viteza/putere, masina nu avea forta necesara sa escaladeze nici macar trecerea de la linoleu la covor…


Ca atare, am trecut la faza 2, incropind un alt reductor cu piesele din dotare. Am ales un motoras de 3 volti, de la o chinezarie, pinioane provenind din mecanismul unei papusi dezmembrate, iar suportul pentru reductor l-am facut la comanda, pe exact suprafata convenabila din interiorul decupajului prevazut pentru transmisia originala. Am folosit forex de 3 mm grosime si pe alocuri ABS de 1 mm grosime… In final a iesit un reductor solid, silentios si cu un raport viteza/putere satisfacator. La probe, Land-Roverul a escaladat cu succes pana si piciorul pus in calea jucariei.

Am continuat cu directia si primele ajustari au avut darul de a crea premisele unei planificari extrem de precise a mecanismului ce va actiona directia jucariei. Nu cred ca voi mai monta si la aceasta semnalizarea directiei, dar in principiu voi folosi aceeasi metoda pe baza de servo-driver folosita la Wartburg. Inportant este ca spatiul din interiorul jucariei imi permite montarea unor gadgeturi si voi profita de acest lucru.
Voi reveni cu detalii in functie de evolutia lucrarii!