RE460 Marklin Hamo - digitalizare si imbunatatiri (lumini)

anvo5555

Active Member
Trenulist
21 Februarie 2016
171
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Recent a ajuns la mine in colectie prima locomotiva elvetiana, pe numele ei RE460 017 in schema de vopsire "Heizerlok" Marklin (Ep. 5), produsa (evident) de Marklin in seria Hamo (DC). Locomotiva este noua, doar ambalajul a avut mici urme ale trecerii timpului.
In configuratia initiala a fost echipata cu lumini pe bec, doar galbene, fara stopuri, motor cu ancora in 3 poli si o placa electronica cu diode pentru simularea luminilor conform standardului elvetian pentru circulatia trenurilor. Locomotiva foarte robusta, este integral metalica, grea si stabila.
Prima modificare adusa a constat in instalarea unui kit motor cu ancora in 5 poli, Marklin 60941 (HLA) - din pacate nu am poze de la "operatie". Desi initial a fost trecuta in digital cu o placuta PLUX 22 de la ESU si un decodor LokPilot4 DCC ("imprumutat" de la o alta locomotiva), rezultatul nu a fost pe placul meu, mai ales ca am avut si cateva tentative de a instala lumini LED, ceea a dus la o aglomerare destul de mare de cabluri, rezistente, etc in interior. Asa ca am luat decizia de a comanda placutele de lumina si o placa "de baza" de la luessi.ch (Rainer Luessi a dezvoltat mai multe piese de upgrade pentru Marklin/Trix). Daca tot m-am "impiedicat" de cele amintite, am inclus in pachet si un decodor LokPilot 5 MTC21 MKL (are AUX3 si AUX4 amplificate din decodor), ca sa fie pachetul complet.
Operatia de conversie a electronicii locomotivei a decurs fara nici cea mai mica problema, piesele comandate avand o calitate excelenta. Rezultatul se poate vedea in imaginile atasate.
Motorul "actualizat" se intelege de minune cu LokPilot5, chiar si cu setarile de fabrica. La viteza mica si foarte mica motorul se aude aproximativ ca unul de Roco, adica aproape deloc. Urmeaza o serie de reglaje de finete pentru motor si maparea luminilor cum trebuie (inclusiv faza lunga/faza scurta) , astfel incat sa respecte standardul amintit. De asemenea, va primi si un set de vagoane, preferabil din Ep.5, ca sa respecte (cate de cat) realitatea. 
Ultima editare:

anvo5555

Active Member
Trenulist
21 Februarie 2016
171
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Multumesc!
Cand scot pe sine locomotivele de la Trix/Marklin, de obicei nu prea scot si altceva, din precautie. Nu de alta, dar inca nu am prea multe sine si categoric nu vreau sa stiu ce daune face un tanculet de metal de genul asta in caz de accident.:):):)
N-am cantarit locomotiva, dar la mana se simte grea pentru dimensiunile ei, la fel ca E19 DRG.
Multe locomotive de la Marklin/Trix, desi nu au ele prea multe detalii (comparativ cu Roco, de exemplu), dau impresia de putere si robustete, par facute sa ruleze incontinuu pe sine (valabil chiar si pentru locomotivele "Hobby" din grupul lor).
De asemenea, lucrez fara frica de a ramane cu vreo piesa in mana la ele si ai spatiu interior suficient pentru difuzoare, etc.
 
Ultima editare:

Horia_Radulescu

Consilier tehnic
Super Moderator
Trenulist
14 Februarie 2008
6.007
989
Mulhouse, Alsacia
LOCATION
Mulhouse, Alsacia
De fapt cam asta e filozofia firmei. Nu s-a pus niciodata pret pe detaliere, ci pe masa si soliditate. In general modelele extrem de bine detaliate si foarte fine (imi vin in minte locomotivele Breljovec/Taucherbrille pe scara N si recenta BB 9200 a SNCF tot pe N) au fost construite de constructori externi firmei, aflati sub contract.
 

anvo5555

Active Member
Trenulist
21 Februarie 2016
171
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Adevarat, mie mi-au dat impresia de "zdravan" de la primul start-set Trix (cod 21503) cumparat acum aproape 4 ani (nou, dar produs inainte de 2000). Dupa ce am mai vazut diverse documentare despre ei si am mai si citit diverse articole pe forumuri din afara, am zis "de ce nu?".
Oricum, rezultatul obtinut in imaginile de mai sus ma cam indeamna (a se intelege ca va urma in mode sigur) sa aduc si alte locomotive Re 460, mai ales ca reteta aplicata unui model vechi, dar in stare noua inseamna o noua viata. Probabil ca vor aparea si modele de la Roco, cu un pic de noroc si 1-2 de la HAG (ma rog, cu un pic mai mult noroc)...
 
  • Like
Reacții: mpursu