Produse utile din "comertul de stat"

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

PDI

Well-Known Member
Trenulist
27 Februarie 2016
896
2
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
De multe ori alergam dupa vopsele, diluanti, etc. pe la firme scumpe cand putem avea la indemana produse mult mai ieftine.

Cu succes am folosit "lichidul pentru aprins focul la gratar" ca diluant pentru Revel sau Humbrol - fara probleme, iar litrul la Billa e de n ori mai ieftin decat o cantitate de "solvent" de la "mama lui".

Iata un alt exemplu:



Nu, nu sunt doze de heroina pentru cei ce nu suporta vagoanele Heris, ci vaselina siliconica, numai buna pentru angrenaje. ......si costa numai 1,50lei doza!

O gasiti in Calea Grivitei, la un magazin de electronice intre intersectia cu Mircea Vulcanescu si Baia Grivita.. (hi -hi-hi, vaselina....baia comunala....ee?)

PDI
 
Super tare topicul asta.....bravo!.... vaselina aia e pentru angrenaje din plastic sau metal???
 
De regula este o vaselina care se foloseste pentru dispersia termica buna intre componentele electronice de putere si radiatoarele din aluminiu. Pe vremuri se recupera din tranzistoare, era un material deficitar.

Un material asemanator se foloseste in aparatele electronice care folosesc roti dintate (de exemplu casetofoane) fiind dedicata angrenajelor din mase plastice.
 
Super... Merci mult de pont PDI... poate asa ma dezobisnuiesc sa mai "vandalizez" tranzistoare de putere! :)
 
Nu cred ca e bine sa puneti "vaselina siliconica" pentru contact termic pe angrenaje, deoarece contine diversi compusi care in afara de conductori termici sunt si abrazivi ori... :x
Eu zic sa alegeti cu atentie vaselina siliconica si sa nu va aruncati la "chilipiruri". Tot in magazinele de piese electronice se gaseste asa ceva, pentru uns angrenaje de plastic, de calitate si la preturi mai mici decat cele din magazinele de trenulete, dar repet: nu confundati un produs cu altul.
 
In general trebuie cautat cam se se gaseste in jur, regula descrisa aici de PDI este binevenita, fiind o regula de aur a modelismului (in general), de utilizare a materialelor "recuperate" din tot felul de echipamente precum si a celor nededicate, cele dedicate fiind in general foarte scumpe.

Pe piata exista foarte multe tipuri de vaselina, se cauta, se gasesc prieteni sau relatii care au cate ceva adunat de-a lungul timpului. Pe vremea cand activam in bransa productiei de electronice, utilizam peste 10 feluri de vaselina, fiecare cu particularitatile ei.

Cumva la subiect, ceea ce vreu eu sa sustin este cautarea permanenta a tot felul de echipamente de care altii nu mai au nevoie, din care se pot recupera componente mecanice si electronice care pentru un modelist valoreaza aur (cred ca fiecare are cel putin cate o cutie cu maimute) :D .
 
navigator a spus:
Nu cred ca e bine sa puneti "vaselina siliconica" pentru contact termic pe angrenaje, deoarece contine diversi compusi care in afara de conductori termici sunt si abrazivi ori... :x
Eu zic sa alegeti cu atentie vaselina siliconica si sa nu va aruncati la "chilipiruri". Tot in magazinele de piese electronice se gaseste asa ceva, pentru uns angrenaje de plastic, de calitate si la preturi mai mici decat cele din magazinele de trenulete, dar repet: nu confundati un produs cu altul.

CORECT!!!!!
"vaselina siliconica" pentru procesoare si nu numai (dispersie termica) de fapt NU este vaselina....
ai sa vezi tu cum dupa ceva rulaj o sa se faca aia pietroi printre danturi si angrenaje.
apuca-te repejor si spala tot cu apa si sapun ca daca nu o sa ii canti de ultimul drum :lautar:
trebuie MUSAI ca vaselina respectiva sa fie special pentru angrenaje ;)

PS: nu ai vazut ca la un anume timp la calculator trebuie desfacut coolerul si schimbata pasta ca aia veche s-a uscat bocna si se blocheaza procul?
unde ai mai vazut tu vaselina sa se faca pietroi de la sine?
in amestec cu praf e alta poveste ...
 
NASCHPA! Daca ar fi fost folosita pentru transferul termic al unui tranzistor pe radiator, acum ar fi trebuit desprins cu dalta! :D

Cred ca vorbim de altceva! Si pentru confirmare mi-a aratat un coleg un tranzistor, tocmai scos din TV dupa...15 ani! Vaselina...era vaselina! Abraziiiiivaaaa, nevoie mare!

...oricum, cu apa si sapun....nu prea cred! Poate cu un diluant!

...asa ca sa lasam filozofia PC-istica si sa revenim pe campul pe care merg trenuri...miiiici!

PDI
 
pai daca vaselina siliconica nu este buna pentru angrenaje de plastic....la ce dracului se foloseste la angrenajele masinutelor slot-car :confused:

pe undeva recomandam vaselina siliconica pentru angrenajele inchise...tocmai pentru a economisi ceva bani.nu va culcati pe urechea ca tot
ce este pentru modelism(feroviar) este fabricat special pentru asa ceva....sunt produse "de stat" care se gasesc in comert pentru diferite utilizari,numai ca fabricantii de modele pun eticheta lor si umfla pretul :p
 
cosmin78 a spus:
... nu va culcati pe urechea ca tot
ce este pentru modelism(feroviar) este fabricat special pentru asa ceva....sunt produse "de stat" care se gasesc in comert pentru diferite utilizari,numai ca fabricantii de modele pun eticheta lor si umfla pretul :p

Corect

:cafea:

L.E. Nu uitati, casele facute de Piko se lipesc numai cu adeziv Piko, cele de la Faller numai cu Faller si asa mai departe.
 
cosmin78 a spus:
pai daca vaselina siliconica nu este buna pentru angrenaje de plastic....la ce dracului se foloseste la angrenajele masinutelor slot-car :confused:

Se foloseste vaselina siliconica pentru mecanisme fine nu pentru transfer termic.
Vaselina siliconica pentru transfer termic este una iar vaselina siliconica pentru mecanisme fine e cu totul altceva, plus ca e mai scumpa fatza de cea pentru transfer termic.
 
In general vaselinele siliconice pentru angrenaje de plastic (si nu numai) sunt translucide, nu albe mate de parca au oxid de zinc in ele, cum sunt pastele termoconductoare. Doar vaselina ceramica este asemanatoare cu pasta termoconductoare, dar n-o gasiti voi pe Calea Grivitei si este destul de scumpa. Am destule sorturi de vaselina siliconica veritabila (in general japoneze) dar si de aia pentru tranzistoare si stiu ce vorbesc. Aia ptr tranzistoare are uneori ulei siliconic in ea de unde impropriu a capatat denumirea de "siliconica" dar are si diverse substante cu conductivitate termica buna dar care sunt abrazive! Din aceasta cauza va atrageam atentia. In plus, este sicativa, adica se usuca repede. Ca a gasit cineva dupa 10 ani un tranzistor cu "vaselina" neuscata, o fi o exceptie, poate a incurcat cineva borcanele sau n-a avut altceva la indemana cand o fi pus-o.
 
Practic pe dozele prezentate nu scrie nimic asupra destinatiei... dar imi place discutia! E, daca nu va place vaselina alba, atunci folositi asta ! E de FIRMA - de la PACHET!



Ups! E tot alb, asemanator talcului, da' e teflon!

Si revenind la oile noastre, iata un exemplu de folosire a vopselelor din "comertul socialist".

Bietul automotor trebuia sa arate asa:



...dar cum proprietarul la tinut langa soba, o buna parte din mijlocul carcasei s-a deformat (pacat ca pe vremea aia nu faceam poze - in '82.... caror "forumisti" sa le trimit!?

Asa ca am taiat partea din mijloc (ca si asa il arunca la gunoi) si am facut asta:





Dupa cum se vede, de revopsit am revopsit doar partea din mijloc.
Materiale:
- vopsea LINOXIN, DUROL, SIGMAROM.
Linoxinul fiind pe baza de ulei, era prea lucios si se usca greu. Dar lasandu-l sa se decanteze, se putea scurge uleiul si dizolva cu neofalina sau tiner (24lei /litru...tot in... '82). Ceva cunostinte despre culori, un pic de (al)chimie...
Cred a iesit destul de bine si fara HUMBROL, REVEL, de inf EURO/ml...


PDI
 
In caz ca aveti dubii cu vaselina alba, puteti folosi un produs al firmei Griffon din Olanda. Se gaseste la magazinele de instalatii sanitare, auto, electronice, mai serioase. Silicon, translucid, garantat, la tub metalic. Pretul pe undeva in jurul sumei de 12 lei, de trei ori mai ieftin decat Roco, de exemplu.
Asa arata:
http://www.griffon.nl/NL/nl1/view.do?UID=785d650ff44f636290695a
...
PDI a spus:
vopsea LINOXIN, DUROL, SIGMAROM
Ehe, ce de avioane si tancuri am mai vopsit cu combinatiile de mai sus!
Dar puristii vor spune ca nu e codul RLM ;-)
 
Eu aveam cinci calimari de cerneala umplute cu vopsea Duco. Alba, neagra, rosie, galbena, albastra. Astea erau toate vopselele mele. Ca sa fac o culoare anume, adaugam picaturi de vopsea de diverse culori pana obtineam nuanta potrivita. Bineinteles, in sistemul asta nu se puteau obtine decat vopsele lucioase. Ca sa fie "mate" trebuiau ori frecate cu un smirghel foarte fin, ori vopseaua era amestecata cu ceva ca sa devina mata. "Ceva" gen faina :D

Si, sa nu uit: diluantul pentru duco-ul ataca plasticul, asa ca de cate ori vopseam un avion, trebuia sa am grija!
 
O alta varianta ar fi folosirea unui pigment superconcentrat care se gaseste la toate magazinele cu profil de constructii.
Se poate folosi si ca atare si putin diluat.
Eu am dat zilele trecute de unul pe acasa si am facut probe pe niste vagoane , le-am imbatrinit putin, precum si pe un acoperis de depozit la o gara .

pigmentul care se foloseste la zugraveli , se usca rapid si nu este lucios , da o nota de sters , mat .
vagoanele care au trecut prin timp


si un acoperis de casa

acum ramine la latitudinea fiecaruia ce culori foloseste si ce vrea sa vopseasca , oricum merita incercat