Este o idee deosebit de buna realizarea cladirilor cu adevarat reprezentative pentru Romania in domeniu feroviar, mai ales ca exista in acest sens exemplare extraordinar de reusite care ar arata bine pe orice macheta feroviara. Sa ne gandim doar la gara din Bucuresti sau la cea din Suceava, dar sunt multe alte cladiri care ar putea fi realizate.
Problemele care se identifica inca de la inceput sunt cele de costuri, pentru ca una este a realiza la scara un prototip, care oricum costa foarte mult, mai ales daca se implica si tehnologie moderna cum ar fi prelucrarea laser, dar daca se doreste a realiza productie de masa, cred ca se intampina multe dificultati, deoarece matritele sunt componente ale unui sistem de injectare extrem de scumpe.
Sa ne uitam si la problemele care apar la materialul feroviar CFR (la nivel de macheta) unde majoritatea producatorilor se codesc pentru ca puterea pietei romanesti este destul de scazuta pentru a putea face fata costurilor.
Iar daca la o locomotiva sau un vagon inmatriculat CFR exista sansa de a se gasi cumparatori si pe afara din motive de colectie, asa cum la noi se cumpara si modele germane sau franceze, pentru o gara sansele de vanzare in afara locatiei geografice unde aceasta se gaseste scad vertiginos.
O solutie pentru o astfel de investitie extrem de mare poate ca ar fi atragerea de firme partenere, capabile sa finanteze un proiect in scopul promovarii prin reclama. Eu unul as cumpara un produs la un pret accesibil, chiar daca pe cutie alaturi de poza machetei in sine ar mai fi si o tona de imagini e reclama a unor firme care au sau nu legatura cu domeniul feroviar
Nu stiu daca este o idee viabila, deoarece in domeniul financiar nu ma pricep absolut de loc, dar fiind pasionat de fotografie, am observat ca se pot edit reviste la o calitate excelenta fiind vorba de printare color de calitate, la un pret mic, deziderat obtinut prin multe pagini de reclama, lucru care sa fiu sincer nu ma deranjeaza.
Ar fi extraordinar sa se miste ceva in acest domeniu, care desi este o sursa de inovatie si creativitate nu mai prezinta acelasi interes intr-o societate moderna care se pare ca are alte teluri.