Probleme ESU Lokprogrammer

 • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
  Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.677
644
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Pentru setarea decodoarelor ESU (cu sunet sau fără) folosesc dispozitivul ESU LokProgrammer, care m-a servit impecabil... până acum câteva minute, când a început să nu se mai lase recunoscut de computer :oops:
Mai precis, softul LokProgrammer 5.2.4 (cel mai recent) se lasă pornit, însă când încerc să lansez vreo comandă gen "Read Decoder data" mi se afișează mesajul de eroare "LokProgrammer not found / Check if the LokProgrammer is connected and powered on / Try again / Change COM Port settings". Evident, dispozitivul este conectat și pornit, însă în fereastra "Change program settings" la secțiunea "LokProgrammer" opțiunea "Serial port" îmi apar doar COM1 și COM6. De multă vreme la COM6 se află conectată o plăcuță Arduino, deci nu se pune problema să direcționez într-acolo LokProgrammer-ul, iar dacă aleg COM1 nu apare nicio îmbunătățire.
Am sesizat că nu se mai sesizează conectarea/deconectarea cablului LokProgrammer-ului la/de la computer. Am (re)descărcat de aici https://www.esu.eu/en/downloads/software/lokprogrammer/ softurile pentru cablu și pentru aplicație, le-am re(rere)instalat și... tot așa am rămas. Problema este FOARTE deranjantă fiindcă sunt în curs de redigitalizare și resonorizare a locomotivei BR17 Fleischmann, așa că îmi este FOARTE necesar LokProgrammerul în funcțiune. Please help me!
 
Intr-o prima faza se poate incerca schimbarea portului USB in care este introdus adaptorul pentru programator si restarta calculatorul. Apoi se verifica in DeviceManager, sectiunea ComPorts daca acest adaptor este prezent/pornit. Daca aveti vreun alt program care ar putea folosi porturi COM, chiar si emulat, este recomandabil sa fie oprit. O sa fiu direct, exista nesansa ca acest minunat adaptor de la USB la COM sa isi fi dat obstescul sfarsit - am patit de mai multe ori cu astfel de echipamente (in alt domeniu, dar tot cu curenti si tensiuni mici). Nu este un capat de tara, unul nou costa cateva zeci de lei, problema mare fiind timpul de livrare. Eu folosesc cu oarecare succes echipamentele de la Delock (nu s-a mai prajit nici unul de cand lucrez cu ele, sunt stabile). Un exemplu, aici.
 
 • Like
Reacții: mpursu
Sincer, nu l-as recomanda. Un amanunt mi-a atras atentia de cum am deschis pagina - are drivere pentru Windows Vista. Este destul de vechi si aparent costa cat cel pe care l-am pus eu mai sus si pe care l-am folosit chiar acum cateva minute, la birou. In plus, nu pare a fi FTDI, cum e cel ESU sau Delock.,
Daca aveti posibilitatea de a imprumuta un adaptor pentru o proba, inainte de a cumpara unul, ar fi ideal...
 
 • Like
Reacții: mpursu
Mulțumesc mult! Neavând posibilitatea de a împrumuta un astfel de adaptor, l-am comandat, așa că... așteptăm 1-2 zile până aflăm mai multe :)
Evident, înainte de a intra în alertă am conectat programatorul la toate mufele USB din computer și din hub-urile aferente, cu re(rerere)porniri ale computerului etc. și astfel am remarcat că toate aceste manevre nu aveau niciun efect.
 
 • Like
Reacții: anvo5555
Mircea am patit si eu asa acum doi ani dupa o functionare impecabila de zece ani . Nu se mai conecta la PC, folosesc Win 10 dar problema nu a fost din cablu la mine. Am scris la ESU si mi-au cerut sa-l trimit la reparat la ei.
L-am trimis am platit reparatia si am primit in 5 zile altul nou.
Atunci am trimis cu Posta Romana si a ajuns in 14 zile acum iti recomand curier rapid ajunge in doua zile. Poti sa ma suni pentru detali, nu dau nume aici ca sa nu se zica ca fac reclama
 
 • Like
Reacții: mpursu
Breaking news!!! Cu ajutorul noului cablu indicat de colegul nostru @anvo5555... ESU LokProgrammer este salvat!!!
41.gif
16.gif
36.gif

Vă mulțumesc tuturor celor care v-ați implicat în rezolvarea acestei probleme!
 
Ultima editare:
Întrebare întrebătoare: ce s-ar putea întreprinde pentru ca simbolurile pentru mers înainte (notat de mine "F" albastru) și pentru mers înapoi (idem "B" roșu) să fie un pic mai ușor de înțeles?
ESU-LokProgrammer.jpeg

De exemplu, în alte screenshots-uri ale softului respectiv am observat că butonul "F" are pe el aceeași săgeată ca aceea de pe butonul "B" orientată invers. În cazul meu să facă vreo diferență fonturile din computer și/sau limba română setată?
 
Posibil ca acel simbol sa faca parte din aplicatie. Reinstaleaza LokProgrammer.
Eu folosesc 3 instalari diferite pentru LP 2.x.x, 4.x.x si 5.x.x, si le utilizez separat cu LokSound v3.5, v4.0 si respectiv 5.
 
 • Like
Reacții: mpursu
A fost re(rerere)instalat de nici-nu-mai-știu-câte ori. Bine, avem de-a face aici doar cu un mic detaliu (și acum voi spuneți "și ce altceva mai e nou :p") care nu afectează funcționarea dispozitivului. Sau... poate că afectează un pic fiindcă nu se vede clar care simbol va fi interpretat de locomotiva digitală ca fiind "înainte", respectiv "înapoi".
Important este că simpaticul ESU LokProgrammer funcționează :D
 
Breaking news!!! Cu ajutorul noului cablu indicat de colegul nostru @anvo5555... ESU LokProgrammer este salvat!!!
41.gif
16.gif
36.gif

Vă mulțumesc tuturor celor care v-ați implicat în rezolvarea acestei probleme!
Ieri am lucrat cu ESU LokProgrammer și ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, dar m-am pomenit cu mesaj de eroare cum că dispozitivul USB nuștiucare nu mai este recunoscut de computer, după care softul programmerului a început să fac mutrele sus-amintite despre portul COM. Surpriză, adaptorul cablului devenise foarte fierbinte, ceea ce m-a mirat foarte tare. Am deconectat rapid cablul de la noul hub USB3.0 cu alimentare separată și, după răcirea respectivului device, am încercat fără succes reconectarea. Deci se pare că și acest cablu și-a terminat ciclul de viață în compania simpaticului ESU LokProgrammer. Oare acest nou cablu Delock l-ar putea înlocui cu succes?
 
Imi pare rau sa aud asta. Nu stiu daca FTDI este o cerinta obligatorie pentru ESU LokProgrammer (ma tot chinui sa achizitionez unul si nu reusesc) - daca da, atunci adaptorul de aici ar avea sanse ceva mai bune.
 
 • Like
Reacții: mpursu
Cea mai eleganta solutie ramane inlocuirea mufei seriale cu una cu adaptor incorporat (cum spuneam mai sus), desi as fi preferat sa aiba conector microUSB care este mai robust decat cel miniUSB.

...ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat...

Ceva similar am patit cu un cablu mai "el cheapo" care juca in mufa miniUSB si a reusit sa faca un scurt; Windows-ul a tipat ca e consum prea mare si a dezafectat portul USB respectiv, care a redevenit functional abia dupa restart.

Ideea este asadar folosirea unor cabluri de buna calitate si evitarea hub-urilor USB cu alimentare, daca nu au protectie la scurtcircuit / supracurent.
 
 • Like
Reacții: mpursu
Mulțumesc mult pentru răspunsuri & susținere! Între timp firma mi-a răspuns la email (bravo lor :cool:) să le trimit cablul să-l testeze și că mi-l vor înlocui în garanție dacă într-adevăr e defect. Voi reveni cu noutăți.
După rezolvare, voi conecta noul cablu la celălalt hub care este fără alimentare sau poate la un USB rămas liber în spatele computerului :)
 
YOUPIE!!! Noul cablu a ajuns azi și funcționează perfect :cool: Evident, l-am conectat direct la un port USB al computerului printr-un cablu USB 2.0 prelungitor.
De curiozitate, cu un voltmetru USB am măsurat tensiunile oferite de porturile computerului și de cele ale noului meu hub cu alimentare sepErată (vorba lui Caragiale). Computerul oferă 5.03 V și hub-ul oferă 5.15 V, ceea ce... parcă totuși n-ar justifica defectarea adaptorului FTDI respectiv. Totuși, din prevedere, nu voi mai conecta ESU LokProgrammer-ul decât la acel cablu prelungitor care duce la un port al computerului.
 
 • Like
Reacții: dac și anvo5555