Problema Multimaus Fleischmann

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Salut!

Mi-am achizitionat de curand de pe e-bay un z21start cu multimaus de la Flesichmann. Toate bune si frumoase, pana cand am abservat o hiba, ieri cand l-am probat prima data cu o locomotiva echipata cu decodor DCC.

In pozitia de "zero", imi arata ca locomotiva se misca la stanga (zic de sagetica de pe disaplay, se aprinde cea spre stanga). Pozitia reala de zero este cu butonul rotit la dreapta vreo 5...10 grade.

Am incercat sa recalibrez multimaus-ul, dar imi da eroarea 14, care conform manualului este invalid calibration values. Am rulat procesul de calibrare de mai multe ori, de fiecare data fara succes, cu acelasi mesaj de eroare la final.

O mica inspectie vizuala a cablajului si potentiometrului nu a indicat nimic in neregula... ma bag acusi cu multimetrul sa verific ce valori masor efectiv...

Edit: Am masurat potentiometrul de la butonul de viteza si nu pare a fi intrerupt... observ o usoara asimetrie in valorile masurate dar fara a sti cum arata schema electrica nu ma pot pronunta...

Ati mai patit careva asa ceva? Se poate rezolva fara trimitere in service?
 

cornelTT

Well-Known Member
Trenulist
21 Iunie 2010
755
84
Bucuresti
corneltt.simplesite.com
WEBSITE
http://corneltt.simplesite.com/
LOCATION
Bucuresti
Cu ”Z21_Maintenance” de pe site-ul lui Roco încearcă să faci update de firmware la Multimaus.
Eu am cumpărat de curând un startset cu z21 start și Multimaus-ul nu avea update-ul făcut.

Treaba cu săgețica nu prea o înțeleg. La mine poziția de ”0” de pe Multimaus se simte la buton, nu e o poziție peste care să treci fără să îți dai seama. În poziția de ”0” pe ecran apare semnul de pauză (2 bare paralele) și ”săgețica” care arată ultimul sens de mers până la oprire.
Când dai de buton, în prima poziție, stânga sau dreapta, dispare semnul de pauză, semn că Multimaus-ul nu mai este în pauză, iar locomotiva rulează foarte, foarte încet.
 

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Salut!

Pai tocmai asta e problema... acolo unde ar trebui sa fie pozitia de zero, are acea identatie mecanica, la mine nu aprinde semnul de pauza, locomotiva ramane in miscare.

Aprinde semnul de pauza si opreste locomotiva la o pozitie cu vreo 10 grade mai la dreapta de pozitia centrala.
 

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Din ce-am văzut in urma inspectiei vizuale (am desfacut multimausul), nu pare a fi cazul. Ma voi mai uita o data, dar nu cred!

Design-ul mecanic e destul de bine gandit la acest capitol...
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.305
10
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Incearca un reset din meniul multiMaus, urmat apoi de calibrare.

In pozitia de mijloc (¦¦) butonul are un mic joc, ce poate determina iesirea din STOP la unele controlere.
La calibrare este bine sa lasi ~1mm la extreme, astfel incat rotirea butonului la maxim intr-un sens sau altul sa comande sigur viteza maxima.
Similar, pozitia de centru poate fi fortata usor in limitele jocului, pentru un STOP cat mai stabil.
 

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Update: am incercat si update de firmware... si lasat ceva spatii la capetele de cursa.. tot aia...
Singurul lucru care l-am reusit a fost sa-i aduc pozitia de stop mai aproape de mijloc, prin calibrari repetate, din aproape in aproape (nu stiu sigur daca asta are vreo treaba... n-am idee cum isi valideaza valorile calibrate).

Designul mecanic al butonului nu permite offset mecanic... daca vreau sa induc un ofset din buton trebuie deja sa aplic metode distructive...

In rest, se pare ca nici varianta cu reparatie la Roco/Fleischmann nu e fezabila... :( Si din ce discut cu cei de la magazinele de trenulete se pare ca-s cam singurul norocos cu probleme la multimaus... :(

Deci... are cineva doar un multimaus de vanzare?
 

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Da, corect... este si asta o posibilitate...
Uite ca nu m-am gandit la asta... Ideea e ca principalul utilizator este fiul meu de 6 ani... M-am gandit ca multimaus-ul ar fi mai potrivit pentru el... mai ales ca s-a obisnuit sa controleze trenuletele cu controller-ul analogic care-l avem acum...
O sa cantaresc si optiunea asta! Mersi de idee!
 

cornelTT

Well-Known Member
Trenulist
21 Iunie 2010
755
84
Bucuresti
corneltt.simplesite.com
WEBSITE
http://corneltt.simplesite.com/
LOCATION
Bucuresti
Nepotul meu are 6 ani ca și fiul tău și e mai încântat de telefon sau tabletă (pe tabletă merge să comanzi 2 locomotive odată) decât de multimaus.
Este mai ușor de folosit, mai ales modul de a selecta locomotivele. Le faci poză la fiecare, le aloci adresele respective după care selecția lor se face cu degetul pe poza locomotivei dorite.
E mult mai ușor :D
 

carp.andrei

Member
4 Mai 2016
28
0
Gata!

Am reparat multimaus-ul! :D
Dupa multe peripetii... masurat de nu stiu cate ori, si cu si fara alimentare, am reusit sa inteleg cum e interfatat encoderul de pozitie la microcontroler. Si dat fiind ca toate componentele dintre encoder si microcontroller erau in regula, microul nu parea sa aiba probleme, mai ales ca toate functiile mergeau corespunzator. Faptul ca doar procesul de calibrare dadea eroare m-a dus in final cu gandul la un defect de componenta. Ca orice proces normal de calibrare trebuie sa aiba si niste valori de control, ca sa previna o calibrarea pe o componenta defecta.

Asa ca am schimbat encoderul (RDC503015A de la ALPS). Acum multimausul este complet functional si juniorul se poate bucura de el! 8) Yeeeei!

Spor!
 

GFN

Well-Known Member
Trenulist
14 Octombrie 2010
1.258
1.542
Bucuresti
YAHOO
contactless
LOCATION
Bucuresti
Felicitari.
Asa de curiozitate de unde ai cumparat componenta ca eu am gasit pe Aliexpress plin de asa ceva.