Prindere sine roco geoline

neamtuioan

Active Member
2 Ianuarie 2011
69
0
48
Constanta
LOCATION
Constanta
Desi am citit mai multe posturi cu privire la modalitatea de prindere a sinelor de blat, nu am gasit niciun comentariu relativ la modalitatea de prindere a sinelor roco geoline (cele cu terasament) de blat.
Am remarcat metoda clasica cu aracet si deopotriva terasament, dar cred ca aceasta este potrivita doar sinelor clasice, fara terasament.
In cazul roco geoline, fapt este ca suprafata de contact este foarte mica, iar interiorul ar trebuie (macar in anumite zone) umplut cu adeziv, si nu prea stiu cit ar tine.

Evident, metoda cuielor speciale imi este cunoscuta, dar aceasta induce vibratii in cadru.
Precizez ca blatul este acoperit cu burete de parchet (XPS) de 3 mm, pe care este lipita hirtie (planul), iar in prezent am fixat o parte a traseului cu banda dublu adeziva, evident, doar provizoriu. Exista un zgomot, dar rezonabil, sonorul locomotivei acoperindu-l satisfacator.
Mai stiu si de cauciucele care se introduc in fantele speciale pe verso-ul sinei, dar la fel nu am idee daca acestea+buretele de parchet+cuiele transmit vibratie sau nu. Nu am incercat practic.
Vreo alta idee ?
Multumesc !
 
La diorama de la Sinaia am lipit terasamentul cu pistol lipit la cald cu baton de platic.

Acesta e pistolul:

 
Posed pistol :) si lipici, dar ai sina simpla fara terasament. Sau s-a montat si sina cu terasament tip roco geoline ?
 
Am pus poza ca sa se vada pistolul, ce se vede in poza e alta diorama unde nu s-a folosit sina roco.
 
Ok gam3, mersi de idee !
 
Eu am folosit exact ce ofera Roco pentru sinele geoline, adica acele dopuri de cauciuc si cuiele speciale. Prinderea am facut-o direct pe blatul de placaj de plop fixat pe rama. La testele facute, nu am avut probleme nici cu vibratiile, nici cu zgomotul. Plus ca am putut sa intervin ulterior la sine si macaze cand a fost cazul.
 
@flvca: exact la problema intervenţiei ulterioare la sina m㒠gindeam si eu, lipirea cred ca îngreuneaza scoaterea ulterioară’. Cuiele se scot uşor ? Banuiesc ca, întrucât cuiele sint innecate, intri cu ceva subţire sub linie, si ridici, nu ?
 
Da, cuiele se scot usor, cel putin din placajul de plop. Eu folosesc un spaclu ingust, care-si face treaba foarte bine.
 
Multumesc de idei ! Momentan, intrucit am o zona mai greu accesibila, si care nu va suporta senzori sau altele asemenea, am lipit cu aracet, Moment Parchet, si tine foarte bine.
Dar cred si eu ca ideea cea mai buna, mai ales pentru acces ulterior, este prinderea cu cuie, ceea ce voi face pe restul traseului. Holtzsuruburile ar fi ideale, dar la grosimea acea nu am gasit decit unele speciale pentru piko, care sint scurte :(
Multumesc inca o data de idei !
 
Salut tuturor,

Doamne ce lucruri interesante se vorbesc aici... Sunt tare bucuros sa intalnesc si alti oameni cu probleme existentiale cu care ma confrunt si eu. Din pacate nu am gasit oameni pasionati de asa ceveva in viata reala si vad ca singura solutie tot internetul ramane si scotocitul prin google pe forumuri si poze postate de altii din care sa ma pot inspira.
Sunt un incepator si am pornit la drum pentru construirea primei mele diorame . Este vorba de o plansa de 222 cm lungime si 120 latime (am atasat planul ) Dupa planul facut pe calculator am trecut la actiune si am cumparat sina RocoGeoline care mi sa parut interesanta pentru ca pot ascunde motorasul si decodorul pentru macaze f usor si nu sunt vizibile .... Dupa ce am cumparat sina si am montat-o pe covor am fost foarte incantat si am mers mai departe ... Am cumparat placa de OSB de 6 mm ,si niste sipci de 4 cm grosime pentru a face un cadru pe dedesupt pentru sustinere si sa nu flambeze placa. Totul in ideea ca toata plansa sa fie mai usoara in cazul in care sunt nevoit sa o mut sa nu fie nevoie de mai multe persoane. Si aici au inceput problemele mele.... prima problema ar fi cum sa fixez sinele astfel incat sa nu fie vizibil urma de cui sau surub?(am exclus faza cu lipitul din cauza ca sigur o sa mai am nevoie sa mai umbli pe la sina sau in cazul in care ma razgansesc sa o refolosesc la o diorama ulterioara ) Ma gandeam sa le prind pe dedesupt cu acele surubele de pe PIKO si sa me leg exact de acele "picioruse" care le au pentru acele gume. problema nr 2 este aceea ca ma gandeam cum a spus cineva pe aici sa lipesc burete folosit pentru parchet dar nu stiu ce tip de adeziv sa folosesc pentru a lipii acel burete de placa osb(am testat cu acel aracet de la moment sa lipesc burete de o bucata de lemn si nu tine se dezlipeste usor ). problema nr 3 sau af fi mai bine sa nu mai lipesc nimic pe placa de osb si sa montez sinele direct de placa dar in continuare ma lovesc de prima problema
 

Atașamente

  • plan.png
    plan.png
    64,4 KB · Vizualizări: 4.667
Salut,

uite link-ul către diorama mea,

http://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=67&t=7296&start=30


am folosit șine geoline, lipite cu Moment pe bază de aracet peste un strat de polistiren extrudat de 2 mm (mai există moment pe bază de prenandez dar topește polistirenul extrudat). Pot spune că nu sunt mulțumit de aceste șine. Sunt foarte zgomotoase.
Cred că zgomotul apare mai ales din cauza spațiului gol care devine ca o cameră de rezonanță.

spor la treabă
 
Dragi prieteni.

Sinele Roco GeoLine sunt destul de rezistente la montari si demontari dese, atata timp cat aceste operatiuni sunt efectuate cu grija. Am inceput cu aceasta mentiune deaoarece vreau sa subliniez faptul ca sinele Roco GeoLine au fost inca de la inceput proiectate pentru diorame temporare de parchet sau table-top, unde imitatia terasamentului protejeaza cat de cat pinioanele expuse ale unor locomotive de praf, scame, fire de par si alte vietati gasibile in mod mai mult sau mai putin natural pe podea. Roco au investit bani grei in cercetarea si dezvoltarea unei imitatii de terasament rasunatoare, si au reusit. Au dezvoltat o sina care zornaie a tren, imita chiar si zgomotul de la imbinarile sinelor, chiar daca acestea sunt mult prea frecvente. Una peste alta fiind un produs low-end nu trebuie sa aveti asteptari prea mari de la GeoLine. Nu este o sina silentioasa, are frecare foarte mare, mai ales in curbe, iar la traversarile macazurilor GeoLine locomotivele din startet (care au roti total nepotrivite pentru sina Code83, cum este si GeoLine) se clatina puternic la trecerea peste frog. Evident macazurile sunt insulofrog, dar sunt perfecte pentru start set-uri, pe care le populeaza cu succes, de unde si problema amintita mai sus. Cu toate aceste neajunsuri GeoLine isi indeplineste cu succes misiunea pentru care a fost creata, constructia traseelor temporare, de weekend. Daca GeoLine face fata cu succes in alimentare DC, digitalul (DCC) este domeniul unde "straluceste" cu adevarat. Trebuie sa recunoastem modul ingenios in care Roco permite ascunderea in terasament a senzorilor(Reed) si "motoarelor" macazurilor si decuplatoarelor. Daca se achizitioneaza decodorul de macaz/decuplator potrivit, incape tot sub terasament, in locul special amenajat si permite, intr-un mod simplu si mi-as permite sa spun chiar elegant, comanda digitala a macazurilor... atentie FARA FIRE TRASE PE PODEA, exceptand desigur cele doua fire de alimentare ale sinelor, ceea ce este perfect, cum am mai spus, pentru traseele temporare.

Nu trebuie folosita sina Roco GeoLine la diorame, acolo unde sina este lipita definitiv de teren si unde oricat de mult ne-am chinui sa izolam fonic GeoLine-ul este o sina RASUNATOARE pentru ca asa a fost proiectata! Vorba aia Roco au cheltuit o gramada de bani sa creeze incinta acustica din terasament si vin romanii sa o antifoneze :)) Personal am incercat in fel si chip sa mai diminuez din zgomotul produs de trenuri la rularea pe sina Geoline si nu am reusit sa obtin rezultate demne de prezentat aici ca o solutie plauzibila, asadar subliniez inca o data sa NU folositi sine Roco GeoLine la altceva decat trasee temporare. Daca vreti usurinta in montare/demontare si usurinta in comanda digitala a macazurilor, senzorilor si decuplatoarelor, alegeti GeoLine. Daca insa vreti o sina silentioasa pe care sa puteti rula trenuri cu sunet fara sa fie afectat de "ecoul sine" chiar si atunci cand sunetul locomotivei este dat la maxim, alegeti altceva decat GeoLine, pentru ca Roco GeoLine sunt orice altceva decat sine silentioase!

Personal pentru diorame va recomand ce folosesc si eu, Peco StreamLine (Code 100), cu macazuri electrofrog.

Inca o precizare imi mai permit - Roco GeoLine asa entry-level cum sunt ele, sunt totusi sine nikel-silver, asta le face mult mai performante decat orice alte sine care nu sunt nikel-silver, ci din aluminiu sau alte metale, cum ar fi cele Mehano sau Piko mai vechi.

Asadar inainte de a baga banul in sine ganditi-va bine care este regimul in care vor fi folosite si faceti o alegere informata.

Spor la trenulit! - alias
 
Exista gama RocoLine (fara terasament de cauciuc), code 83, care sunt mult mai bune ca alea de la Peco, insa sunt mai scumpe. Chiar si vechile linii cu terasament de cauciuc, RocoLine, faceau destula galagie, mai ales pe o diorama. Prinderea oricarui tip de sina prin metode rigide, amplifica si propaga zgomotul.
 
cosmin78 a spus:
Exista gama RocoLine (fara terasament de cauciuc), code 83, care sunt mult mai bune ca alea de la Peco, insa sunt mai scumpe. Chiar si vechile linii cu terasament de cauciuc, RocoLine, facea destula galagie, mai ales pe o diorama. Prindere oricarui tip de sina prin metode rigide, amplifica si propaga zgomotul.

Chiar vreau sa dezbatem subiectul "RocoLine ... sunt mult mai bune ca alea de la Peco...". Totusi ar fi bine sa discutam in topicul special dedicat comparatiilor dintre sine. Asadar ce te-a facut sa afirmi cele de mai sus?... dar inainte sa-mi raspunzi la aceasta intrebare am rugamintea sa-mi spui daca ai si folosesti sine Peco Streamline, pentru ca ceva da cu rest? La RocoLine aliajul este mai slab calitativ (deoarece daca folosim ambele tipuri de sine in aceeasi camera in aceleasi conditii de inclinare si alimentare si pe care circula aceleasi trenuri, Rocoline se murdaresc mai repede, lucru verificat de mine in conditiile descrise mai sus.Mai vreau sa mentionez ca ambele segmente erau drepte), modelul traverselor la Rocoline este mai modest(ma refer aici la traversele de lemn, pentru ca la cele de beton diferenta desi exista, nu mai este asa de mare.) La Streamline fiecare traversa are model diferit, unic identificabil intro bucata de ~300mm, adica textura (imitatiile nervurilor lemnului) fiecarei traverse se repeta dupa 42 de traverse fiecare avand texturi diferite. Vreau un raspuns obiectiv, trecand peste diferentele prototipice dintre Code 83 si Code 10. Hai sa ne referim strict calitativ la Rocoline vs. Streamline, dar asa cum am zis te rog in topicul http://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=72&t=2528&start=60.

Ca sa pastrez discutia la subiect mai tin sa precizez ca GeoLine desi sunt Code 83, peste macazurile si intersectiile din aceasta gama trec fara hopuri DOAR osiile de profil RP25. Astfel modelele mai vechi chiar daca ruleaza bine pe sina dreapta GeoLine Cod83, la trecerea peste macazuri sau doubleslip salta de fiecare data cand o osie trece peste FROG, frog care se poate polariza printr-o cupla cu 3 pini infipta in "motorul" pentru GeoLine ce se monteaza sub terasament. Atentie insa ca la macazurile si double-slip fara motor cupla respectiva este in aer, asadar frog-ul nu este polarizat si modelele cu 2-3 osii pot la rularea cu viteza reduca sa ramana blocate pe frog.

Multumesc frumos