Pod metalic

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Cand am vazut metoda respectiva, am incercat sa fabric diferite profile.Am mai gasit o singura poza (din mai multe) cu un profil H facut din carton de 0,5 mm.Profilul nu are mai mult de 6 mm inaltime, sabloanele de lemn erau de 4...insa ideea este sa folosesti sabloane, altfel e pacat de munca.

 
si iata si PRIMA grinda gata.





concluzii? daaaaaa....

nu este simetrica deoarece una din partile "]" a fost crestata cu cutter la partile de indoire iar cealalta cu varf de compas (diferenta minuscula care s-a dovedit observabila si necorectabila la lipire/aliniere).

sablonul va fi un "must have" doar ca trebuie sa vad din ce o sa il fac, probabil o sa caut ceva profile de balsa...

aracetul, in strat subtire se cam usuca pina il dau dintr-o parte in alta a grinzii (154 mm)

liniar "scolar" de plastic cam de @$@%@... am trasat de 3 ori pina sa fie la milimetru....

inaltimea totala a grinzii asamblate este undeva pe la 8,5 mm (eventual cu un subler voi putea fi mai exact)

per total, pentru prima grinda, eu ma declar multumit de ce a iesit... multumit NU satisfacut!!! acum urmeaza sa o iau de la capat macar cu partea de trasat carton si debitat.
 
smotocel a spus:
ce mi-am propus pentru deseara:
- calculul la scara a grinzii principale (a iesit 8 mm inaltime si 5 latime, aici inca e discutabil daca va ramane asa) - DONE
- debitarea din carton a elementelor componente - DONE
- indoirea si lipirea componentelor si asamblarea grinzii - DONE
- aducerea la scara a consolelor de trotuar - DONE
- debitarea din carton a elementelor componente - DONE
- lipirea de grinda principala - NOT YET

consola...





consola am facut-o din 2 foi de hartie, trasat modelul si taiate in acelasi timp, le-am lipit intre ele si apoi marginile indoite le-am intarit cu aracet. nu am folosit cartonul din care am facut grinda pentru ca era (cel putin asa am considerat) prea gros fata de profilul de care aveam nevoie (mai ales ca "inima" profilului la 1:1 este de 10 mm, la scara fiind ceva de genul 0,11 mm). pentru marcajul indoiturilor am folosit acelasi varf subtire de compas.

in concluzie, din 10 console au mai ramas "doar" 9 de facut. teoretic, pentru ca practic mai experimentez. oricum, si grinda principala va fi "reloaded"...

este ora 02:29... o dimineata placuta va doresc!!!

stay tuned.
 
bun, buuuun

am revenit si avand putin timp liber, mi-am propus sa fac calculele la scara pentru partea de parapet + stalpi, pentru a determina care va fi lungimea exacta a grinzilor principale.

in pozele urmatoare in partea inferioara desenului, pe prima linie sunt dimensiunile reiesite din calculul la scara 1:87 a dimensiunilor din partea superioara a desenului. pe a doua linie sunt dimensiunile care m-am gandit eu sa le folosesc.



si pe bucati



acum sunt 2 variante (cea scrisa as zice ca e mai ok).
prima varianta: sa rotunjesc +/- fiecare dimensiune dintre stalpi
a 2-a varianta: sa calculez distantele egale intre stalpi (varianta din desen)

intreb asta pentru ca nu m-a lamurit nimeni daca au vreun rost/logica acele distante diferite intre stalpii parapetului.

astazi incerc sa construiesc grinzile principale, la cotele stabilite.

stay tuned...
 
cred ca voiai sa spui daca stalpii parapetului coincid.... daca da, atunci pot sa iti spun ca la stalpii 1,3,5,7 si 9 sunt consolele.
 
bun, buuuun

multi am fost, putini am ramas... dar eu continui

CCF"M" S.A. (Compania Cailor Ferate "M") a facut comada la IMGTCD (Intreprinderea de Material Greu, Turnare Continua si Debitare) pentru profilele grinzilor de pod. Datorita comenzilor mari pe care intreprinderea in cauza le are, termenul de livrare a componentelor este destul de mare, momentan, s-au putut livra doar profilele "]", intreprinderea facand promisiunea ferma sa trimita specialisti sudori sa definitiveze profilele la sediul beneficiarului (CCF"M").



dintr-o regretabila eroare de comunicare si interpretare a dimensiunilor, la CTC-ul beneficiarului in fabrica, profilele erau prea lungi, fapt pentru care s-au debitat din nou la dimensiunea corecta, beneficialul primind si rebuturile (a fost de comun acord, posibil sa fie folosite in viitor)



si o imagine de ansamblu din curtea CCF"M" unde au fost depozitate profilele si rebuturile



IMGTCD a promis ca cel tarziu saptamana viitoare va livra profilele "|" pentru partile superioare si inferioare ale grinzilor (au o problema cu laminorul de profile "|") si la livrare vor veni si sudorii sa finalizeze profilele.

stay tuned...
 
cosmin78 a spus:
Ai bricolat, insa nu vad sabloanele.

vrei sabloane, da? OK

Intre timp, avand o sincopa de "stat la coada" la IMGTCD si avand o "pila" la FMPC (Fabrica de Mase Plastice si Cartoane), am dat comanda pentru sabloane. Se pare ca economia noastra chiar DUDUIE, fapt pentru care beneficiarul a primit asamblat doar o parte de sablon. Cerinta expresa la producator a fost dimensiunea sa fie de maxim 7 mm.
FMPC s-a conformat si, din ce avea prin curte:

plastic



carton "coleagueate"



si carton "ordinar"



a reusit pina la urma sa scoata un sablon:



insistand la producator (FMPC) sa aflu compozitia "chimica" a sablonului, dupa multe discutii, am aflat ca este compus din:

"pl-pl-col-col-car-car-pl-pl-col-col-col-car-car-col-pl-pl"

eu, ca om cult ce ma consider, cu biologia stau bine, chiar si cu geografia, dar cand ma bagi in probleme de matematici superioare, ma enervez si sar la bataie!!!! n-am apucat sa-i bat caci mi-au explicat din ce este produs sablonul si atunci mi-am adus aminte de erele geologice...

foaie-plastic
foaie-plastic
carton "coleagueate"
carton "colegaueate"
carton "ordinar"
carton "ordinar"
foaie-plastic
foaie-plastic
carton "coleagueate"
carton "colegaueate"
carton "colegaueate"
carton "ordinar"
carton "ordinar"
carton "colegaueate"
foaie-plastic
foaie-plastic

in poza de mai sus se vad si straturile "genealogice"...

ca sa raman prieten cu FMPC, s-au oferit sa si imbrace (evident contra cost) una din laterale cu cel mai "state of the art", inegalabilul si unicul, singurul si inimitabilul, CARTON.



stay tuned...
 
Baghete de lemn nu ai de unde sa iei?Sau de plastic....
Principalul e sa fie drepte si sa faci grinzile drepte.
 
Fii atent... am primit azi de la MacD - ca treceam cu copiii prin fata - doua baloane... plasticul lor este ca o grinda. Nu pot face poze acum, încerc mâine... poate fi o idee, mai ales dac㒠ti se potrivesc ca dimensiuni:)
 
ei bine, am achizitionat si profilele. din pacate, am gasit doar baghete de balsa de 5x15x1000. o sa vad ce pot face cu ele. alte dimensiuni mai erau doar 5x8x1000 sau 6x100x1000 (asta ultimul mi s-a parut prea mare in latime).
 
smotocel, exista 5x5x1000 la Hornbach (nu stiu daca in Timisoara este acest magazin)
pe sierra.ro gasesti 3x3x1000 de brad.

de la Sierra.ro am avut comanda din Botosani in 19 ore (!!!!), ceea ce este ceva foarte special pt Romania

BB
 
Tie iti trebuie un profil cu o latura de cati mm ai tu nevoie pe interiorul grinzii I, in cazul de fata, 7 mm, ca sa obtii o grinda de 9 mmm inaltime (asta in cazul in care vei face dupa metoda din MIBA).
Daca ai carton de 1 mm, poti adauga cate o fasie pe o parte si pe alta a baghetei de 5 mm si obtii o grosimea de 7 mm.
 
pai da, dar dupa cum spuneam, marimea de 7 mm nu exista in toata lista de dimensiuni (erau doar 5,6,8,10 mm), am luat un 5 mm si exact cum ai spus o sa adaug 2 fasii de carton de o parte si de alta. sper sa ajung deseara sa le construiesc si sa vad cum iasa grinzile.....

se pare ca 7 mm e asa de greu de gasit ca si cheia fixa de 8...
 
bun, buuun...

terminat "scoabele" sau mai tehnic sabloanele. bagheta de balsa de 5 mm plus pe fiecare parte 3 straturi de carton.



si cam asa arata o jumatate de grinda pe sablon



insusindu-mi informatiile MIBA oferite de @cosmin78, mi-am permis sa extind putin acea metoda, in sensul ca pentru a fi aliniate in ambele planuri cele 2 grinzi, am suplimentat cu cite o bagheta de fiecare parte a ceea ce va fi grinda.



acum urmeaza lipirea, care de fapt s-a produs deja daaaaar... (caci intotdeauna exista un "dar"... adus de Mos Craciun) urmeaza sa vad cit de aliniate vor fi profilele...

asta insa, in episodul viitor!!!

stay tuned.
 
Pai sa iti spui io...cauta butonul On/Off de la complicometru si pune-l pe Off, ca e mai bine. :(

Baghetele de le-ai pus sunt in plus si exista pericolul sa ti se lipeasca de piese in cazul unor scurgeri nedorite/necontrolabile de aracet.Alinierea o faceai foarte simplu pe o suprafata dreapta, cu U-rile lipite in pozitie verticala, exact ca in desen..suprafete drepte si lucioase , astea sunt cele mai indicate pentru asemenea cazuri in care nu vrei ca aracetul sa iti lipeasca din greseala piesa de suprafata.Te-ai complicat.

Aripile profilului nu trebuia sa le tai, deja, la dimensiunea dorita.Le lasai mai mari, lipeai U-rile spate in spate, lipeai deasupra fasiile si apoi taiai la cat ai nevoie.Acum, vei fi conditionat strict de latimea aripii grinzii si va trebui sa lipesti o fasie exact de aceeasi dimensiune si s-o pui cat mai drept posibil.Te-ai complicat.

Pricepusi faza cu complicometrul?

Sper sa nu ti se intample nimic din cele spuse mai sus.
Spor la treburi!
 
daca nu ma complic, nu gasesc (sau nu o sa apreciez) si calea mai usoara :p :p
acuma ca sa nu iti dau satisfactie: baghetele nu s-au prins de bucatile de carton si nici aracetul nu s-a prelins.

de la inceput am vrut sa incerc taierea la dimensiune, am mai spus asta. urmeaza sa fac si varianta cu lasat laturile mai late, lipit partile superioare/inferioare si taiat.

acuma ca sa iti dau satisfactie: cele 2 jumatati nu s-au lipit perfect drepte.... este o mica diferenta intr-un capat, o sa incerc sa vad ce pot rectifica la suprapunerea pieselor superioare/inferioare.