Pentru ca ma scotea din sarite jocul stanga-dreapta de la axa x la masa in coordonate am desfacut-o sa vad cum rezolv problema .
Am descoperit doua probleme :
- piulita centrala care conduce surubul e facuta dintr-un plastic si se infileteaza foarte greu .
- lagarul de la rotita de avans are joc , cam de 0.2mm
Primul pas : piulita
Piulita originala are diametrul de 11,95 mm si intra fortat in locas . Eu am facut-o de 11,87 . Cu diametrul asta se misca usor stanga-dreapta in locas (compenseaza curbura surubului conducator - am incercat sa-l indrept , degeaba , tot usor curbat).
Foarte important este ca gaura sa fie perfect pe centru surubului cilindric (si pe x si pe y) .
Am pus universalul cu patru bacuri si am executat gaura .
Am gaurit cu 5 si filetat cu M6 pas de 1,00 . Filetarea am facut-o foarte incet , cu rabdare si WD40 ca sa nu deformez cilindrul .
Pentru lagar am taiat o bucatica de tabla de alama de 0,1 mm , i-am dat forma pe un burghiu de 6 si am "inflorit-o" la un capat .
Am pilit de mi-au sarit capacele pina am adus-o in cota axului - 5,98mm .
Am montat tot la loc si chiar sunt multumit de rezultat . Masa merge lin si usor , pot sa reglez jocul din cele trei surubele fara sa ingreunez miscarea . Masa nu mai oscileaza stanga-dreapta .
Me happy !!!