presupun ca te referi la sinele de la piko, asa ca voi raspunde de la aceste premize
din cate stiu niciun macaz de la piko nu vine cu electromagnet gata montat, deci va trebui sa le cumperi (poate totusi nu le stiu pe toate, sau poate de la cine le-ai cumparat le avea gata montate)
a doua chestie este (nu vorbesc din proprie experienta inca, din fericire) ca acei electromagneti sunt foarte sensibili si au creat de-a lungul timpului multe probleme posesorilor lor; o locomotiva ramasa pe macaz si e posibil ca la urmatoarea actionare sa te trezesti cu electromagnetul ars; multi au patit-o sa fi cumparat electromagnetii deja scrum, ca deh, se mai intampla
sfatul meu si cred ca aproape unanim al colistasilor e sa incerci sa gasesti actionari electromecanice pentru macazele tale (sunt aproximativ cam la acelasi pret cu electromagnetii, dar muuuuuuuuuuult mai fiabile, plus ca arata si mai realist sa vezi cum acele macazelor efectiv se misca intre sine, nu boing si gata, s-a schimbat macazul); dezavantajul il constituie marimea destul de mare a device-ului, care trebuie ascuns undeva, de preferinta sub diorama, ca sa nu se vada; dar daca zici ca esti la inceput, atunci nu vei avea decat problema de proiectare, ca sigur se va potrivi de minune cu ce vei face