Nu stiu cum sa fac!!!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mmkelemen

Well-Known Member
13 Noiembrie 2008
483
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salutare!
De curand am achizitionat un set de start de la Tillig pt fiul meu dar vad ca s-a trezit copilul din mine si am inceput sa fiu tentat pt mai mult.
Vreau sa fac o macheta nu prea mare dar va avea si o panta pe care locomotiva nu prea o va urca. Am cumparat un set de benzi din cauciuc pt roti dar dupa ce le-am montat, la proba facuta, acestea au cazut. Cum fac sa ramana pe roti?
Multumiri anticipate.
 
1) Benzile acelea de cauciuc pe care le-ai cumparat nu sunt ca sa fie puse pe oricare roti, ci numai pe rotile care sunt special prevazute pentru asa ceva, adica au un sant special in roata unde se potrivesc perfect benzile de cauciuc, si trebuie sa fie neaparat benzile de cauciuc de la rotile respective. Sunt putin uimit ca s-a intamplat asa ceva, de fapt vanzatorul care ti-a vandut cauciucurile ar fi trebuit sa stie daca se potrivesc sau nu.

2) Daca folosesti pante de pana la 3% asa cum sunt corecte de realizat pantele dioramelor, nici nu ai nevoie de aceste cauciucuri, care de fapt numai iti creeaza probleme: se murdaresc sinele de la ele, cauciucul poate sa-ti sara de pe roti, imbatraneste si se faramiteaza etc. O locomotiva obisnuita fara cauciucuri ar trebui sa-ti poata urca fara probleme o panta de 3%. Aici intervine arta modelistului, de a reusi sa gaseasca o solutie de diorama unde sa poti realiza o asemenea panta cu inclinare redusa intr-o dimensiune cat mai mica! Succes!
 
salut
sa inteleg ca esti pe TT ? eu momentan am 3 locomotive TT noi (le poti vedea ce modele sint la rubrica de vinzari,aici pe forum) si nici una nu e prevazuta cu roti pe care trebuie sa pui acele benzi de cauciuc. cind eram mic din vreo 5 locomotive care le aveam atunci, doar una ( un BR107) era prevazuta cu o osie pe care avea cauciuc pt o mai buna aderenta.
deci acele benzi de cauciuc nu le arunci, pt ca s-ar putea sa-ti foloseasca la alta locomotiva la care o sa trebuiasca sa-i schimbi acel cauciuc.
 
Sa inteleg ca locomotiva respectiva este dotata din fabricatie cu acel/acele cauciucuri, iar daca nu are asa ceva atunci nu exista posibilitate sa fie montate. :(
PS: da, este TT
 
da, asa este, daca are din fabrica osii pe care se monteaza acele benzi, dupa o perioada trebuie sa le schimbi, pt ca se uzeaza, alte locomotive nu au si nu trebuie sa le pui, depinde de model, asa este si la HO.
 
Multumiri pentru lamuriri.
Deh! Sunt nou in ale trenuletelor si nici chiar foarte tinerel dar iti spun sincer ca am prins drag de ele. Deja m-am apucat sa fac cateva machete hand-made (parca asa le spune) dupa niste planuri luate de pe net si sunt foarte incantat de cum au iesit. Ce ma incanta foarte tare este ca fiul meu, care are doar 5 ani, este si el foarte grijuliu cu trenuletul si deja a invatat sa manevreze locomotiva. E un bun inceput...
 
sa nu arunci cauciucurile...pot folosi candva.poate deschizi o rubrica si ne arati si noua ce ai facut :)
 
Alta intrebare de incepator>
Care este diferenta dintre sinele profil "U" si cele profil "I"? Care este cel mai folosit profil?
 
Sinele profil U sunt tehnologia veche de realizare a sinei, ele erau probabil primele sine utilizate pentru modele si sunt sinele obisnuite pentru tarile din est inainte de 1989. Singurul avantaj al acestor sine (rezultat din discutiile de pe forum) este ca unele dintre ele sunt mai potrivite pentru rularea unor modele de tip vechi. Evident, arata asa cum arata, adica a jucarii si nu a sine reale, deci daca folosesti asa ceva pe diorama ta degeaba te vei chinui sa faci restul sa arate ca in realitate. Si, bineinteles, in principiu (spun "in principiu" fiindca eu personal nu am incercat) sinele model U nu se pot cupla cu sine model I. Probabil ca unii forumisti de pe aici, care au ambele variante, au gasit totusi posibilitati sa le cupleze, dupa principiul ca o sfera poate sa intre intr-o gaura patrata... daca esti dotat cu forta necesara!

Sinele profil I sunt sine moderne, care arata mai mult sau mai putin identic originalului, insa redus la scara. Sa fii atent insa ca exista diverse standarde si producatori si nu toate sunt compatibile intre ele. Cauta pe forum si vei gasi asemenea discutii interminabile despre avantajele si dezavantajele diverselor sisteme.

Am inteles ca esti dotat cu un start set Tillig, care ar trebui sa fie la scara TT. Ia legatura cu alti TT-isti de pe aici de pe forum si vezi ce fel de sine iti recomanda. E cel mai bine sa te documentezi inainte, altfel vei da niste bani pe niste achizitii care vor ajunge prea curand la rubrica "vanzari" si... ar fi pacat!